ΕΛΛΑΔΑ

Μπαίνουμε στην κουζίνα και ετοιμάζουμε με τα παιδιά τα παραδοσιακά λαζαράκια

Μπαίνουμε στην κουζίνα και ετοιμάζουμε με τα παιδιά τα παραδοσιακά λαζαράκια
Πηγή: Instagram @thecakemd

Πώς θα ετοιμάσουμε το γλυκό αυτό ψωμί, που έχει σχήμα σαβανωμένου ανθρώπου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες της Ανάστασής του

«Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις», έλεγαν οι παλιοί και φέτος το Πάσχα, ήρθε η ώρα να θυμηθούμε ένα γευστικό έθιμο του τόπου μας και να ετοιμάσουμε μαζί με τα παιδιά μας τα παραδοσιακά λαζαράκια, ένα έδεσμα που θα κάνει λίγο πιο γλυκές και ιδιαίτερες αυτές τις μέρες.

Τι ακριβώς είναι όμως τα λαζαράκια; Στο παρελθόν, το πρωί του Σαββάτου του Λαζάρου οι γυναίκες ζύμωναν μικρά ψωμάκια, που αποκαλούσαν «λαζάρηδες» ή «λαζαράκια», ενώ σύμφωνα με την παράδοση, όσα παιδιά είχε η οικογένεια, τόσα λαζαράκια έπρεπε να ετοιμαστούν. Μάλιστα, πολλές φορές τα λαζαράκια δίνονταν ως κεράσματα στα παιδιά που πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα, για να πουν τα κάλαντα του Λαζάρου.

Πρόκειται για ένα είδος γλυκού ψωμιού, που έχει σχήμα ανθρώπου σαβανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες της Ανάστασής του. Τα λαζαράκια, λοιπόν, φτιάχνονται σε ανάμνηση του Λαζάρου, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση, είχε πει ότι «όποιος ζυμώσει και δεν με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…».

Απλή συνταγή για τα πιο γευστικά λαζαράκια

Πώς θα ετοιμάσετε, λοιπόν, φέτος λαζαράκια με τα παιδιά σας; Πρόκειται για μία απλή συνταγή που χρειάζεται λίγα και βασικά υλικά, οπότε θα την ετοιμάσετε εύκολα και πιθανότατα, με συστατικά που υπάρχουν ήδη στην κουζίνα σας. Πιο αναλυτικά, για να ετοιμάσετε τα λαζαράκια σας, θα χρειαστεί να έχετε στη διάθεσή σας τα εξής υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 40 γρ. νωπή μαγιά
  • Μισό ποτήρι ζάχαρη
  • Σταφίδες
  • Λίγο αλάτι
  • 1/3 του ποτηριού ελαιόλαδο
  • 3 κ.γ. κανέλα
  • Γαρύφαλλα για τη διακόσμηση

Θα ξεκινήσετε την προετοιμασία της συνταγής, βάζοντας το αλεύρι σε μία λεκάνη. Αφού διαλύσετε τη μαγιά σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό, θα την προσθέσετε στη λεκάνη με το αλεύρι και θα ζυμώσετε. Στη συνέχεια, θα ρίξετε το λάδι, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα και θα ζυμώσετε ξανά. Στο τέλος θα προσθέσετε στο μείγμα τις σταφίδες και θα ζυμώσετε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας.

Θα αφήσετε το μείγμα να «ξεκουραστεί» σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα και μετά, θα πλάσετε τα λαζαράκια με τη βοήθεια των παιδιών. Καλό είναι να κόψετε τη ζύμη σε κομμάτια (ένα για κάθε λαζαράκι) και να κρατήσετε και ένα μικρό μέρος, για να φτιάξετε τα χεράκια που θα έχουν τα λαζαράκια σας. Θα πλάσετε τα λαζαράκια, έτσι ώστε να αποκτήσουν ένα μακρόστενο σχήμα, ενώ θα δημιουργήσετε ένα «Χ» πάνω στο «σώμα» τους για να σχηματίσετε τα χέρια τους και θα τοποθετήσετε δύο γαρύφαλλα στο «κεφάλι» τους, για να αναπαραστήσετε τα μάτια του Λαζάρου.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε πως το σχήμα που έχουν τα λαζαράκια έχει μεγάλη σημασία για το τελικό αποτέλεσμα, οπότε ετοιμάστε το πρώτο και δείξτε στα μικρά σας τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Αφού δώσετε σχήμα στη ζύμη σας, θα τοποθετήσετε τα λαζαράκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια, θα τα ψήσετε στον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 40 με 45 λεπτά!

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στο Πάσχα 2022