Άλσος Πετρούπολης: Προσέχοντας τον πράσινο πνεύμονα σαν «κόρη οφθαλμού»
ΕΛΛΑΔΑ

Άλσος Πετρούπολης: Προσέχοντας τον πράσινο πνεύμονα σαν «κόρη οφθαλμού»

Αυτοψία του Newsbomb.gr στην πόλη των δυτικών προαστίων - Οι περιπολίες, η πυρασφάλεια, η διαρκής επαγρύπνηση και η ενημέρωση των ευαισθητοποιημένων πολιτών είναι η ασπίδα του άλσους

Το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει, αλλά όχι με τους καλύτερους οιωνούς καθώς οι εκδηλώσεις πυρκαγιών δυστυχώς είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Το πράσινο είναι υπερπολύτιμο πόσο μάλλον σε περιοχές αστικές. Είναι πηγή ανάσας και ζωής.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στην Πετρούπολη, καθώς το άλσος της πόλης με τα εκατοντάδες πεύκα αποτελεί ορόσημο για την περιοχή. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο αστικό πάρκο.

Η πυροπροστασία και η ασφάλεια μια τέτοιας περιοχής ήταν αυτό που μας απασχόλησε και γι’ αυτό το λόγω κάναμε αυτοψία.

Φώτης Χριστόπουλος: Είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Πρασίνου του δήμου Πετρούπολης, Φώτης Χριστόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr τονίζει πως μέσα στο πάρκο υπάρχουν κρουνοί της πυροσβεστικής, πυροσβεστικές φωλιές, ενώ πάντα υπάρχει πλήρωμα της πολιτικής προστασίας που παρακολουθεί και είναι έτοιμο να επέμβει όπου χρειαστεί, ενώ καθαρίζεται η χαμηλή βλάστηση.

«Το άλσος του αγίου Δημητρίου είναι στις παρυφές του Ποικίλλου όρους. Η έκταση του είναι περίπου 180 στρέμματα. Ξεκινά από τον Άγιο Δημήτριο και φθάνει ως την Κερασούντος και την Αναπαύσεως. Μετά την πανδημία και τα lock-down πάρα πολύς κόσμος έμαθε το άλσος της πόλης μας και έρχεται είτε με την οικογένεια του να περάσει στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης σε ένα φυσικό, όμορφο και καλαίσθητο περιβάλλον, είτε ακόμη να κάνει την γυμναστική του», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο κ. Χριστόπουλος δίνοντας μια περιγραφή για την λειτουργικότητα αλλά και τη φυσική ομορφιά του άλσους στην Πετρούπολη.

Προστασία και πυρασφάλεια

Στην συνέχεια αναφέρεται στο θέμα της πυρασφάλειας. «Μέσα στο άλσος μας υπάρχουν 24 κρουνοί, υπάρχει όχημα του δήμου έτοιμο να επέμβει αν χρειαστεί, οι πυροφύλακες βρίσκονται στο χώρο και τον περιπολούν, ενώ ενημερώνουν και τον κόσμο τι κάνουμε σε περίπτωση που δούνε καπνό. Είμαστε σε ετοιμότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή και σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική να δράσουμε».

Το 95% των πολιτών προσέχουν το άλσος σαν το σπίτι τους

Συμμάχους στο να κρατηθεί αυτός ο πράσινος πνεύμονας υγιής και ακμαίος ο αντιδήμαρχος θεωρεί πως έχει τους πολίτες, αφού δηλώνει στο Newsbomb.gr πως οι περισσότεροι νιώθουν το άλσος σαν το σπίτι τους και το προσέχουν.

Ειδικότερα λέει, «Το 95% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το άλσος, είτε για την άσκηση τους, είτε για την βόλτα τους είναι συνειδητοποιημένοι και προστατεύουν τον χώρο. Δυστυχώς υπάρχει ένα μικρό κομμάτι που κατά τις νυχτερινές ώρες ασκούν βανδαλισμούς σε σημεία του χώρου. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που δεν κρατούν το περιβάλλον καθαρό, για παράδειγμα δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των ζώων τους όταν έρχονται στο χώρο. Χαλάει την εικόνα, αλλά θεωρώ πως μιλώντας συνεχώς στον κόσμο για την σημαντικότητα που έχει το άλσος για την υγεία μας θα εκλείψει και αυτό το μικρό ποσοστό που δημιουργεί προβλήματα σε έναν τόσο όμορφο φυσικό χώρο».

Η δασολογική μελέτη και η επόμενη ημέρα

Ο κ. Φώτης Χριστόπουλος βλέπει την επόμενη ημέρα πως μπορεί το άλσος να γίνει πιο λειτουργικό και να προστατευτεί ακόμη περισσότερο. Έχει γίνει δασολογική μελέτη που προβλέπει παρεμβάσεις με περιβαλλοντικό πρόσημο.

Ειδικότερα εξηγεί, «Το άλσος αυτή την στιγμή που μιλάμε έχει καθαριστεί, και έχει αποκοπεί όλη η χαμηλή βλάστηση για να μειώνονται οι κίνδυνοι. Έχουμε κάνει μια δασολογική μελέτη, την οποία έχουμε καταθέσει στο δασαρχείο και περιμένουμε την έγκριση της, για να μπορέσουμε να αραιώσουμε κάποια κομμάτια καθώς η βλάστηση από πεύκα είναι πολύ πυκνή για να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη μεγαλύτερη στα δέντρα. Το άλσος μας έχει φυτευτεί. Με αποτέλεσμα κάποια πεύκα να είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και να μην αναπτύσσονται όπως θα έπρεπε καθώς κάποια δεν «αναπνέουν». Η επόμενη μέρα αφορά την ανάπλαση του άλσους, εγκρίθηκε και άλλη μελέτη το οποίο σημαίνει ότι θα δοθεί 1,5 εκατ. για να γίνουν σωστά έργα και να μπούνε βάσεις με οικολογικό πρόσημο. Από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι και την άλλη γωνία του άλσους μας θα μπουν δάπεδα, θα φτιαχτούν παιδικές χαρές στα ανοιχτά σήμερα σημεία με σκοπό να προσελκύσουμε περισσότερες οικογένειες. Παιδιά τα οποία θα έρχονται από μικρά εδώ, θα παίζουν στη φύση και θα μάθουν να την αγαπούν και να την προστατεύουν στο μέλλον».

Αθηνά Σκούρτη: Είμαστε σε ετοιμότητα

Η Αθηνά Σκούρτη είναι μια από τους ανθρώπους της πολιτικής προστασίας που φυλούν το άλσος του Αγίου Δημητρίου. Η ίδια λέει στο Newsbomb.gr, «Περιπολούμε το άλσος, είμαστε διαρκώς σε ετοιμότητα αν ξεσπάσει κάποια εστία θα πρέπει να τη σβήσουμε άμεσα. Ενημερώνουμε τους πολίτες και θεωρώ πως η παρουσία μας εδώ είναι ιδιαιτέρως σημαντική».

Άλσος ή κομμάτι από δάσος μες την πόλη;

«Άλσος ή κομμάτι από δάσος μες την πόλη;», αυτό είναι ένα ερώτημα αλλά το αποτέλεσμα είναι πως οι άνθρωποι που ζουν σε ένα αστικό περιβάλλον έχουν έναν καλαίσθητο πνεύμονα δίπλα τους. Η περιήγηση στον καταπράσινο λόφο που θυμίζει ένα μακρόστενο κομμάτι δάσους που εισχωρεί μέσα στην πόλη, της Πετρούπολης σίγουρα έχει μια ιδιαιτερότητα.

Πολλοί πολίτες περπατούν ενώ άλλοι τρέχουν ανάμεσα στα ψηλά πεύκα, αφήνοντας πίσω τους σκέψεις που τους βαραίνουν. Χρέος όλων είναι να διαφυλαχθούν αυτοί οι πράσινοι πνεύμονες. Η αυτοψία που έκανε το Newsbomb.gr στο άλσος του Αγίου Δημητρίου έδειξε πως τα μέτρα είναι επαρκή και το συμπέρασμα είναι πως η συνεχής πρόληψη και η ενημέρωση είναι η καλύτερες μέθοδοι αποτροπής καταστροφών.

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Τα δάση στην Ελλάδα απειλούνται με εξαφάνιση – Καταστροφική η επίδραση των πυρκαγιών στη χώρα

Η Ελλάδα ανάμεσα στις πιο ασφαλείς χώρες για καλοκαιρινές διακοπές το 2022

Ταχύπλοα και υπερτουρισμός «πληγώνουν» τις θάλασσές μας

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ