ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Πώς έβγαζαν το χαρτζιλίκι τους τα φτωχά Κρητικόπουλα

Κρήτη: Πώς έβγαζαν το χαρτζιλίκι τους τα φτωχά Κρητικόπουλα

Οι μικροί κρητικοί μάθαιναν πριν καλά καλά μπουν στην εφηβεία πόσο απαιτητική είναι η ζωή

Η σημερινή Κρήτη δεν έχει καμία σχέση με περασμένες δεκαετίες που θυμούνται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Οι Κρητικοί που έχουν ζήσει παιδικά χρόνια μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αντιλαμβάνονται ακριβώς τι σημαίνει ανέχεια και καθημερινές δυσκολίες.

Τι σημαίνει να κάνουν από μικρή ηλικία οποιαδήποτε δουλειά υπήρχε προκειμένου να πάρουν ένα μικρό χαρτζιλίκι σε δραχμές και να βοηθήσουν συνήθως την οικογένεια τους. Χρόνια δύσκολα που πάντως τα μικρά κρητικόπουλα δεν φοβήθηκαν και έκαναν πράγματι ότι περνούσε από το χέρι τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Τότε που και μερικές δραχμές μπορεί να εξασφάλιζαν λίγα τρόφιμα για τα ντουλάπια του σπιτιού, οι μικροί κρητικοί μάθαιναν πριν καλά καλά μπουν στην εφηβεία πόσο απαιτητική είναι η ζωή. Τα περιθώρια για ξέγνοιαστα χρόνια και μικρές πολυτέλειες ήταν ελάχιστα.

Οι ιστορίες των παππούδων μας είναι εκείνες που φέρνουν όλους εμάς λίγο πιο κοντά στο δύσκολο αυτό παρελθόν. Ιστορίες που μας διηγούνται πόσα διαφορετικά πράγματα μπορεί να έκαναν τότε ως νεαρά κρητικόπουλα για να πάρουν ένα χαρτζιλίκι…

Διαβάστε περισσότερα στο daynight.gr