ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώτος Έλληνας που πήγε στο Νότιο Πόλο περιγράφει την εμπειρία του

Ο πρώτος Έλληνας που πήγε στο Νότιο Πόλο περιγράφει την εμπειρία του
Pixabay

Ο ορειβάτης Νικόλαος Μαγγίτσης πριν από 23 χρόνια ταξίδεψε στο Νότιο Πόλο, όπου έμεινε για 38 μέρες.

Πριν από 23 χρόνια ο ορειβάτης Νικόλαος Μαγγίτσης έγινε ο πρώτος Έλληνας που πήγε στο Νότιο Πόλο. Σήμερα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα περιέγραψε την εμπειρία του.

«Όλα ξεκίνησαν το 2000, όταν βρέθηκα στην πρώτη ελληνική προσπάθεια στο Βόρειο Πόλο. Ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά και μια πολύ μεγάλη και ουσιαστική αποστολή. Εκεί από μια άλλη διαδρομή ερχόταν ένας Αμερικανός με μια άλλη ομάδα. Την επόμενη χρονιά μου στέλνει μήνυμα από την Αμερική, μου λέει ότι σκοπεύει να πάει στην Ανταρκτική και με προσκαλεί μαζί του. Έτσι χτίσαμε σιγά σιγά μια μικρή ομάδα τριών ατόμων και πήγαμε στο Νότιο Πόλο», λέει ο κ. Μαγγίτσης.

Όπως εξήγησε σε τέτοιο υψόμετρο το ανθρώπινο σώμα νοσεί και γι' αυτό όσες μέρες ήταν εκεί είχε συνέχεια πυρετό.

«Ήμασταν 38 μέρες πάνω στην Ανταρκτική. Ήταν μεγάλο το χρονικό διάστημα. Ανεβήκαμε στην ψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής που ήταν το όρος Βίνσον. Το αυτονόητο όταν αποφασίζεις κάτι τέτοιο είναι ότι δεν υπάρχει καλή υγιεινή, δεν υπάρχει πολύ καλό φαγητό. Επίσης πρέπει να αναλογιστούμε ότι μετά τα 6.400 μέτρα υψόμετρο, το ανθρώπινο σώμα νοσεί, δηλαδή έχει πυρετό. Εκεί είμαστε μόνιμα με 37,5 πυρετό. Λόγω του υψομέτρου υπάρχει ανορεξία, πονοκέφαλος και ζαλάδα. Δεν έχουμε διάθεση να φάμε, και τα φαγητά είναι περιορισμένα και όχι τα πιο γευστικά», αναφέρει.

Τονίζει, δε, ότι για να μπορέσει κάποιος να κάνει αυτό το ταξίδι και να ανέβει σε ένα ψηλό βουνό χρειάζεται καλή σωματική προετοιμασία και προπόνηση. «Δεύτερον, και σημαντικότερο, είναι η ψυχολογία, η ψυχολογική προετοιμασία. Πρέπει όποιος το επιχειρήσει να τα έχει καλά με τον εαυτό του», λέει ο κ. Μαγγίτσης.

«Είμαστε πλασμένοι για να κοιτάμε ψηλά, να πηγαίνουμε μπροστά στα πιο μεγάλα, στα πιο δύσκολα και στα πιο μακρινά», καταλήγει ο Έλληνας ορειβάτης, στην ερώτηση τι ήταν αυτό που τον ώθησε στο να φτάσει στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη.