ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Πολυτεχνείου: Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκε η πορεία - Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ.

Πολυτεχνείο, διαδηλωτές
Ειρηνικά και με συνθήματα έληξε η μεγαλειώδης πορεία του Πολυτεχνείου όπου συμμετέιχαν 20.000 διαδηλωτές
Intime News

Με την πορεία έξω από την αμερικανική πρεσβεία έλαβε τέλος ο φετινός τριήμερος εορτασμός της 48ης επετείου του Πολυτεχνείου, όπου συμμετείχαν -σύμφωνα με εκτιμήσεις- 20.000 διαδηλωτές, ενώ δεν έλειψαν για ακόμα μια χρονιά οι εντάσεις - Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα 

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Ομαλά εξελίχθηκε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, για τον εορτασμό της 48ης επετείου του Πολυτεχνείου, με 6.000 αστυνομικούς να έχουν μετατρέψει σε φρούριο το κέντρο της Αθήνας ώστε να αποφευχθούν τυχόν εντάσεις. Σημειώνεται ότι οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στις θέσεις τους, μέχρι αυτή την ώρα.

Στις 15:20 το μεσημέρι έφτασε αντιπροσωπεία φοιτητών με την σημαία της εξέγερσης. Οι φοιτητές ξεδίπλωσαν την σημαία μπροστά στην είσοδο από όπου το 1973 εισέβαλε το τανκ και φώναξαν συνθήματα όπως «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», «Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία» και «Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη, μας οδηγεί». Κατόπιν, κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού, χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Η κεφαλή της πορείας έφτασε έξω από την πρεσβεία λίγα λεπτά πριν από τις 7 το απόγευμα, χωρίς να υπάρξει ένταση.

Μετά το τέλος της πορείας, έξω από το Πολυτεχνείο, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά και έκαψαν τις σημαίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, στην κεφαλή της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ήταν η ιστορική, αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης της 17ης Νοεμβρίου 1973, όπως έχει συμβεί κι άλλες φορές κατά το παρελθόν. Σε μια συγκινητική στιγμή, μάλιστα, η σημαία πέρασε στα χέρια της επόμενης γενιάς.

Μικρά παιδιά κρατούν την αιματοβαμμενη σημαίαNewsbomb.gr

Το «μπλοκ» με τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου ξεκίνησαν την πορεία ξεχωριστά και έφτασαν λίγο πριν τις 5 το απόγευμα έξω από την αμερικανική πρεσβεία, ενώ φοιτητές τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο και αποχώρησαν χωρίς εντάσεις.

Η αιματοβαμμένη σημαία του ΠολυτεχνείουNewsbomb.gr

Έκαψαν την αμερικανική σημαία στη Θεσσαλονίκη - Μολότοφ και χημικά μετά την πορεία

Την αμερικανική σημαία έκαψαν μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ διαδηλωτές των αποψινών κινητοποιήσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Όπως αναφέρει το thesstoday.gr, oι συγκεντρωμένοι κατέφθασαν μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ και έκαψαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας την σημαία των ΗΠΑ. Την ώρα που καιγόταν η σημαία τραγουδούσαν το «Πότε θα κάμει ξαστεριά» και το «Ακορντεόν».

Όπως αναφέρει το voria.gr, κουκουλοφόροι που βρίσκονταν στην ουρά της πορείας άρχισαν να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ στις διμοιρίες των ΜΑΤ μπροστά στο εργοτάξιο του Μετρό. Οι αστυνομικοί απάτησαν με δακρυγόνα και κρότου λάμψης.

Ένταση και στην Πάτρα

Ένταση προκλήθηκε το απόγευμα στην Πάτρα κατά τη διάρκεια της πορείας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Όπως αναφέρει το temponews24, Όταν η πορεία πέρασε μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας σημειώθηκε ένταση, καθώς άναψαν καπνογόνα και φωτοβολίδες και πέταξαν δυναμιτάκια.

Εκατοντάδες μικρά παιδιά άφησαν ζωγραφιές και λουλούδια

Εκατοντάδες παιδιά αφήνουν, από το πρωί, ζωγραφιές και λουλούδια πάνω σε τμήμα της τσακισμένης πύλης του Πολυτεχνείου.

«Ήρθα εδώ για να τιμήσω τις ζωές των φοιτητών, οι οποίες θυσιάστηκαν για την Ελευθερία και την επανάκτηση της Δημοκρατίας», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 13χρονη μαθήτρια Άννα Αργείτη, η οποία βρέθηκε με τον πατέρα της και τον μικρότερο αδερφό της στην 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

polutexneio-louloudia.jpg
Λουλούδια στην Πύλη του Πολυτεχνείου που έκλεισε στις 13:40Newsbomb.gr

«Ήρθα για να τιμήσω τη θυσία που έκαναν οι φοιτητές για να φύγει η Χούντα από την Ελλάδα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 11χρονος Βασίλης Αργείτης.

Η 12χρονη μαθήτρια Ισιδώρα Βεργοπούλου, η οποία τιμά κάθε χρόνο τη μνήμη των αγωνιστών, συνοδευόμενη από τη μητέρα της, σημείωσε: «Ήρθα να καταθέσω λουλούδι και χαίρομαι που είναι πολύς κόσμος εδώ και πολλά παιδιά».

zografies-paidion.jpg
Ζωγραφιές και λουλούδια που αφησαν τα εκατοντάδες μικρά παιδιά που βρέθηκαν φέτος στο ΠολυτεχνείοIntime

«Τα παιδιά μικρής ηλικίας ζητάνε από μόνα τους να έρθουν να δουν το Πολυτεχνείο. Για τον δικό μας το γιο είναι η πρώτη του φορά. Στο σχολείο τού εξήγησαν τη σπουδαιότητα αυτής της μέρας και ζήτησε να είναι και αυτός εδώ για να δει το Πολυτεχνείο. Στις μέρες που ζούμε, η ανάγκη να ερχόμαστε και να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε όσοι δεν τα ζήσαμε, είναι σημαντική», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κακαρνιάς, ο οποίος πήγε τον πεντάχρονο γιο του στις εκδηλώσεις μνήμης της εξέγερσης των φοιτητών.

Ένταση με σπρωξιές και γροθιές

Από τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις όμως, δεν έλειψαν τα ευτράπελα. Ένταση επικράτησε νωρίτερα το πρωί, στο Πολυτεχνείο, ανάμεσα σε φοιτητές, ενώ λίγο νωρίτερα προπηλακίστηκαν βουλευτές που επιχείρησαν να καταθέσουν στεφάνι.

Λίγο μετά τις 9:45 φοιτητές που έφτασαν στο σημείο άρχισαν να ανταλλάσσουν γροθιές και μπουνιές. Η ένταση ξεκίνησε στην είσοδο του Πολυτεχνείου και συνεχίστηκε μέχρι το μνημείο των νεκρών της εξέγερσης.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην ένταση ακούγονται να λένε, μάλιστα, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση εδώ».

Φοιτητές των ΕΑΑΚ και νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισαν για αρκετή ώρα τη «μάχη» στην είσοδο του Πολυτεχνείου

Η ένταση στο Πολυτεχνείο ξεκίνησε από νωρίς με φοιτητές να μην επιτρέπουν την είσοδο σε αντιπροσωπεία Ελλήνων βουλευτών.

Η Διακοινοβουλευτική Επιτροπή έσπευσε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (17/11) να καταθέσει στεφάνι στο κτήριο του Πολυτεχνείου, με τον Β' Αντιπρόεδρο της Βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη να βρίσκουν ωστόσο μπροστά τους «μπλόκο» από ομάδα φοιτητών οι οποίοι τους απέτρεψαν την είσοδο. Μάλιστα, οι φοιτητές άρπαξαν από τα χέρια των βουλευτών το στεφάνι που έγραφε Διακοινοβουλευτική Επιτροπή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δακτύλιος: Δεν ισχύει για την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου

Κορονοϊός: Πέντε νέες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Έρχεται επιδείνωση του καιρού - Η εξέλιξη μέχρι την επόμενη εβδομάδα