ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτος παγκοσμίως ο ντάκος στις σαλάτες! Σε ποια θέση βρίσκεται η χωριάτικη;

Πρώτος παγκοσμίως ο ντάκος στις σαλάτες! Σε ποια θέση βρίσκεται η χωριάτικη;
neakriti.gr

Ο Ντάκος είναι η Νο1 σαλάτα παγκοσμίως! Ακόμα πέντε ελληνικές σαλάτες στον κατάλογο με τις 50 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο

Κι όμως! Ο ντάκος κέρδισε την πρώτη θέση στην παγκόσμια λίστα με τις καλύτερες σαλάτες στον κόσμο!

Ο γαστρονομικός ιστότοπος TasteAtlas, ο οποίος προωθεί «τοπικά τρόφιμα σε όλο τον κόσμο» δημοσίευσε μια λίστα με τις 50 καλύτερες σαλάτες εκ των οποίων πέντε Ελληνικές βρίσκονται στον κατάλογο και δύο από αυτές κατέκτησαν θέση στην πρώτη πεντάδα.

Έτσι λοιπόν ο Ντάκος κέρδισε την πρωτιά ενώ ακολουθεί στην πέμπτη θέση η χωριάτικη. Σειρά παίρνουν τα χόρτα στη θέση 24, η πατατοσαλάτα στη θέση 33, η πατζαροσαλάτα στη θέση 35 και η τονοσαλάτα στη θέση 50.

«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας», αναφέρει η περιγραφή στο TasteAtlas.

«Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ποικιλίες ελιάς όπως η κορωνέικη ή οι τσουνάτες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται τυρί μυζήθρα και όχι φέτα, που συνήθως σερβίρεται στα τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι», συνεχίζει η περιγραφή.