ΕΛΛΑΔΑ

Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: «Αργά ή γρήγορα θα ξαναγίνει ισχυρός σεισμός στον Κορινθιακό»

Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: «Αργά ή γρήγορα θα ξαναγίνει ισχυρός σεισμός στον Κορινθιακό»

Ένας σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ είναι πιθανό να συμβεί στον Κορινθιακό κόλπο στο αργά ή γρήγορα σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο. Ο σεισμολόγος μιλάει στο Newsbomb.gr και εξηγεί τα επιστημονικά δεδομένα στα οποία βασίζεται η σκέψη αυτή αλλά και το πώς θα επιτευχθεί η πρόληψη και η ετοιμότητα.

Σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ στον Κορινθιακό κόλπο προβλέπει στο κοντινό ή μακρινό μέλλον ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο γνωστός επιστήμονας εξηγεί για ποιο λόγο κάνει την πρόβλεψη αυτή για έναν νέο ισχυρό σεισμό στον Κορινθιακό αλλά και πώς μπορούμε να είμαστε σε ετοιμότητα για να γλιτώσουμε κάποια επικείμενη επικινδυνότητα.

«Εκείνο το οποίο λένε τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε από το 1850 μέχρι τώρα είναι ότι οι ισχυροί σεισμοί με μέγεθος 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο στον Κορινθιακό κόλπο επαναλαμβάνονται κατά μέσο όρο περίπου κάθε 25 με 30 χρόνια», δήλωσε αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στον σεισμό του 1995 στο Αίγιο, στις Αλκυονίδες το 1981 και στην Ερατίνη το 1965 και άλλους στο παρελθόν.

Μάλιστα ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και μια τέτοια πρόβλεψη δεν είναι μέρος φαντασίας αλλά βάσει επιστημονικών στοιχείων. «Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Όποιος ισχυριστεί ότι δεν είναι έτσι ή δεν γνωρίζει ή λέει ψέματα. Άμα δεν είναι έτσι να μας πει πώς είναι... τα στοιχεία είναι εδώ», ξεκαθαρίζει ο σεισμολόγος.

Από το 1995 έχουν πλέον περάσει 28 χρόνια χωρίς να υπάρχει κάποιος ισχυρός σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ. «Έχουμε ήδη αρχίσει να υπερβαίνουμε τον μέσο όρο. Είμαστε 28 χρόνια μετά και κατά συνέπεια φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι αργά ή γρήγορα θα ξαναγίνει ισχυρός σεισμός στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου. Με βάση αυτό πρέπει να υπάρξει προετοιμασία, πρόληψη και ετοιμότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο κ. Παπαδόπουλος.

Μάλιστα τόνισε ότι «Αυτά τα οποία λέω και τα εννοώ είναι σχεδόν αυτονόητα. Δεν πιστεύω ότι λέω κάποια ισχυρή σοφία, όμως τα ξεχνάμε και δεύτερον αμελούμε να κάνουμε προετοιμασία».

Προετοιμασία, πρόληψη και ετοιμότητα

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στον τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης στον Κορινθιακό τόνισε ότι έχει εκπονηθεί από την Πολιτεία το επιχειρησιακό σχέδιο «Εγκέλαδος» αλλά και ο προσεισμικός έλεγχος σε δημόσια κτήρια και νοσοκομεία με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινότητες και οι πολίτες να έχουν στα χέρια τους έναν οδηγό αντιμετώπισης.

Από την άλλη οι τοπικές αρχές πολλές φορές είτε επειδή δεν έχουν την τεχνογνωσία, είτε επειδή αμελούν ή δίνουν σημασία σε άλλες κοινωνικές δράσεις, δεν εκτελούν τους κανόνες αντισεισμικής προστασίας ή τους κάνουν εν μέρει. «Πρέπει να βελτιωθούμε πολύ σε αυτόν τον τομέα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.