ΕΛΛΑΔΑ

Ο Άγιος Παΐσιος μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή μαζί του

Ο Άγιος Παΐσιος μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή μαζί του

Άγιος Παΐσιος: Μαρτυρίες ανθρώπων που τον συνάντησαν

Ο Άγιος Παΐσιος ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθοδοξίας Εκκλησίας μετά το θάνατό του το 2015. Ο «ασυρματιστής του Θεού», όπως τον αποκαλούσαν, έφτασε στην Αθωνική πολιτεία σε ηλικία 29 ετών και έζησε στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου.

Για τον Αρσένιο Εζνεπίδη, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, μίλησαν άνθρωποι που τον έχουν ζήσει από κοντά.

Πατήρ Παύλος Λαυριώτης

«Ο άγιος Παΐσιος είναι κάτι το ιδιαίτερο στον μοναχισμό του Αγίου Όρους. Δεν ήταν ένας απλός ενάρετος μοναχός. Απλός λιτός άνθρωπος, φιλάνθρωπος. Προσπαθούσε να βοηθήσει τον άνθρωπο».

Πατήρ Νικόδημος

«Μου είναι αλησμόνητη η πρώτη εντύπωση που είχα για τον γέροντα. Είχε το αίσθημα κανείς όταν τον έβλεπε ότι ομιλεί με έναν Άγιο», είπε και συνέχισε: «Η ζωή του μέχρι να πάει στο στρατό, το 1945, ήταν ζωή προετοιμασίας για τον μοναχισμό. Δοκίμαζε αν μπορούσε να μαγειρέψει, δοκίμαζε αν μπορεί να πλύνει τα ρούχα του, αν μπορούσε από μικρή ηλικία να κάνει πράγματα που θα τον βοηθούσαν στον μοναχισμό».

Μοναχός Εφραίμ

«Έτρωγε ελάχιστα και έκανε πολύ νηστεία. Ήταν άνθρωπος της προσευχής. ήταν αγαπητός και άμεσος με τον κόσμο. Ο άγιος Παΐσιος έλεγε ότι είμαστε "ασυρματιστές του Θεού", με την έννοια ότι με την προσευχή μας μιλάμε με τον Θεό».

Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός

«Ξυπόλητο το παιδάκι, ξυπόλητος και εγώ, πεινάνε αυτοί να πεινάσω και εγώ. Μια τέτοια τακτική που είναι μια συνεχής αυτοθυσία. Πήγαινε και αγόραζε παπούτσια πλαστικά για τους Βεδουίνους».

Διαβάστε επίσης:

Ο Τατσόπουλος τα έβαλε με τον Άγιο Παΐσιο τη Μεγάλη Εβδομάδα - Αντίδραση από τον Γ. Καλλιάνο

O Όσιος Παΐσιος για τον αιφνίδιο θάνατο, για τα παιδιά που πεθαίνουν...

Γέροντας Παϊσιος: Τι έλεγε για τα Ψυχοσάββατα