Η Μαντώ Μαυρογένους δίπλα στη Μπουμπουλίνα, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη και τον Καποδίστρια
Τα κέρινα ομοιώματα των ηρώων του 1821 δια χειρός Θεόδωρου Κοκκινίδη
ΕΛΛΑΔΑ

Η Μαντώ Μαυρογένους δίπλα στη Μπουμπουλίνα, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη και τον Καποδίστρια

Ο Θεόδωρος Κοκκινίδης από τα Κηπιά Καβάλας δημιουργεί κέρινα ομοιώματα των ηρώων του 1821 - Τι λέει στο Newsbomb.gr γι’ αυτό του το εγχείρημα.

Ο Θεόδωρος Κοκκινίδης είναι ένας καλλιτέχνης που στα χέρια του έχει μια τέχνη πολύ ιδιαίτερη. Φτιάχνει κέρινα ομοιώματα. Μάλιστα, έχει φτιάξει 35 έως τώρα με κάποια από αυτά να είναι αφιερωμένα στις προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης.

Μέσα από την τέχνη του, και τον πολιτισμό, περνά βαθιά μηνύματα ιστορικής κληρονομιάς απευθυνόμενος στις επόμενες γενιές.

Ο ίδιος πριν λίγο καιρό τελείωσε το κέρινο ομοίωμα της Μαντώς Μαυρογένους και την έβαλε δίπλα σε αυτό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Γεώργιου Καραϊσκάκη και του Ιωάννη Καποδίστρια.

Μιλώντας γι’ αυτό το εγχείρημα του στο Newsbomb.gr κάνει λόγο για τις θετικές αντιδράσεις των παιδιών, για την ιστορία και πως είναι να έχει ένα μουσείο εξιδεικευμένο σε μια απομακρυσμένη από τα αστικά κέντρα περιοχή.

Ιδιαίτερα δραστήριος έχει φιλοτεχνήσει ομοιώματα μεγάλων Ελλήνων όπως του Μίκη Θεοδωράκη, Ολυμπιονικών, αλλά και πρωταγωνιστών του Hollywood.

Ο Θεόδωρος Κοκκινίδης είναι μια όαση Πολιτισμού και τέτοιοι άνθρωποι πρέπει να αναδεικνύονται και να χειροκροτούνται.

Στο μουσείο σου με τα κέρινα ομοιώματα φιλοξενείς και ήρωες της ελληνικής επανάστασης. Ποιοι είναι;

«Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821 έδωσε το ερέθισμα ώστε να δημιουργήσω κέρινα ομοιώματα ηρώων και προσωπικοτήτων από εκείνη την περίοδο. Αυτά είναι τα ομοιώματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη , του Γεώργιου Καραϊσκάκη, της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας ,της Μαντώς Μαυρογένους και του Ιωάννη Καποδίστρια».

Ποιο είναι το τελευταίο κέρινο άγαλμα που έφτιαξες εμπνευσμένο από το 1821;

«Το πιο πρόσφατο δημιούργημα είναι το ομοίωμα της Μαντώς Μαυρογένους το οποίο ολοκληρώθηκε στις αρχές Μαρτίου».

Ποιος ήρωας σε δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί;

«Όλα το έργα των ηρώων είχαν την εξής δυσκολία. Δεν υπήρχε σαφή εικόνα με τα ακριβή χαρακτηριστικά τους. Η πληροφορία που είχα ήταν μέσα από πορτραίτα τα οποία μπορεί να έχουν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους αλλά δείχνουν αρκετά διαφορετικά το ίδιο πρόσωπο. Επίσης μια άλλη δυσκολία ήταν στο να βρω και να μάθω, να μελετήσω την φορεσιά που φορούσε ο καθένας».

Εκτός από τους αγωνιστές έχεις φιλοτεχνήσει και το ομοίωμα του Ιωάννη Καποδίστρια, θα κάνεις και άλλα ανάλογα;

«Ναι, θα ήθελα στο μέλλον να φιλοτεχνήσω προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας είτε από την περίοδο του 1821 ή και από άλλες περιόδους».

: Ο Ιωάννης Καποδίστριας

Ποιο θα είναι το επόμενο γι’ αυτή την σειρά;

«Από τα μέσα του 2020 φιλοτεχνώ έργα γύρω από την επανάσταση του 1821.Η Μαντώ Μαυρογένους ήταν το τελευταίο και έκλεισε αυτόν τον κύκλο για φέτος τουλάχιστον. Τώρα πια ξεκινώ να φιλοτεχνώ έργα που αφορούν προσωπικότητες του σήμερα και στο μέλλον κάποια στιγμή θα επανέλθω στο θέμα «ιστορία»».

Τα πιτσιρίκια τι σου λένε όταν αντικρίζουν «ζωντανούς» τους θρύλους της Ελλάδας του 1821;

«Έχω εκπλαγεί που οι πολύ μικροί επισκέπτες του μουσείου δείχνουν τρομερό ενθουσιασμό για τα έργα της επανάστασης. Η επέτειος έπαιξε σίγουρα ρόλο γιατί είχαν πληροφόρηση είτε από το σχολείο είτε από τους γονείς τους. Εκφράζονται με θαυμασμό , μου μιλούν για τις ζωές αυτών των σπουδαίων και μάλιστα συχνά μου λένε ποιον ακόμη ήρωα θα ήθελαν να φιλοτεχνήσω».

Ζεις σε ένα χωριό στην Καβάλα. Πώς είναι η καθημερινότητα σου, ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις;

«Ζω στα Κηπιά της Καβάλας. Ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Παγγαίου. Η περιοχή έχει πολύ όμορφο φυσικό τοπίο ενώ απέχει από την ξακουστή παραλία των αμμόλοφων 15 χιλιόμετρα περίπου .Αυτόν τον φυσικό πλούτο λίγο τον απολαμβάνω αφού τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνώ είτε στο μουσείο, είτε στο εργαστήρι μου δημιουργώντας. Είναι ελάχιστος ο υπόλοιπος χρόνος που απομένει για άλλες δραστηριότητες .Συνήθως και τον ελεύθερο μου χρόνο συχνά τον αφιερώνω στο να παρακολουθώ δρώμενα γύρω από τις τέχνες.

Δεν θα μιλούσα για δυσκολίες αλλά περισσότερο για διαφοροποιήσεις με μεγάλα αστικά κέντρα. Στον βαθμό που με απασχολεί είναι πως σίγουρα σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο υπάρχει πληθώρα δράσεων γύρω από τέχνες που πολύ θα ήθελα να παρακολουθώ και να εμπνέομαι από αυτές. Αντιθέτως η ποιότητα ζωής σε ένα μικρό χωριό ή σε μία μικρή πόλη σίγουρα είναι πολύ υψηλότερη συγκριτικά με μία μεγαλούπολη».

Πόσα εκθέματα έχεις στο μουσείο σου και ποια είναι αυτά;

«Στο μουσείο αυτή την στιγμή βρίσκονται 35 κέρινα ομοιώματα. Τα έργα απεικονίζουν προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τον χώρο του κινηματογράφου , του αθλητισμού, της μουσικής, των τεχνών, του πνεύματος ,της ιστορίας αλλά και προσωπικότητες που έχουν ξεχωρίσει με την ευφυΐα τους στον χώρο που έχουν δραστηριοποιηθεί. Ενδεικτικά μεταξύ άλλων είναι αυτό του Αριστοτέλη Ωνάση, της Μαρίας Κάλλας, του Μίκη Θεοδωράκη ,του Γιάννη Τσαρούχη, του Κωνσταντίνου Καβάφη, της Μελίνας Μερκούρη, της Αλίκης Βουγιουκλάκη, του Ντάνιελ Κρεγκ ,της Αντζελίνας Τζολι και άλλων αγαπημένων προσωπικοτήτων».

Τέλος, ποια είναι τα επόμενα σου projects;

«Με την ολοκλήρωση του ομοιώματος της Μαντώς Μαυρογένους, έκλεισε για την ώρα ο κύκλος των προσωπικοτήτων από την ιστορία. Στο επόμενο διάστημα θα φιλοτεχνήσω έργα που θα έχουν ως θέμα σύγχρονα πρόσωπα. Κάποια από τον χώρο του αθλητισμού και κάποια από τον χώρο των τεχνών».

Δείτε όλα τα έργα του στο: http://www.kerinaomoiomata.gr/