ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr στη βόρεια Αττική: «Βραδυφλεγείς βόμβες» τα ακαθάριστα οικόπεδα

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr στη βόρεια Αττική: «Βραδυφλεγείς βόμβες» τα ακαθάριστα οικόπεδα
Αυτές οι εικόνες προκαλούν τρόμο στους κατοίκους της Δροσιάς.

Έντονη ανησυχία προκαλούν οι εικόνες από τον Δήμο Διονύσου, με οικόπεδα γεμάτα ξερά χόρτα και κλαδιά, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές – Αγωνιούν οι κάτοικοι και απευθύνουν έκκληση μέσω του Newsbomb.gr για άμεσες ενέργειες.

Φαίνεται πως τελικά κάποιοι δεν βάζουν μυαλό. Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην βόρεια Αττική, με την Βαρυμπόμπη, τον Άγιο Στέφανο, τη Ροδόπολη, τις Αφίδνες και τη Μαλακάσα να παραδίνονται στις φλόγες, η περιοχή μοιάζει και πάλι με… πυριτιδαποθήκη!

Δεκάδες ακαθάριστα οικόπεδα, με χόρτα ξερά, δέντρα ακλάδευτα, σκουπίδια και κλαδιά ξεραμένα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί όχι μόνο ό,τι έχει απομείνει από το πράσινο του Λεκανοπεδίου, αλλά και τις περιουσίες χιλιάδων πολιτών στο βόρειο τμήμα της Αττικής.

Κάτοικοι της καταπράσινης – ακόμα – Δροσιάς καταγγέλλουν στο Newsbomb.gr πως ο δήμος Διονύσου δεν έχει καθαρίσει απολύτως τίποτα, με ορισμένα οικόπεδα να αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες στις γειτονιές. Τι κι αν πήγαν πριν τρεις μήνες στο δημαρχείο ζητώντας ευγενικά την εκκαθάριση των οικοπέδων και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, η αδιαφορία και η αδυναμία αντίληψης της επικινδυνότητας της κατάστασης είναι παροιμιώδης.

Όπως τονίζουν, η βιομάζα στην περιοχή είναι μεγάλη, αποτελούμενη από πολλά δέντρα και μάλιστα εύφλεκτα, όπως πεύκα, ελιές και πουρνάρια. Αν αρπάξει μια φωτιά στον Διόνυσο, είναι σχεδόν αδύνατον να αποφευχθεί η καταστροφή σπιτιών.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Βεβαίως, ευθύνη έχουμε όλοι μας για την εκκαθάριση των οίκων μας. Όμως και οι Δήμοι οφείλουν να προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες για να προλαμβάνονται δραματικές καταστάσεις. Ακόμα κι αν δεν είναι υπ’ ευθύνη τους ορισμένοι χώροι, οφείλουν να προειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες για καθαρισμούς και αποψιλώσεις. Ούτε όμως και οι επιστολές προς τους κατοίκους αρκούν, μιας και οι περισσότερες σκίζονται και πετιούνται στο καλάθι των απορριμμάτων.

Οι κάτοικοι της Δροσιάς, απευθύνουν έκκληση μέσω του Newsbomb.gr στον Δήμο Διονύσου για «άμεση επέμβαση εδώ και τώρα και εκκαθάριση των οικοπέδων, για απενεργοποίηση των φυσικών «βομβών» στην καρδιά της βόρειας Αττικής. Να προλάβουμε να σώσουμε ένα από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου του Λεκανοπεδίου και τις περιουσίες μας. Επιτέλους, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Οι μέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες και ιδιαιτέρως δύσκολες. Ο υδράργυρος τα επόμενα 24ωρα θα αγγίξει τους 41 βαθμούς. Είναι η ώρα που πρέπει να αφήσουμε επιτέλους το πινγκ πονγκ ευθυνών, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν τους δήμους ότι δεν έχουν φέρει εις πέρας το έργο των αποψιλώσεων και τους δήμους να διαμαρτύρονται ότι οι ιδιοκτήτες των ακαθάριστων οικοπέδων δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις τους. Είναι η ώρα της πρόληψης και της σωστής προετοιμασίας, πριν να είναι πολύ αργά. Απαιτούνται δραστικές ενέργειες άμεσα. Κάθε ώρα που περνά, ο κίνδυνος γίνεται όλο και πιο μεγάλος. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται είναι ή άσχετος, ή ανίκανος ή ανόητος.