Το Newsbomb.gr μπήκε στο πρώην στρατόπεδο Καποτά: Αυτό είναι το άτυπο γκέτο των Αθηνών
Οδοιπορικό στο άτυπο γκέτο της Αττικής.
Πηγή: Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας
ΕΛΛΑΔΑ

Το Newsbomb.gr μπήκε στο πρώην στρατόπεδο Καποτά: Αυτό είναι το άτυπο «γκέτο» των Αθηνών

Πρώην στρατόπεδο Καποτά: Μια απέραντη φαβέλα, ελάχιστα χιλιόμετρα από τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας - Πολλοί κάνουν λόγο για ένα άτυπο «γκέτο», για μια πόλη που όλα όσα συμβαίνουν εντός των συνόρων της, μένουν εκεί και δεν βγαίνουν προς τα έξω - Τι λένε κάτοικοι της περιοχής στο φακό του Newsbomb.gr.

Τα όσα κατέγραψε η κάμερα του Newsbomb.gr θα μπορούσαν να αποτελούν εικόνες από τις φαβέλες του Ρίο, ωστόσο απεικονίζουν την πραγματικότητα του πρώην στρατοπέδου Καποτά, εκεί όπου χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο μετά το σεισμό του 1999 με επίκεντρο την Πάρνηθα.

Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά, πολίτες συνεχίζουν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε εκατοντάδες λυόμενα. Αρκετοί που στο μεταξύ έφτιαξαν τα σπίτια τους, πούλησαν τα λυόμενα που ήταν στο όνομά τους για χίλια ή δύο χιλιάδες ευρώ σε άλλους. Τα λυόμενα σπίτια είναι περίπου 25 τ.μ. το καθένα, με ένα δωμάτιο, μια κουζίνα και μια τουαλέτα. Στο στρατόπεδο Καποτά, το οποίο είναι περιφραγμένο, υπάρχει και δημοτικό σχολείο.

IMG_6602.jpg
Ο καταυλισμός σεισμοπαθών του στρατοπέδου ΚαποτάNewsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Όπως είπαν κάτοικοι στην κάμερα του Newsbomb.gr, η αστυνομία δεν μπαίνει εύκολα μέσα στο πρώην στρατόπεδο Καποτά, ενώ οι επιχειρήσεις που έχουν γίνει είναι ελάχιστες. Άνθρωποι της περιοχής αναφέρουν ότι κάποιοι παραβατικοί χρησιμοποιούν τους ευπαθείς πληθυσμούς μέσα στα σεισμόπληκτα ως ασπίδα προστασίας.

Πολλοί κάνουν λόγο για ένα άτυπο «γκέτο», για μια πόλη που όλα όσα συμβαίνουν εντός των συνόρων της μένουν εκεί και δεν βγαίνουν προς τα έξω.

Τι λένε κάτοικοι της περιοχής στην κάμερα του Newsbomb.gr

Δύο γυναίκες, κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στον φακό του Newsbomb.gr με κρυμμένα πρόσωπα, ανέφεραν ότι στην περιοχή βασιλεύει ο φόβος. Ο λόγος που θέλησαν να μην φανούν τα πρόσωπά τους είναι διότι κινδυνεύει η ζωή τους. Οι δύο γυναίκες ζητούν κάτι κοινό «την λήψη μέτρων για να νιώσουν ασφαλείς».

«Μένω κοντά στο πρώην στρατόπεδο Καποτά, γνωρίζω τι γίνεται στην περιοχή. Ακούγονται πολλά για εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, παράνομα τσιγάρα, η περιοχή αυτή είναι απλησίαστη», είπε μία γυναίκα με καλυμμένο το πρόσωπο της στην κάμερα του Newsbomb.gr.

Και συμπλήρωσε: «Φοβάμαι πιο πολύ να κυκλοφορώ το βράδυ, την ημέρα δεν υπάρχουν περιστατικά. Το βράδυ είναι επικίνδυνα εδώ στην περιοχή».

Τίποτα δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 24 χρόνια...Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Η ίδια μιλώντας για τις αδέσποτες σφαίρες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πολίτες είπε: «Δεν έχω ακούσει πυροβολισμούς αλλά τα περιστατικά μιλάνε από μόνα τους, ο 11χρονος Μάριος που πέθανε από αδέσποτη σφαίρα και ο 70χρονος που χτυπήθηκε από σφαίρα σε πασχαλινό γλέντι είναι δείγμα ότι οι πυροβολισμοί δεν λείπουν από την περιοχή».

«Το κράτος έχει τον κύριο λόγο για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εγκληματικότητας, πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες με την αστυνόμευση. Δεν υπάρχει πουθενά η αστυνομία, αυτό είναι που μας τρομάζει πιο πολύ», ανέφερε η ίδια στην κάμερα του Newsbomb.gr.

«H αστυνομία φοβάται να μπει στο Καποτά»

«Έμενα στην περιοχή σχεδόν δέκα χρόνια, δεν φοβόμουν γιατί έχω μεγαλώσει εδώ αλλά τα τελευταία περιστατικά με τις αδέσποτες σφαίρες και την εγκληματικότητα με έχουν τρομάξει. Εγώ δεν έχω δει εμπόριο ναρκωτικών και όπλων εδώ, δεν έχω ασχοληθεί αλλά ακούγονται διάφορα», ανέφερε μία άλλη γυναίκα στην κάμερα του Newsbomb.gr.

Και συμπλήρωσε: «H αστυνομία φοβάται να μπει εδώ, όσες επιχειρήσεις έγιναν, έγιναν έπειτα από μεγάλη κινητοποίηση, είχαν συλληφθεί άτομα με εγκληματική δράση».

Ο καταυλισμός σεισμοπαθών του στρατοπέδου Καποτά εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1999 μετά τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 140 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές στις κατοικημένες περιοχές.Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Η κάτοικος της περιοχής «ρίχνει» ευθύνες στο κράτος ενώ ζητά να γίνουν πιο αυστηροί οι νόμοι περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας: «Πιστεύω ότι ευθύνεται το κράτος για αυτή την κατάσταση. Πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί οι νόμοι περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας γενικότερα, το κράτος γνωρίζει τι συμβαίνει, γνωρίζει και την εγκληματικότητα αλλά δεν παρεμβαίνει».

«Υπάρχει εγκληματικότητα αλλά δεν ξεκινά από εδώ»

Από την άλλη δύο άνδρες επίσης κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι δεν φοβούνται και ότι η εγκληματικότητα που προσάπτουν στην περιοχή δεν υφίσταται. Ο ένας μάλιστα έκανε λόγο για παραβατικότητα η οποία όπως είπε δεν πηγάζει μέσα από το πρώην στρατόπεδο Καποτά αλλά καταλήγει εκεί επειδή είναι μία απομακρυσμένη περιοχή που δύσκολα θα γίνει αντιληπτή από τις Αρχές.

Ζουν σε λυόμενα 24 χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό στην ΑθήναNewsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

«Μένω εδώ 23 χρόνια, υπάρχει εγκληματικότητα αλλά δεν ξεκινά από εδώ, μπορεί να υπάρχουν κάπου ναρκωτικά, να τα φέρνουν εδώ ή να κλέβουν αυτοκίνητα, να τα φέρνουν εδώ και μετά να λένε ότι “στο Καποτά κλέβουν”. Υπάρχει εγκληματικότητα και εδώ αλλά όχι συνέχεια, δεν ξέρω γιατί τα φέρνουν εδώ. Εμείς εδώ είμαστε ήσυχα, δεν έχουμε φασαρίες», ανέφερε ένας κάτοικος της περιοχής στην κάμερα του Newsbomb.gr.

«Έχουμε προβλήματα επιβίωσης»

«Μένω εδώ δύο χρόνια, είναι ήσυχα εδώ, δεν υπάρχει εγκληματικότητα, εμείς έχουμε άλλα προβλήματα. Έχουμε προβλήματα επιβίωσης, για παράδειγμα οι σωλήνες που περνάει μέσα το νερό που έρχεται στο λυόμενο είναι σκουριασμένοι, είναι παρατημένα, δεν γίνονται συντηρήσεις. Οι συνθήκες δεν είναι καλές», είπε κάτοικος της περιοχής που μένει σε λυόμενο στο πρώην στρατόπεδο Καποτά.

Σχετικές ειδήσεις

Μενίδι: Σοκάρει ο οδηγός ταξί που έπεσε θύμα ληστείας - «Αν έφερνα αντίσταση θα μου έκαναν κακό»

Μενίδι: Θύμα άγριας επίθεσης και ληστείας έπεσε οδηγός ταξί

Mενίδι: Ένοπλη ληστεία σε επιχείρηση με τυχερά παιχνίδια

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ