Άλογα, ο πιστός συνοδοιπόρος μας και οι εγκληματίες που τα σκοτώνουν όταν γεράσουν
To Νewsbomb.gr επισκέφθηκε τον ιππικό όμιλο «Vagoni Stables» στη Βαρυμπόπη κι έζησε από κοντά μια μοναδική εμπειρία.
Πηγή: Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας
ΕΛΛΑΔΑ

Άλογα, ο περήφανος θεραπευτής μας και οι εγκληματίες που τα σκοτώνουν όταν γεράσουν

Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες των νεκρών αλόγων που εντοπίστηκαν σε γκρεμό στη δυτική Πάρνηθα - Ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών – «Ippothesis», μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται νεκρά άλογα στη συγκεκριμένη περιοχή -  Το Newsbomb.gr βρέθηκε στον ιππικό όμιλο Βαρυμπόμπης (Vagoni) - Τι εκτιμούν για το περιστατικό άνθρωποι που ασχολούνται με τα ιπποειδή στην Ελλάδα - Η τοποθέτηση της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος 

Εικόνες θλίψης και βαρβαρότητας που απεικονίζουν δύο νεκρά άλογα αλλά και σκελετούς ιπποειδών κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες. Ο χώρος του εγκλήματος βρίσκεται στη Δυτική Πάρνηθα, βόρεια του δήμου Φυλής σε ένα απόκρημνο σημείο. Αρκετοί κάνουν λόγο για άλλο ένα περιστατικό «ξεφορτώματος αχρήστων αλόγων».

Τις σκληρές εικόνες αντίκρισαν πρώτοι εθελοντές που σιτίζουν αδέσποτα ζώα στην περιοχή, την Κυριακή (14/5). Σύμφωνα με τις καταγγελίες των φιλοζωικών οργανώσεων, τα ζώα εγκαταλείφθηκαν εκεί από τους ιδιοκτήτες τους και πέθαναν βασανιστικά έχοντας τραυματιστεί σοβαρά από την πτώση.

Σε επιστολή της η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία τονίζει ότι άμεσα θα βρεθούν οι υπεύθυνοι.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενημερωθήκαμε από το τοπικό σωματείο μας, για την ύπαρξη επώνυμης καταγγελίας και φωτογραφιών, για χώρο στην Δυτική Πάρνηθα στην περιοχή της Χασιάς, όπου συστηματικά πετιούνται άλογα. Οι φωτογραφίες δείχνουν αρκετά ζώα και σκελετούς συνεπώς γίνεται επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Σας κοινοποιούμε την καταγγελία και παρακαλούμε για άμεσες ενέργειές σας ώστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι, δεδομένου ότι η περιοχή δεν είναι μεγάλη».

«ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ»: «Αν υπάρχουν ιδιοκτήτες θα πρέπει να λογοδοτήσουν»

Μιλώντας στο Newsbomb.gr η Ρόζα Ρούσσου, ιδρυτικό μέλος του «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ», σημείωσε ότι προχώρησαν στην καταγγελία, μετά από φωτογραφίες που τους έδωσε εθελοντής που ήρθε αντιμέτωπος με το ειδεχθές θέαμα.

Το Σωματείο «Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών – «Ippothesis», γνωστοποίησε στα social media ότι κατέθεσε καταγγελία στην Ελληνική Αστυνομία και ζήτησε την άμεση νεκροψία και ιχνηλάτηση τους, εφόσον φέρουν ηλεκτρονική σήμανση.

«Τα πτώματα των αλόγων βρέθηκαν από εθελοντή που ταΐζει αδέσποτα ζώα στην περιοχή. Ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά καθώς και πέρυσι είχε σημειωθεί ένα αντίστοιχο περιστατικό. Στο σημείο υπάρχουν αρκετά κόκκαλα από άλογα. Αφού δημοσιοποιήθηκε το συμβάν, όλες οι δυνάμεις (σ.σ. πυροσβεστική και αστυνομία), προσπάθησαν να μετακινήσουν από εκεί τα άλογα αλλά είναι αδύνατον γιατί βρίσκονται σε μία πλαγιά και δεν διαθέτουμε τα κατάλληλα μηχανήματα. Δεν υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθούν τα ζώα γιατί είναι πάρα πολύ βαριά. Ο κτηνίατρος κατέβηκε στο σημείο προκειμένου να ελέγξει αν υπάρχει μικροτσίπ, σε εκείνο το εξαιρετικά δύσβατο σημείο δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί νεκροψία, έκανε ό,τι μπορούσε», είπε αρχικά η κυρία Ρούσσου στο Newsbomb.gr.

«Προσπαθούμε να ενημερωθούμε μέσα από την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας και την Φίλιππος Ένωση Ελλάδος γιατί τα τσιπαρισμένα άλογα στην Ελλάδα είναι κυρίως αυτά που ανήκουν σε αθλητικές ενώσεις. Η Φίλιππος Ένωση Ελλάδος απάντησε ότι “τα άλογα δεν ανήκουν σε εκείνους". Από την πλευρά της η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας απάντησε ότι “έχει ενημερώσει το Α.Τ. Φυλής”», συμπλήρωσε.

Ενδιαφέρον αποτελεί ότι τον Οκτώβριο του 2022 εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για την καταγραφή και αναγνώριση των ιπποειδών.

«Θα σχηματιστεί δικογραφία, απλά περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Αν τα ζώα έχουν σήμανση και υπάρχουν ιδιοκτήτες θα πρέπει να λογοδοτήσουν για το πώς κατέληξαν εκεί. Η καταγραφή των ιπποειδών στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 ενώ έπρεπε να έχει ξεκινήσει το 2008, αφού το Ιππόθεσις έκανε απανωτές καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

«Οι αθλητικές ενώσεις, η ομοσπονδία της ιππασίας και η Φίλιππος Ένωση Ελλάδος έχουν αρχείο για τα άλογα που τρέχουν σε αγώνες και ιπποδρομίες», ανέφερε.

Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος: «Έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά κακοποίησης ιπποειδών»

Στο θλιβερό περιστατικό τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων και η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος. Μιλώντας στο Newsbomb.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ευάγγελος Παλαιοδήμος, έκανε λόγο για ένα θλιβερό φαινόμενο που δεν είναι μεμονωμένο.

«Οι εικόνες των νεκρών αλόγων που βρέθηκαν σε πλαγιά στη Φυλή προκαλούν αποτροπιασμό θλίψη και οργή. Το συγκεκριμένο περιστατικό κακοποίησης δεν είναι μεμονωμένο. Έχουν προηγηθεί αρκετά περιστατικά κακοποίησης ιπποειδών», ανέφερε αρχικά ο κ. Παλαιοδήμος.

«Οφείλουμε ως κοινωνία να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί ώστε να εξαλείψουμε τα περιστατικά κακοποίησης και θανάτωσης ζώων. Ως φορέας, η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας έχουμε αναδείξει ότι η προστασία των ζώων απαιτεί την επαρκή στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, την κατάλληλη και εξειδικευμένη εκπαίδευση στο αντικείμενο της ευζωίας και προστασίας των ζώων και στην κτηνιατροδικαστική ώστε να διενεργούνται αποτελεσματικοί έλεγχοι αναφορικά με την προστασία, την σήμανση και την καταγραφή και να επιβάλλονται κυρώσεις, την εκπαίδευση των αστυνομικών από εξειδικευμένους επιστήμονες κτηνίατρους και όχι από ΜΚΟ και οργανώσεις που στερούνται εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας, και την δημιουργία κατάλληλων δομών ώστε να φιλοξενούνται τα αφαιρεθέντα κακοποιημένα ζώα».

Την ίδια ώρα η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, αναφέρει μέσω ανακοίνωσης της ότι «στην περίπτωση εντοπισμού περιστατικών κακοποιήσεις ζώων, είναι αναγκαία η υποχρεωτική προσκόμιση στον σχηματισμό της δικογραφίας για αυτά τα περιστατικά κτηνιατρικής πραγματογνωμοσύνης ή κτηνιατροδικαστικής έκθεσης, ώστε οι κακοποιητές ζώων να τιμωρούνται με ποινές αναλογικές, αποτελεσματικές και αποτρεπτικές, κατόπιν επιστημονικής γνωμάτευσης και αντικειμενικών στοιχείων.

Η κακοποίηση ζώων μας αφορά όλους και δεν πρέπει να σιωπούμε. Αντιθέτως, χρέος μας είναι να καταγγέλλουμε την κακοποίηση ζώων που αντιλαμβανόμαστε να συμβαίνει στο χωριό, στη γειτονιά, στον δρόμο, στην διπλανή πόρτα».

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. οι έρευνες για τα νεκρά άλογα

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία από το Αστυνομικό Τμήμα Φυλής.

Παράλληλα, αναφέρει ότι έχει ενημερωθεί και ο Εισαγγελέας Προστασίας Ζώων.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Σε εξέλιξη βρίσκεται προανακριτική διαδικασία από το Αστυνομικό Τμήμα Φυλής σχετικά με περιστατικό εντοπισμού νεκρών αλόγων στην Πάρνηθα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, απογευματινές ώρες χτες, Δευτέρα 15 Μαΐου 2023, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Φυλής, από κοινού με υπαλλήλους του Δήμου Φυλής, της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής και του Δασαρχείου Πάρνηθας, μετέβησαν στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας, προκειμένου αφενός να εντοπιστούν τα νεκρά άλογα και αφετέρου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες περαιτέρω ενέργειες.

Στο πλαίσιο των αναζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο όρος της Πάρνηθας, εντοπίστηκαν σε χαράδρα βάθους περίπου 100 μέτρων δύο νεκρά άλογα.

Για το περιστατικό και την εξέλιξη των ερευνών ενημερώθηκε σχετικά ο Εισαγγελέας Προστασίας Ζώων».

Το Newsbomb.gr στον ιππικό όμιλο Βαρυμπόμπης «Vagoni»

Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε τον ιππικό όμιλο «Vagoni Stables» στη Βαρυμπόμπη προκειμένου να ενημερωθεί για τα ιπποειδή στην Ελλάδα. Η ιδιοκτήτρια του ιππικού ομίλου Βαρυμπόμπης Vagoni, Χριστίνα Γεωργίου, σχολιάζοντας τα δύο περιστατικά κακοποίησης ιπποειδών στην Ελλάδα (Τζια και Δυτική Πάρνηθα) που έλαβαν χώρα σε λιγότερο από 15 ημέρες είπε: «Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα άλογα και είναι κοντά έχουν διαφορετική συμπεριφορά, υπάρχει διαφορετική εκτίμηση και συμπεριφορά. Πλέον υπάρχουν ομάδες οι οποίες κάνουν ελέγχους στις σχολές και κοιτoύν αν τα άλογα έχουν μία καλή ζωή. Αυτά τα περιστατικά είναι με ανθρώπους οι οποία τα άλογα τα χρησιμοποιούν διαφορετικά από εμάς. Δεν ζουν σε ένα στάβλο, δεν τα περιποιούνται, ο αριθμός αυτών των αλόγων είναι μικρός. Σήμερα ό,τι γίνεται καταγράφεται και βγαίνει αμέσως στο φως της δημοσιότητας. Το γεγονός ότι έχει καταγραφεί αυτό το περιστατικό δεν σημαίνει ότι είναι το μοναδικό. Σε γενικές γραμμές τα άλογα στην Ελλάδα είναι σε καλή κατάσταση, σίγουρα θα υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις που προσπαθούμε να τις ελέγξουμε. Δεν είμαστε μία χώρα που έχει πολλά άλογα».

Στην ερώτηση για το αν «έχουν σώσει αλογάκια από άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο ιππικό όμιλο» απάντησε: «Εμείς είχαμε πάρει ένα άλογο από τον ιππόδρομο για να το ιππεύσουμε αλλά δυστυχώς δεν άντεξε. Στον ιππόδρομο είναι διαφορετικά τα πράγματα, τα άλογα έχουν τρομερή πίεση. Τα ξεκινούν από μικρές ηλικίες 2-3 ετών έτσι ώστε να μπορούν να τρέξουν και να κερδίσουν, έχουν στρες αυτά τα άλογα. Κάποια βγαίνουν από εκεί και είναι εντάξει και μπορείς να τα ιππεύσεις, ενώ κάποια άλλα μπορεί να μην αντέξουν».

IMG_9943.jpg
Η ιδιοκτήτρια του ιππικού ομίλου Βαρυμπόμπης Vagoni, Χριστίνα Γεωργίου

Σχετικά με τη νομοθεσία που προστατεύει τα ιπποειδή στην Ελλάδα απάντησε: «Στην Ελλάδα ο αριθμός των ανθρώπων που ασχολούνται με τα άλογα είναι μικρότερος από αυτόν που θα έπρεπε για να μπορέσει να διερευνηθεί η αγάπη στα ζώα, στην ουσία έχουν φέρει τα άλογα από έξω, εμείς δεν έχουμε ιπποπαραγωγή. Οι νομοθεσίες είναι βασικές, για τα άλογα δεν έχουμε κάτι που να είναι τόσο βαρύ που να πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Υπάρχουν περιστατικά που δεν είναι ευχάριστα αλλά σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει ιδιαίτερη κακοποίηση. Υπάρχουν εξαιρέσεις, υπάρχουν οι άνθρωποι που δεν έχουν το μυαλό και που θα κάνουν τέτοιες κινήσεις».

aloga-2.jpg
Οι ιπποδρομίες αποτελούσαν τα δύο από τα δέκα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 648 π.Χ.Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη φροντίδα που χρειάζεται ένα άλογο: «Στην Αττική ο κόσμος που έχει άλογα τα έχει σε ιππικούς ομίλους, εκεί υπάρχουν εγκαταστάσεις, είναι όλα λίγο πιο οργανωμένα. Στην επαρχία θα πρέπει να προσέξουν να έχουν τα άλογα εύκολη πρόσβαση σε νερό και τροφή. Τα άλογα θέλουν πετάλωμα, κτηνιατρικό έλεγχο».

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως η ιππασία διαμορφώνει την προσωπικότητα του παιδιού και του προσφέρει πολλαπλά οφέλη.Newsbomb.gr

Από τη συνέντευξη δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το ερώτημα: «Πού πηγαίνουν τα άλογα όταν μεγαλώσουν και δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις εκπαιδεύσεις ιππασίας ή στον ιππόδρομο;»

«Τα άλογα με σωστή φροντίδα ζουν αρκετά, μπορεί και μπορούν να δουλέψουν μέχρι την ηλικία των 25 ετών. Μπορούν να τρέξουν, να είναι μία χαρά μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής τους. Είχαμε ένα πόνι το οποίο μέχρι την ηλικία των 28 ήταν μάχιμος και σε καλή κατάσταση. Αν ένα άλογο έχει κουραστεί και αποφασίζουμε ότι ήρθε η ώρα του να ξεκουραστεί, τα αφήνουμε ελεύθερα εδώ και γυρνοβολάνε μέχρι να αφήσουν την τελευταία τους πνοή. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν τα άλογα στους ιππικούς ομίλους και τα είχαν στους αγώνες και πλέον πιστεύουν ότι έχει τελειώσει η καριέρα τους και δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο, τα πηγαίνουν σε μέρη επί πληρωμή που τα φροντίζουν».

«Τα άλογα είναι μαζί με τον άνθρωπο από το 3.000 π.Χ, σήμερα τα χρησιμοποιούμε για αγώνες αλλά και για θεραπεία. Τα ίδια άλογα έχουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα τους. Οι ειδικοί διαλέγουν τα άλογα που τους ταιριάζουν. Εγώ είμαι με τα άλογα όλη μου τη ζωή, με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Είσαι μονίμως σε μία ετοιμότητα με τα άλογα, υπάρχουν εναλλαγές, αυτά για τους ανθρώπους που είναι κοντά τους είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς τους. Η επαφή με τα άλογα έστω και μία φορά την εβδομάδα βοηθά πάρα πολύ», ανέφερε η Χριστίνα Γεωργίου.

IMG_9957.jpg
Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε τον ιππικό όμιλο Vagoni Stables κι έζησε από κοντά μια μοναδική εμπειρία.Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

H Μαρία Μαυρίδογλου που βρίσκεται κοντά στα άλογα, μιλώντας στην κάμερα του Newsbomb.gr ανέφερε ότι τα άλογα του ιπποδρόμου αποσύρονται νωρίτερα ηλικιακά σε σχέση με τα υπόλοιπα και εξήγησε τους λόγους.

«Τα άλογα του ιπποδρόμου αποσύρονται νωρίτερα καθώς ξεκινούν την εργασία τους από πολύ μικρά, αφού και η δουλειά που έχουν να κάνουν απαιτεί αντοχή και δύναμη. Εκτός από τη μεγάλη πίεση που δέχονται, χρειάζονται αντοχή και δύναμη. Αποσύρονται από πέντε χρονών καθώς σε μεγαλύτερες ηλικίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες του ιπποδρόμου.

alogakia-2.jpg
Η Μαρία Μαυρίδογλου, βρίσκεται κοντά στα άλογα

Στον ιππικό όμιλο έχουμε ένα αγαπημένο μου άλογο από τον ιππόδρομο, είναι μικρός σε ηλικίας, είναι 6 ετών. Αποσύρθηκε από τον ιππόδρομο νωρίς καθώς δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις συνθήκες. Ήρθε εδώ για να ξεκινήσει μαθήματα ιππασίας αλλά δυστυχώς δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει καθώς ό,τι του θύμιζε ιππόδρομο τού προκαλούσε στρες. Έχει πολλά προβλήματα από τον ιππόδρομο».

Τέλος, η Μαρία, θέλοντας να προσδιορίσει τη σχέση ανθρώπου - αλόγου, ανέφερε: «Τα άλογα είναι κοντά μας πολλά χρόνια, έχουν βοηθήσει τον άνθρωπο στη συντήρησή του, πλέον τα χρησιμοποιούμε πιο πολύ στην ιππασία αλλά και σαν συντροφιά. Οι άνθρωποι που είναι κοντά στα άλογα είναι φίλοι και συνεργάτες, ο ένας σέβεται τον άλλο. Δενόμαστε πολύ μαζί τους, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς άλογα. Είναι το καθένα μοναδικό, έχουν τη δική τους προσωπικότητα».

Η επαφή και σταδιακά το δέσιμό του παιδιού με το άλογο, έχει πολλά να διδάξει το παιδί.Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις

Πάρνηθα: Συνεχίζουν οι έρευνες για τα νεκρά άλογα από την ΕΛ.ΑΣ.

Πάρνηθα: Σε εξέλιξη έρευνα για τα δυο νεκρά άλογα που βρέθηκαν σε χαράδρα

Φρίκη για τα νεκρά άλογα στην Πάρνηθα

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ