ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα: Αυτός είναι ο λόγος που βάζουμε το αρνί στη σούβλα

Πάσχα: Αυτός είναι ο λόγος που βάζουμε το αρνί στη σούβλα
IN TIME

Το ψήσιμο του αρνιού είναι το κύριο έθιμο της Κυριακής του Πάσχα με τον οβελία να μπαίνει στη σούβλα από νωρίς το πρωί της Λαμπρής

Το Πασχαλινό τραπέζι χαρακτηρίζεται από το έθιμο του σουβλίσματος του αρνιού.

Η προετοιμασία ξεκινάει από την προηγούμενη ημέρα, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, που το αρνί τοποθετείται στη σούβλα. Το ψήσιμο ξεκινάει νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα καθώς χρειάζεται πολλές ώρες για να ψηθεί καλά.

Το έθιμο του σουβλιστού αρνιού προέρχεται από τις παραδόσεις των Εβραίων, οι οποίοι μάλιστα έβαφαν και την είσοδο των σπιτιών τους με το αίμα του θυσιαζόμενου αρνιού, κατ’ αναπαράσταση της νύχτας της εξόδου από την Αίγυπτο.

Το θυσιαζόμενο αρνί λοιπόν γίνεται οβελίας, ψήνεται δηλαδή στη σούβλα, συμβολίζοντας τον αμνό του Θεού που θυσιάστηκε για την ανθρωπότητα.

Στην Ελλάδα, το σούβλισμα είναι μια πολύ παλιά μέθοδος ψησίματος, την οποία εφάρμοζαν και οι αρχαίοι Έλληνες πριν χιλιάδες χρόνια. Πλέον βέβαια, κάθε περιοχή έχει τις δικές τις πασχαλινές παραδόσεις που περιλαμβάνουν και άλλους τρόπους ψησίματος των κρεάτινων εδεσμάτων, όπως το κλέφτικο, το γεμιστό αρνί και η γάστρα.