ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: «Τα τούνελ είναι παγίδες θανάτου» - «Αυτοψία του Φως στο Τούνελ»

Τέμπη: «Τα τούνελ είναι παγίδες θανάτου» - «Αυτοψία του Φως στο Τούνελ»
Glomex

Τέμπη: Σύμφωνα με μαρτυρία στο «Φως στο τούνελ» για ενάμιση χρόνο η πυροσβεστική προσπαθούσε να πραγματοποιήσει ελέγχους στο δίκτυο των σιδηροδρόμων, ωστόσο ο φόρτος εργασίας έκανε αρκετά δύσκολη την συνεργασία με τον ΟΣΕ.

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με την εκπομπή «Φως στο Τούνελ» να επικεντρώνεται στα τούνελ των σιδηροδρομικών γραμμών, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις ότι σε 15 από τις 18 σήραγγες δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα πυρασφάλειας και εξαερισμού.

Η εκπομπή μάλιστα παρουσίασε έγγραφο σχετικά με την επικινδυνότητα των τούνελ, ενώ σύμφωνα με μαρτυρία για ενάμιση χρόνο η πυροσβεστική προσπαθούσε να πραγματοποιήσει ελέγχους στο δίκτυο των σιδηροδρόμων, ωστόσο ο φόρτος εργασίας έκανε αρκετά δύσκολη την συνεργασία με τον ΟΣΕ.

«Ακατάλληλες και οι 15 σιδηροδρομικές σήραγγες που ελέγχθηκαν. Παντελής απουσία συστήματος πυρασφάλειας, απουσία φυγής επιβατών, δεν λειτουργούν οι εξαερισμοί και δεν υπάρχει τρόπος προφύλαξης από χημικά».

Ενώ, όπως είπε η Αγγελική Νικολούλη για την κατάσταση στα τούνελ είναι ενημερωμένοι τόσο ο ΟΣΕ όσο και η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και το υπουργείο Μεταφορών αλλά δεν έκαναν τίποτα. «Η απάντηση των υπευθύνων είναι ότι έχουν “δεμένα τα χέρια τους”», είπε η δημοσιογράφος.

Επαμεινώνδας Μπούρας: «Είναι παγίδες θανάτου»

Στην εκπομπή μίλησε ο μηχανολόγος και δικαστικός πραγματογνώμονας Επαμεινώνδας Μπούρας για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στις σιδηροδρομικές σήραγγες.

Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι παγίδες θανάτου» αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

«Τα τούνελ είναι παγίδες θανάτου. Δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας. Δεν υπάρχει αρμόδιος για τα μέτρα ασφαλείας, δεν υπάρχει φορέας επιθεώρησης, δεν έχουν γίνει ποτέ περιοδικές επιθεωρήσεις. Δεν ξέρουμε ποιες είναι οι έξοδοι διαφυγής, εάν υπάρχει φωτισμός, εάν υπάρχουν συστήματα εξαερισμού», δήλωσε ο κ. Μπούρας.

Ενώ ανάμεσα στις ελλείψεις ανέφερε την απουσία συστημάτων επικοινωνίας, γεννητριών αλλά και την απουσία μέριμνας για τα άτομα με αναπηρία.