ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα γραφεία της Real: Τι ψάχνει η ασφάλεια μετά τα γκαζάκια – Ο ρόλος των αεραγωγών

Φωτιά στα γραφεία της Real: Τι ψάχνει η ασφάλεια μετά τα γκαζάκια – Ο ρόλος των αεραγωγών
Τα γκαζάκια που περισυνελέγησαν δείχνουν εμπρησμό για τη φωτιά στο κτήριο που στεγάζονται τα γραφεία της Real επί της λεωφόρου Κηφισίας
Νίκος Χριστοφάκης

Τα γκαζάκια που περισυνελέγησαν δείχνουν εμπρησμό για τη φωτιά στο κτήριο που στεγάζονται τα γραφεία της Real επί της λεωφόρου Κηφισίας

Φωτογραφίες και video: Νίκος Χριστοφάκης

Η Ασφάλεια έχει αναλάβει πλέον τις έρευνες για τη φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο κτήριο που στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας Real και του ραδιοφωνικού σταθμού RealFM με τα γκαζάκια που εντοπίστηκαν να έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ σε μια προσπάθεια να αντληθούν περισσότερα στοιχεία για το πώς ξεκίνησαν οι φλόγες.

Τα γκαζάκια βρέθηκαν στο κλιμακοστάσιο της πλαϊνής εισόδου του κτηρίου που βρίσκεται στη λεωφόρο Κηφισίας με τους αστυνομικούς να εξετάζουν το ενδεχόμενο να ήταν κολλημένα μεταξύ τους με μονωτική ταινία και να προκάλεσαν την έκρηξη.

Υπενθυμίζεται ότι καταγγελίες για τρεις εκρήξεις έκανε λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς ο εκδότης της εφημερίδας Real, Νίκος Χατζηνικολάου.

Από την πλευρά της η πυροσβεστική ερευνά το πώς οι φλόγες έφτασαν μέχρι και τον τρίτο όροφο του κτηρίου προκαλώντας τεράστιες καταστροφές με το πιθανότερο ενδεχόμενο αυτό να συνέβη με τη συμβολή των αεραγωγών.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλεια που έχουν αναλάβει την υπόθεση, δείγμα της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο περιστατικό, συλλέγουν και υλικό από κάμερες ασφαλείας προκειμένου να δουν αν έχουν καταγραφεί τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Φωτιά στα γραφεία της Real: Φωτογραφίες ντοκουμέντο με τα γκαζάκια

Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο κτήριο που στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας Real και του ραδιοφωνικού σταθμού RealFM καθώς στην είσοδο του κτηρίου εντοπίστηκαν γκαζάκια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα γκαζάκια βρέθηκαν δίπλα στο σύστημα εξαερισμού με την Πυροσβεστική πλέον να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για το τι πραγματικά προκάλεσε τη φωτιά στο κτήριο που βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας.

Σε τρεις εκρήξεις που ακούστηκαν πριν την έναρξη της φωτιάς είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο εκδότης της εφημερίδας Νίκος Χατζηνικολάου ενώ το ίδιο είπε το πρωί της Τετάρτης και ο Μάνος Νιφλής.

«Όλες οι ενδείξεις μιλάνε για κάτι περίεργο. Για τρεις εκρήξεις μας μίλησαν αυτόπτες μάρτυρες. Μιλάμε για μια περίεργη κατάσταση που αρχίζει να διαμορφώνεται. Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει τα πάντα. Μιλάμε για μια περίεργη κατάσταση από το πρωί της Τρίτης όταν ο Real έχασε το σήμα του για 3-4 ώρες» είπε χαρακτηριστικά ο Μάνος Νιφλής.

Για «εμφανέστατα» ίχνη εμπρησμού που προκάλεσε τη φωτιά στα γραφεία του κτηρίου στα οποία στεγάζονται η εφημερίδα Real και ο ραδιοφωνικός σταθμός Real Fm έστειλε ο διευθυντής του δεύτερου, Γιώργος Χουδαλάκης.

«Η καταστροφή είναι σημαντική, ο όροφος είναι καμένος, Η φωτιά κατέβηκε από πάνω προς τα κάτω. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος της καταστροφής» δήλωσε ο Γιώργος Χουδαλάκης. Ο ίδιος τόνισε, μάλιστα, ότι «ελπίζουμε να είμαστε σύντομα στον αέρα και αυτό είναι το μήνυμα προς τους εμπρηστές».

Από τη φωτιά μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων η ηχολήπτρια Κατερίνα Βουτσά που βρισκόταν στο κτήριο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσής της.

Η φωτιά στην οποία επιχείρησαν 18 Πυροσβέστες με έξι οχήματα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο λίγη ώρα μετά την εκδήλωσή της.

Δείτε την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Φωτογραφίες από τη φωτιά στα γραφεία της Real

Βίντεο από τις καταστροφές

Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει

«Ο εμπρησμός στα γραφεία του Real Group αποτελεί μια πράξη καταδικαστέα. Όποιος νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα πλήξει την ελευθερία του Τύπου, πλανάται πλάνην οικτράν. Η Κυβέρνηση στέκεται σταθερά δίπλα στα Μέσα Ενημέρωσης και τους εργαζόμενους σε αυτά, ανυποχώρητα απέναντι σε όσους αντιμάχονται την ελεύθερη έκφραση», τονίζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η επίθεση κατά Realfm 97,8 και Real News, από την οποία προκλήθηκε πυρκαγιά και κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, είναι μία απολύτως καταδικαστέα εγκληματική ενέργεια, που στρέφεται κατά της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα μας» τονίζει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως η τρομοκρατία δεν θα νικήσει και σημείωσε ότι «δεν θα αφήσουμε να κλείσει ο σταθμός και να χάσει την δουλειά του τόσος κόσμος».

«Οι εικόνες με την πυρκαγιά από την επίθεση στον Real fm97,8 και τη Real News προκαλούν οργή εναντίον εκείνων που νομίζουν πως μπορούν να τρομοκρατήσουν, να εκφοβίσουν και να φιμώσουν την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα. Δεν θα τα καταφέρουν», υπογραμμίζει, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Επίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει: «Είμαστε στο πλευρό σας Νίκο Χατζηνικολάου».

«Η τρομοκρατική επίθεση στο κτίριο του Real fm97,8 αποτελεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια φίμωσης του τύπου και της ελεύθερης έκφρασης! Δε θα περάσει!», αναφέρει από τη πλευρά του σε tweet του ο Νότης Μηταράκης είναι Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.