ΕΛΛΑΔΑ

ΥΠΕΝ: Επιδοτήσεις 100 εκατ. για ηλιακούς θερμοσίφωνες - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

ΥΠΕΝ: Επιδοτήσεις 100 εκατ. για ηλιακούς θερμοσίφωνες - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Intime News

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Ενισχύσεις συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση ηλεκτρικών από ηλιακούς θερμοσίφωνες θα παράσχει το νέο πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα» που αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο Μάρτιο.

Την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία, με την οποία παρέχεται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εξουσιοδότηση για την προκήρυξη προγράμματος αντικατάστασης οικιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με ηλιοθερμικά συστήματα και για ανακύκλωση των αποσυρόμενων συσκευών μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης.

Η δομή του προγράμματος (αντικατάσταση - απόσυρση παλαιών συσκευών και επιδότηση αγοράς νέων) προσομοιάζει με το πρόγραμμα «ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή» μέσω του οποίου επιδοτήθηκε η αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Κατά τις πληροφορίες και στο νέο πρόγραμμα θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια για την προτεραιοποίηση των αιτήσεων και το ύψος της επιδότησης.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα - Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς -- Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών» που πρόκειται να εισαχθεί σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Ο σχεδιασμός των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών είναι οι αιτήσεις για το πρόγραμμα που θα επιδοτεί την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό να ξεκινήσουν την ερχόμενη Πέμπτη 2 Μαρτίου και να διαρκέσουν τρεις εβδομάδες έως και την Πέμπτη 23 Μαρτίου.

Ενστάσεις θα υποβάλλονται έως τις 30 Μαρτίου, ενώ οι αγορές των επιδοτούμενων ηλιακών θερμοσιφώνων θα μπορούν να γίνονται έως και τις 27 Ιουλίου.

Η πληρωμή των επιδοτήσεων θα ολοκληρωθεί έως 31 Δεκεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα θα επιδοτεί το 35% του κόστους με ανώτατο όριο τα 770 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για αγορές θερμοσιφώνων αξίας 1.800 ευρώ και άνω).

Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια και προτεραιοποίηση, δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος υποβολής της αίτησης σε περίπτωση ισοβαθμίας. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Ειδικότερα τα κοινωνικά κριτήρια έχουν ως εξής:

  • ΑΜΕΑ 31%,
  • Μονογονεϊκές οικογένειες 31%,
  • Εξαρτώμενα μέλη 38%

Λαμβάνεται υπόψη η συνολική σταθμισμένη βαθμολογία.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με την σειρά προτεραιότητας:

  • Κ1 (ΑΜΕΑ)
  • Κ2 (Μονογονεϊκές)
  • Κ3 (αριθμός εξαρτώμενων τέκνων)

Αν παραμένει η ισοβαθμία, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υποβολής της αίτησης.

Διαβάστε επίσης:

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού»

Κίνηση στους δρόμους: Μεγάλες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία - Πού εντοπίζονται προβλήματα

Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από ληστεία σε πρατήρια καυσίμων σε Αθήνα και Καμίνια