ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποίηση Παπανικολάου: «Στην Τουρκία περιμένουμε σεισμό 7 - 7,5 Ρίχτερ στον Μαρμαρά»

Προειδοποίηση Παπανικολάου: «Στην Τουρκία περιμένουμε σεισμό 7 - 7,5 Ρίχτερ στον Μαρμαρά»
Newsbomb.gr

Αυξάνονται οι φόβοι των Ελλήνων μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία - Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου, μίλησε στο MEGA για το ενδεχόμενο ενός σεισμού στην Ελλάδα παρόμοιου με αυτού της Τουρκίας, αλλά και για τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να βρουν ζωντανούς στα χαλάσματα.

«Μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που θα μπορούσα να επιζήσουν, είναι γνωστό ότι οι ελπίδες είναι στις 3-4 μέρες. Παρόλα αυτά υπάρχον και πιθανότητες για μία-δύο μέρες ακόμα, να βρεθούν και άλλοι. Λόγω της μεγάλης έκτασης των καταπλακωμένων, πιστεύω εάν συνεχίσουν τα συνεργεία θα βρουν δεκάδες ανθρώπων, αλλά ως εκεί. Μπροστά στο μέγεθος των καταπλακωμένων είναι «ασήμαντη» πληροφορία στατιστικά, αλλά κάθε ζωή μετράει. Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο τα συνεργεία να συνεχίζουν να ψάχνουν για ζωντανούς, γιατί σε πολλές περιοχές δεν έχουν πάει καν ακόμα», είπε αρχικά ο κ. Παπανικολάου.

Σεισμός στην Τουρκία: Κίνδυνο για σεισμό στην Ελλάδα

Ο κ. Δημήτρης Παπανικολάου όταν ερωτήθηκε για το αν υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα απάντησε πως, «Όχι, γίνεται σύγχυση ανάμεσα στην πολύ ειδική περίπτωση με το δείγμα της βόρειας Ανατολίας που καταλήγει στην Κωνσταντινούπολη και επεκτείνεται στο βόρειο Αιγαίο, στο οποίο πράγματι παρατηρείται μετανάστευση της σεισμικής δραστηριότητας, με περίπου 20-25 χρόνια να έχει σπάσει το ρήγμα και να μεταφέρεται από την ανατολή στη Δύση. Είναι σαφές ότι περιμένουν έναν σεισμό 7-7,5 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο του Μαρμαρά. Μετά περιμένουμε μετά από 40-50 χρόνια να φτάσει προς τη Σαμοθράκη. Έχουμε παρατηρήσει μετατόπιση του ρήγματος ανά 20-25 χρόνια».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «Το ρήγμα του Μαρμαρά είναι ήδη ώριμο. Θα γίνει και αυτός ο σεισμός, τον περιμένουμε, το ξέρουμε όλοι. Το ρήγματα της ανατολικής Ανατολίας είναι μικρότερο σε μήκος από το βόρειο, αλλά δεν έχει αυτή τη διαδοχική μετανάστευση των επικέντρων που να είναι συστηματική».