ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Θεσσαλονίκη: Πλημμύρισε ο Λευκός Πύργος - Εικόνες καταστροφής

Κακοκαιρία Θεσσαλονίκη: Πλημμύρισε ο Λευκός Πύργος - Εικόνες καταστροφής
Εικόνες καταστροφής στη Θεσσαλονίκη
INTIME

Καιρός: Σε εξέλιξη το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από χθες τη Θεσσαλονίκη. Το ισόγειο και το υπόγειο του Λευκού Πύργου γέμισε νερά και θα παραμείνει κλειστός.

Η κακοκαιρία «χτυπάει» τη Θεσσαλονίκη από το βράδυ της Κυριακής 4/9 μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι δρόμοι και τα καταστήματα πλημμύρισαν ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έλαβε πάνω από 560 κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Ο Λευκός Πύργος δε γλίτωσε από το «μάτι» των καταιγίδων. Σύμφωνα με πληροφορίες του voria.gr τα νερά έφτασαν μέχρι το ύψος της πόρτας καθώς οι υπάλληλοι στην προσπάθειά τους να ανοίξουν την πόρτα συνειδητοποίησαν πως έχει πλημμυρίσει όλο το ισόγειο.

Tο ισόγειο και το υπόγειο του Λευκού Πύργου γέμισε με νερά. Άνδρες της Πυροσβεστικής έσπευσαν άμεσα στο μνημείο για άντληση υδάτων. Σημειώνεται ότι τα νερά έφτασαν το ενάμιση μέτρο καθώς πλημμύρισε το σημείο μπροστά από την είσοδο του μνημείου.

Καθαριστές αλλά και άλλοι υπάλληλοι βοηθούσαν ώστε να μαζευτούν τα νερά και να ξεβουλώσουν τα φρεάτια.

Ο Λευκός Πύργος θα παραμείνει κλειστός σήμερα ενώ ακόμα αναμένεται να αποφασιστεί αν θα είναι και αύριο επισκέψιμο.

Δρόμοι «ποτάμια » στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλοι όγκοι νερού δημιούργησαν πλημμυρικά φαινόμενα και εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κεντρικούς δρόμους και καταστήματα.

Κλειστή είναι από τις 3 τα ξημερώματα η υπογείωση της οδού Μακρυγιάννη στην Ηλιούπολη, η οποία πλημμύρισε για μία ακόμη φορά και στο σημείο επιχειρεί η Πυροσβεστική. Επίσης, στην περιοχή του 424 Νοσοκομείου έχει κλείσει ιρλανδική διάβαση που οδηγεί προς το Φίλυρο, ενώ στην Εξοχή και στο ύψος του Νοσοκομείου Παπανικολάου σημειώθηκε καθίζηση λόγω έργων στο ρεύμα ανόδου. Κλειστή, εξάλλου, λόγω πτώσης δένδρου είναι η οδός Ανθέων που οδηγεί από τον Εύοσμο προς Φιλίππειο.

Επίσης, στον δρόμο από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο προς Φίλυρο, έχει πλημμυρίσει ιρλανδική διάβαση.

Βίντεο και στιγμιότυπα από κατοίκους της πόλης δείχνουν τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης.

Στις Συκιές, σταθμευμένο αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα νερά και κατέληξε σε κατάστημα, σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων. Αρκετοί σηματοδότες έχουν τεθεί εκτός κυκλοφορίας στο σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος και στα σημεία αυτά οι οδηγοί οφείλουν να κινούνται με προσοχή. Επίσης, ορισμένοι επαρχιακοί δρόμοι περιφερειακά της πόλης καλύφθηκαν από φερτά υλικά και διεξάγονται ενέργειες από συνεργεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την απομάκρυνσή τους.

Ζημιές σε αυτοκίνητα - Ξυλόθηκαν πεζοδρόμια

Σε μερικά αυτοκίνητα οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι αρκετά σοβαρές. Ιδιοκτήτες κάλεσαν την τροχαία για την καταγραφή των γεγονότων, προκειμένου στη συνέχεια να διεκδικήσουν χρήματα για την επισκευή των οχημάτων.

Σύμφωνα με το grtimes.gr στην οδό Ρήγα Φεραίου πέρα από τους κάδους και τα άλλα απορρίμματα που παρασύρθηκαν, εκατοντάδες κυβόλιθοι από πάρκα ή πεζοδρόμια ξηλώθηκαν και βρέθηκαν πολλά μέτρα μακριά, σταματώντας κάτω από αυτοκίνητα ή σε άλλα σημεία.

Πυροσβεστική: Δέχθηκε 560 κλήσεις για παροχή βοήθειας

Κατά την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων, στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 560 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο, από τις πρώτες πρωινές ώρες έως Ω/08:00, σήμερα Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου 2022.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 540 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής ενέργειες έγιναν σε 25 περιπτώσεις εκ των οποίων, 18 για αντλήσεις υδάτων, δύο (2) για κοπές δέντρων και επτά (7) για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν ενέργειες στις περιπτώσεις άντλησης υδάτων λόγω χαμηλής στάθμης. Οι ενέργειες συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, κυρίως για αντλήσεις υδάτων.
  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην περιοχή του Βόλου, 20 κλήσεις ενώ ενέργειες έγιναν σε τέσσερις (4) περιπτώσεις για αντλήσεις υδάτων.

Μήνυμα από το 112

Για τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχε προειδοποιήσει το βράδυ της Κυριακής η Πολιτική Προστασία, στέλνοντας μήνυμα από το 112. Τα φαινόμενα αναμένεται βαθμιαία από το μεσημέρι να εξασθενήσουν και τις απογευματινές ώρες θα σταματήσουν. Μέχρι τότε όμως αναμένονται βροχοπτώσεις στην Κεντρική Μακεδονία, κατά τόπους έντονες.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε εχθές Κυριακή 04 Σεπτεμβρίου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) τα φαινόμενα προβλέπεται να συνεχιστούν έως και σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλία, στις Σποράδες και βαθμιαία στη βόρεια Εύβοια, στη Βοιωτία και στη Φθιώτιδα με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Παρακαλούνται οι συμπολίτες και όσοι οδηγούν, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιοχές όπου εκδηλώνονται τα φαινόμενα, δεδομένου ότι αναμένονται πολύ ισχυρά τις επόμενες ώρες.