ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΕΛΛΑΔΑ

Ελ. Βενιζέλος: Τι λέει επιβάτης της πτήσης της Ryanair στο Newsbomb για τη... βόμβα

Ελ. Βενιζέλος: Τι λέει επιβάτης της πτήσης της Ryanair στο Newsbomb για τη... βόμβα
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Επιβάτης του Boeing 737-800 της Ryanair περιέγραψε στο Newsbomb.gr όλα όσα έγιναν μετά την προσγείωση στο «Ελ. Βενιζέλος» - Δεν είχαν καταλάβει τίποτα κατά τη διάρκεια της πτήσης - Οι σημαντικές καθυστερήσεις από το αεροδρόμιο της Πολωνίας αλλά και κατά τη διάρκεια του εξονυχιστικού ελέγχου στο αεροδρόμιο

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Κυριακής 22 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όταν οι αρχές ενημερώθηκαν ότι το Boeing 737-800 της Ryanair με αριθμό πτήσης RYR6385 από το Κατόβιτσε Πολωνίας, έστειλε σήμα για πιθανό μηχανισμό βόμβας στο αεροσκάφος.

Το αεροπλάνο άλλαξε διαδρομή για προσγείωση και ερχόταν από τη θάλασσα για λόγους ασφαλείας, συνοδευόμενο στον αέρα από δύο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Στον αεροδιάδρομο του «Ελ. Βενιζέλος» προσγειώθηκε στις 19:40, όμως δεν σταμάτησε κοντά στις κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά στο πιο απόμακρο σημείο του αεροδρομίου όπου εκεί το περίμεναν πυροσβεστικά μηχανήματα και οχήματα της Αστυνομίας και του αερολιμένα.

Μετά από διεξοδικό και χρονοβόρο έλεγχο περίπου δύο ωρών στο αεροσκάφος, στους επιβάτες και τις αποσκευές τους, υπήρξε λήξη συναγερμού.

Επιβάτης της πτήσης, ο Μιλτιαδης Λιναρδάτος, μίλησε στο Newsbomb.gr και περιέγραψε αναλυτικά τι συνέβη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αλλά και όλες τις λεπτομέρειες από την ώρα που προσγειώθηκαν μέχρι να βγουν από το αεροδρόμιο.

Επιβάτης-μάρτυρας: «Κανένας επιβάτης δεν είχε καταλάβει τίποτα»

«Κατά τη διάρκεια της πτήσης κανένας επιβάτης δεν είχε καταλάβει τίποτα. Αρχίσαμε να παραξενευόμαστε, ειδικά εγώ λόγω εμπειρίας, όταν κατά μήκος του αεροδιαδρόμου υπήρχαν πυροσβεστικά οχήματα. Αυτό δεν μου είχε ξανασυμβεί. Έπειτα από αυτό δεν μας πήγαν στον χώρο αποβίβασης, εκεί που σταματάνε τα αεροπλάνα. Μας πήγαν σε άλλη πίστα όπου εκεί περιμέναμε και άνοιξαν οι πόρτες.»

Όπως περιγράφει ο επιβάτης, δεν είχαν καταλάβει ότι έχει σημάνει συναγερμός αλλά το πληροφορήθηκαν κάποιοι όταν προσγειώθηκαν και έβγαλαν από τις κινητές τους συσκευές τη «Λειτουργία Πτήσης», άνοιξαν δεδομένα και είδαν μηνύματα από φίλους και συγγενείς για το εάν είναι καλά, ενώ παράλληλα διάβαζαν στο ίντερνετ για το τι συνέβαινε στο αεροσκάφος με το οποίο είχαν ταξιδέψει.

«Αφού προσγειώθηκε το αεροπλάνο, είχα δεδομένα και σήμα. Είδα μηνύματα από συγγενικά πρόσωπα. Με πήραν τηλέφωνο και με ενημέρωσαν τι είχε συμβεί. Με ρώτησε ο κουμπάρος μου εάν είδα τα F-16. Λέω δεν ξέρω, τίποτα. Διαβάσαμε μέσω ίντερνετ τι είχε συμβεί

Ryanair: Οι επιβάτες έμειναν μια ώρα μέσα στο αεροπλάνο μετά την προσγείωση

Ο κ. Λιναρδάτος ανέφερε ότι υπήρξαν πολλές αναμονές και καθυστερήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι για λόγους που οι επιβάτες δεν γνωρίζουν το αεροπλάνο καθυστέρησε να αναχωρήσει δύο ώρες από το αεροδρόμιο στο Κατοβίτσε. Έτσι αντί να φθάσουν στις 15:30 έφτασαν στις 17:40. Εκτός αυτών αφού προσγειώθηκαν, έμειναν μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους για μία ώρα, ενώ μετά λόγω των εξονυχιστικών ελέγχους τόσο στους ίδιους όσο και στις αποσκευές τους, καθυστέρησαν ακόμα μια ώρα με αποτέλεσμα να βγουν από το αεροδρόμιο στις 19:30.

«Είχαμε αναμονή μια ώρα. Είχαν έρθει υπεύθυνοι του αεροδρομίου και μιλούσαν με τους πιλότους και τις αεροσυνοδούς. Ξεκίνησε η διαδικασία της εκκένωσης από πίσω προς τα εμπρός. Οι επιβάτες βγαίναμε 60-60 με όλες τις αποσκευές και τα πράγματά μας. Αφήναμε τις αποσκευές στη μέση του αεροδρομίου. Εκεί υπήρχαν αστυνομικοί με σκυλιά. Μας έβαζαν μέσα σε λεωφορείο, τα σκυλιά μύριζαν τις αποσκευές, το λεωφορείο μας μετέφερε δίπλα στις αποσκευές και τις παίρναμε.», ανέφερε αρχικά.

Η συνέχεια της διαδικασίας ελέγχου προέβλεπε τα εξής: «Μας πέρασαν από έλεγχο αποσκευών και μετά μας είχαν τοποθετήσει σε μια αίθουσα, προφανώς για να περάσουν όλες τις αποσκευές που υπήρχαν στο cargo. Αφού τελείωσε η διαδικασία μας άφησαν να φύγουμε από το αεροδρόμιο. Προσγειωθήκαμε στις 17:30 και βγήκαμε μετά τις 19:30», είπε χαρακτηριστικά ο επιβάτης της πτήσης.

«Κανένας δεν είχε πάρει μυρωδιά τι γίνεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιναρδάτος αν και προφανώς οι πιλότοι γνώριζαν ενώ ήταν ενήμεροι και οι αεροσυνοδοί. Ωστόσο επειδή ο ίδιος έκανε συνέχεια τη διαδρομή από Πολωνία προς Ελλάδα σχολίασε με τον συνεπιβάτη του το γεγονός ότι επιστρέφουν από τη θάλασσα και όχι από τη στεριά. «Ήταν πάνω από τη θάλασσα συνέχεια», ανέφερε ο επιβάτης.

Όσον αφορά τον τρόπο που η εταιρεία χειρίστηκε την όλη κατάσταση, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση. «Στο διαδίκτυο έγραφαν ότι έχει γίνει εκκένωση αλλά ήμασταν ακόμα όλοι μέσα», τόνισε.

Η καθυστέρηση όπως εξήγησε είχε ξεκινήσει από το πολωνικό αεροδρόμιο και συνεχίστηκε και λόγω της φάρσας με τη βόμβα με αποτέλεσμα οι επιβάτες περισσότερο να ταλαιπωρηθούν παρά να φοβηθούν

«Δεν φοβηθήκαμε. Υπήρξε απόλυτη ηρεμία μέσα στο αεροπλάνο. Απλώς ο κόσμος ήταν ταλαιπωρημένος και άρχισαν να διαμαρτύρονται από την καθυστέρηση της διαδικασίας», είπε στο τέλος ο κ. Λιναρδάτος.

Σχετικές ειδήσεις