ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Ψεματίκας: Ο «πειρατής» που συνεχίζει τις…αφιερώσεις

love radio
Ο Δημήτρης Ψεματίκας είναι ο διευθυντής του Love Radio

Πώς ο Love Radio έκανε όλους τους ερωτευμένους να τον λατρεύουν για πάντα

Παλιότερα στα ραδιόφωνα κολλάγαμε τα αυτιά στα ηχεία. Περιμένανε με αγωνία την αφιέρωση που θα μας έκαναν ή αυτή που κάναμε εμείς. Εποχές που οι νότες κουβαλούσαν συναισθήματα και ταξίδευαν με όχημα την φωνή του βραδινού (συνήθως) εκφωνητή.

Το ραδιόφωνο ήταν, είναι και θα είναι το πιο ρομαντικό και άμεσο μέσο. Η μαγεία του σαγήνεψε γενιές και γενιές. Δεν είναι τυχαίο ότι την δεκαετία του 80 πολλοί πειρατικοί σταθμοί εκπέμπανε σε όλη την Ελλάδα έχοντας μάλιστα φανατικούς ακροατές.

Ένας από αυτούς εξελίχθηκε, έγινε γνώστης της ποπ της εποχής και όχι μόνο.

Ο Διευθυντής σήμερα του πιο ερωτικού σταθμού της χώρας του Love Radio 97,5 Δημήτρης Ψεματικάς μιλάει στο Newsbomb.gr.

Για τις εποχές που το ραδιόφωνο μεσουρανούσε, για τις αφιερώσεις και όλα αυτά μας τα αποκαλύπτει παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου καθώς ο σταθμός του βάζει σε αυτό το κλίμα τους ακροατές του. Ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας για αυτόν είναι και οι συνεργάτες τους με τους οποίους είναι μαζί εδώ και χρόνια. Κάνει αναφορά και στην Ιουάνα του, την Ιώαννα Τσέλιγκα που κάθε πρωί παρουσιάζουν Full in Love Breakfast.

Σίγουρα ο Love Radio είναι ένα πολύ ξεχωριστό κεφάλαιο όχι μόνο για τα ερτζιανά!

Κανείς από εμάς κάποια στιγμή της ζωής του δεν απέφυγε να ακουμπήσει την βελόνα στους 97,5 μικρόκυκλους. Άλλωστε κάποια τραγούδια είναι αυτά που «δένουν» τα έντονα συναισθήματα και τις αναμνήσεις. Και ο Δημήτρης Ψεματίκας και οι συνεργάτες του επανάφεραν στο ραδιόφωνο αυτή την γλυκιά νοσταλγία από τους χαμένους ελληνικούς μουσικούς θησαυρούς.

Μια ζωή ραδιόφωνο, από το 1991 έως σήμερα… Πόσο έχει αλλάξει το ραδιόφωνο αυτά τα χρόνια, πόσο έχει αλλάξει και ο Δημήτρης Ψεματίκας;

«Ευτυχώς και για τους δυο μας έχουμε αλλάξει τόσο όσο. Όσον αφορά το τεχνολογικό κομμάτι το ραδιόφωνο έχει αλλάξει πολύ από τα 90s, ξεχάσαμε πλέον την μυρωδιά του βινυλίου , δεν χρειάζεται να αλλάζουμε cd και να γράφουμε με το χέρι τα τραγούδια που παίξαμε. Στην ουσία του όμως ούτε το ραδιόφωνο, ούτε εγώ (ευτυχώς) δεν έχουμε αλλάξει. Το ραδιόφωνο συνεχίζει να είναι το πιο «ρομαντικό» μέσω επικοινωνίας. Συνεχίζει να είναι η συντροφιά σου στο αμάξι, συνεχίζει να είναι η καθημερινή σου διασκέδαση. Συνεχίζει να είναι η διέξοδός σου από την καθημερινότητα. Χαίρομαι πολύ που είμαι και εγώ μετά από σχεδόν 30 χρόνια ένα του κομμάτι και που έχω ακόμα και σήμερα την δυνατότητα να το απολαμβάνω καθημερινά με την ρομαντική διάθεση».

Υπήρξες και «πειρατής»; Μοναδική εμπειρία;

«Φυσικά και ήμουν. Μεγάλο το μικρόβιο από τα πρώτα μου εφηβικά χρόνια, γεμάτα κεραίες, ταράτσες, ραδιογωνιόμετρα, αφιερώσεις. Υπέροχες μέρες χωρίς κάποιες απολαβές αλλά γεμάτες προσωπική ικανοποίηση».

Σου λείπει αυτό που ο κόσμος έκανε ραδιοφωνικές αφιερώσεις;

«Ευτυχώς έχω την χαρά να είμαι πλέον στο μοναδικό ραδιόφωνο που ο κόσμος μπορεί ακόμα να αφιερώσει ένα τραγούδι στο πρόσωπο που αγαπά. Στον Love 97.5 θέλουμε ο κόσμος να αφιερώνει, θέλουμε να είναι κομμάτι των εκπομπών μας. Άλλωστε αυτή ήταν πάντα η μεγάλη διαφορά του. Και δεν είναι μόνο τα βράδια ή μόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αλλά όλο τον χρόνο. Μάλιστα τις περισσότερες φορές και οι συζητήσεις των παραγωγών στον αέρα ξεκινάνε από μια αφιέρωση. Για μας οι αφιερώσεις είναι έμπνευση».

Ποιες είναι οι καινοτομίες που έχεις κάνει εσύ στο ραδιόφωνο όλο αυτά τα χρόνια;

«Ευτυχώς είχα την ευκαιρία να ζήσω το ραδιόφωνο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ταξίδεψα πολύ και συνεργάστηκα με ανθρώπους που έκαναν επαγγελματικό ραδιόφωνο πολλά χρόνια πριν από εμάς. Η εισαγωγή του playlist στο ραδιόφωνο αλλά και η εφαρμογή ραδιοφωνικής έρευνας νομίζω ότι ήταν μια από τις καινοτομίες που δούλεψα στα τέλη του 90 αρχές του 2000. Ακόμα θυμάμαι τις αντιδράσεις ανθρώπων που είχαν να κάνουν με το ραδιόφωνο εκείνη την εποχή για το τι καταστροφή θα ερχόταν λόγω του playlist. Επίσης χαίρομαι πολύ που σήμερα βλέπω ανθρώπους που ήταν εντελώς αντίθετοι σε αυτό να το χρησιμοποιούν και φυσικά σχεδόν όλα τα ραδιόφωνα να το εφαρμόζουν. Φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψω το «άνοιγμα» της πρωινής ζώνης για τα μουσικά ραδιόφωνα που μέχρι τότε «δυνατές» ραδιοφωνικές προσωπικότητες είχαν μόνο τα ειδησεογραφικά ραδιόφωνα. Οι αστέρες των μουσικών ραδιοφώνων τότε ξεκινούσαν εκπομπές από το μεσημέρι και μετά. Θυμάμαι σαν τώρα που όλοι με ρωτούσαν «είσαι τρελός» που θα κάνεις 6 το πρωί εκπομπή; Και τώρα βλέπεις τι έχει γίνει με τα πρωινά».

Το ραδιόφωνο είναι μέρος της καθημερινότητας μας, είναι μια συντροφιά σημαντική;

«Το ραδιόφωνο είναι σίγουρα μέρος της καθημερινότητας μας. Είναι η συντροφιά μας, είναι η αγνότητα των παιδικών μας χρόνων. Είναι η πιο ρομαντική πλευρά του εαυτού μας.

Σκέψου αυτοκίνητο χωρίς ραδιόφωνο; Χαχαχα Εγώ πάντως αν δεν έχω ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο θα το παρατούσα για να πάρω μηχανή».

O Love είναι από τα πιο διαχρονικά ραδιόφωνα της χώρας. Ποιο είναι το μυστικό;

«Ο Love 97.5 είναι αυτό που λέμε εμείς… ένας έρωτας σταθμός. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Δεν υπάρχει πιστεύω ακροατής που να μην έχει περάσει έναν μεγάλο έρωτα μαζί του, που να μην έχει αφιερώσει ένα τραγούδι. Η διαφορά του είναι ότι παραγωγοί και ακροατές λειτουργούμε σαν μια παρέα».

Ο Love πάτησε το κουμπί της μηχανής του χρόνου και γύρισε τη μουσική στα 80’s, στα 90’s και στα 00’s, ένα εγχείρημα που στέφθηκε με επιτυχία το περιμένατε σε τέτοιο βαθμό;

«Μεγάλη επιτυχία και μεγάλη χαρά για όλους μας. Η αλήθεια είναι ότι δεν το περιμέναμε, είχαμε την αίσθηση ότι υπάρχουν «μεγάλα» και πολύ αγαπημένα τραγούδια που δεν τα έπαιζε κανένας και αποφασίσαμε να το ρισκάρουμε. Μακριά από ραδιοφωνικές έρευνες αλλά με πολύ συναίσθημα. Ο κόσμος αγκάλιασε και αυτή την προσπάθεια μας, θυμήθηκε τα ανέμελα του χρόνια, την αγαπημένη εφηβική ταινία και μοιράστηκε μαζί μας ιστορίες του από εκείνες τις υπέροχες δεκαετίες. Όλοι μαζί μπαίνουμε καθημερινά σε μία υπέροχη μηχανή του χρόνου».

Κάθε πρωί μαζί με την Ιωάννα «ξυπνάτε» ευχάριστα τον κόσμο. Θα μας πεις για το ύφος της εκπομπής;

«Εμείς θέλαμε από την αρχή να είμαστε για τον κόσμο οι «φίλοι» του , η παρέα του. Θέλαμε να συζητάμε μαζί του την καθημερινότητα μας, δεν είμαστε κάτι διαφορετικό, πάμε και εμείς στις τράπεζες, την εφορία, για ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Γελάμε με την καρδιά μας, συζητάμε, γκρινιάζουμε. Ο κόσμος καταλαβαίνει ποιος είναι αληθινός και εμείς είμαστε πραγματικά ο εαυτός μας και νομίζω ότι οι ακροατές μας το έχουν εκτιμήσει. Για εκείνους είμαστε Ο Δημήτρης του και η Ιουάννα του. Παίζουμε και τα παιχνίδια μας, δίνουμε και φανταστικά δώρα και προσπαθούμε να τους μεταφέρουμε την θετική μας διάθεση. Προσπαθούμε να τους πάμε το πρωί στην δουλειά τους με ένα μεγάλο χαμόγελο και να δουν την ημέρα με άλλο μάτι. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μεγάλη ικανοποίηση είναι αυτή για εμάς».

Ποιες είναι οι πιο μαγικές στιγμές του Δημήτρη Ψεματίκα πίσω από το μικρόφωνο του ραδιοφώνου;

«Το ραδιόφωνο μου έχει προσφέρει μέχρι σήμερα υπέροχες στιγμές. Κάθε μέρα έχω και κάτι που με κάνει να λέω στον εαυτό μου ότι πολύ καλά έκανα, τότε στα τέλη της δεκαετίας του 80, να παρατήσω τα πάντα και να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα. Οι πιο μαγικές στιγμές πάντως είναι όταν κάποιος ακροατής μου περιγράφει στιγμές τις ζωής του που έχει περάσει μαζί μου στον αέρα. Είναι μαγικό πως κάποια δικιά σου κουβέντα ή απλά ένα αστείο έχει επηρεάσει την ζωή ενός ανθρώπου που ούτε τον έχεις δει ποτέ».

Ο Love Fm την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Πολλά projects θα τρέχουν εδώ και λίγες ημέρες για τους ακροατές του ερωτικού σταθμού Love 97,5. Συγκεκριμένα έως τις 14 Φεβρουαρίου θα παίζουν οι μεγαλύτερες ερωτικές επιτυχίες όλων των εποχών, ενώ οι ακροατές μπορούν να διεκδικούν δώρα ακόμη και ταξίδι στο Παρίσι

Επίσης οι μουσικοί παραγωγοί προτρέπουν τους ακροατές τους να χρησιμοποιούν το νέο φίλτρο του Love 97,5 που δημιούργησε με την Viber, ειδικά για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Να βγάλουν selfie με το φίλτρο του Love 97,5 και να επιλέξουν «Το τραγούδι για την γιορτή των ερωτευμένων».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.