ΕΛΛΑΔΑ

«Έφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Μπίρος

Χρήστος Μπίρος
Χρήστος Μπίρος
YouTube

«Έφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Μπίρος σε ηλικία 73 ετών.

Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό κόσμο ο θάνατος του ηθοποιού Χρήστου Μπίρου σε ηλικία 73 ετών.

Την τραγική είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η σεναριογράφος Κάκια Ιγερινού, μέσα από ανάρτησή της στο Instagram.

Η σεναριογράφος δημοσίευσε φωτογραφία του ηθοποιού, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών και στη λεζάντα έγραψε: «Μεγάλη Δευτέρα 2023 αποχαιρετούμε με οδύνη τον πολυαγαπημενο φίλο και συνεργάτη Χρήστο Μπίρο».

Ποιος ήταν ο Χρήστος Μπίρος

Ο Χρήστος Μπίρος γεννήθηκε στην Εράτυρα Κοζάνης στις 5 Φεβρουαρίου 1950 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Ήταν παντρεμένος με την κτηνίατρο Ρέα Παταλίδου, έχει μια κόρη την Κατερίνα.

Από το 1977 ζούσε στην Αθήνα και διακρίθηκε στο κλασικό και το νεότερο θέατρο ερμηνεύοντας με την ίδια επιτυχία ρόλους δραματικούς, κωμικούς, αλλά και ρόλους αρχαίου δράματος.

Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα στον χώρο της υποκριτικής, ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του αείμνηστου Μίνου Βολανάκη. Ο Χρήστος Μπίρος έγινε ιδιαίτερα αγαπητός μέσα από τη σειρά του Mega «Περί ανέμων και υδάτων» το 2000.

Η καλλιτεχνική πορεία του Χρήστου Μπίρου

Ήδη από το 1969 ο Χρήστος Μπίρος είχε συνεργαστεί με το Ε.Λ.Θ. του Μάνου Κατράκη, το Αττικό Θέατρο του Αντώνη Ξενάκη, το θίασο Φαίδωνα Γεωργίτση - Μπέτυς Αρβανίτη και με το Κ.Θ.Β.Ε.

Τη διετία 1975-1977, με το Κ.Θ.Β.Ε, έπαιξε στα έργα: Διγενής Ακρίτας του Άγγελου Σικελιανού, Το σχολείο των γυναικών του Μολιέρου, Φουέντε Οβεχούνα του Λόπε δε Βέγα, Ο άγιος πρίγκηψ της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, Τα ίδια και τα ίδια του Γεωργίου Σουρή. Την τελευταία αυτή θεατρική παράσταση η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, μετέφερε και στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Θέατρο Βέμπο.

Ο Χρήστος Μπίρος συνεργάστηκες με σπουδαίους ηθοποιούς όπως είναι: ο Νίκος Κούρκουλος, η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος, η Μαίρη Χρονοπούλου, ο Σταύρος Παράβας, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Γιάννης Βόγλης η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Θύμιος Καρακατσάνης, ο Γιώργος Αρμένης, κ.ά..

Επίσης, με το Εθνικό Θέατρο, συμμετείχε σε παραστάσεις που ανέβηκαν στην Επίδαυρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπίρος, ουκ ολίγες φόρες έλαβε εγκωμιαστικά σχόλια και θερμά λόγια για τις ερμηνείες του από κριτικούς του θεάτρου.

Παράλληλα, συνεργάστηκε με τον αείμνηστο Μίνω Βολανάκη, και μαζί μετέτρεψαν, για πρώτη φορά, το καλοκαίρι του '81 τα νταμάρια του Βύρωνα, της Κοκκινιάς και της Πετρούπολης σε Θέατρα, εγκαινιάζοντας τις Γιορτές των Βράχων. Το οραμα του Βολανάκη έγινε θεσμός σε όλη την Ελλάδα.

Όμως και στην τηλεόραση ο Χρήστος Μπίρος σημείωσε μια μακρά πορεία συμμετέχοντας σε πάνω από 40 αυτοτελείς σειρές και σήριαλ. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Περί Ανέμων και υδάτων, Ο συμβολαιογράφος, Οικογένεια Ζαρντή, Ζωή πατίνι, Η αγία τετράδα, Οι ιερόσυλοι, Δέκα μικροί Μήτσοι, Επτά θανάσιμες Πεθερές κ.ά.

Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες Δι’ ασήμαντον αφορμήν του Τάσου Ψαρρά, Πανικός στα σχολεία, Ο δράκος, ΒΙΟΣ + πολιτεία του Ν.Περάκη, Γαμήλιο πάρτι της Κριστίν Κρόκος (ως πατέρας τις νύφης).

Με τη διαφήμιση ασχολήθηκε από το 1969, γυρίζοντας περισσότερα από 10 σποτ, για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, συνεργαζόμενος με μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες. Πολλοί σίγουρα τον θυμούνται και στο διαφημιστικό spot που θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία της δεκαετίας του ’80, «Τι κρατάει ο Ναπολέων», γνωστής χαρτοποιίας.

Με πληροφορίες από τη wikipedia

Διαβάστε επίσης:

Σοβαρό ατύχημα στον Ισθμό της Κορίνθου – Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά δυο τουρίστριες

Αχαρνές: Εξαρθρώθηκε σπείρα που κατηγορείται για απάτες μέσω διαδικτύου

Υπόθεση Πάτρας: Τα σοκαριστικά sms για τα μάγια που θα «έδεναν» τον Μάνο