Στα άδυτα των φυλακών Αυλώνας: Καψόνια, ξυλοδαρμοί και «κανόνες»
Σοκαριστικά βασανιστήρια εντός φυλακής καταγγέλλουν ανήλικοι
Πηγή: Pexels.com
ΕΛΛΑΔΑ

Φυλακές Αυλώνας: Καψόνια, ξυλοδαρμοί και «κανόνες» - Πώς οδηγούνται οι ανήλικοι πίσω από τα κάγκελα

Τα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια - Η παραβατικότητα των ανηλίκων και οι επιθέσεις συμμοριών οδηγούν πολλές φορές τους εφήβους μέχρι και σε σωφρονιστικά ιδρύματα - Η Δρ εγκληματολογίας με ειδικότητα ανάλυσης προφίλ δραστών Δέσποινα Σβουρδάκου μιλώντας στο Newsbomb.gr περιγράφει τη διαβίωση στις φυλακές ανηλίκων, εκεί που όταν κλείνουν οι πόρτες της φυλακής και τελειώνουν τα επισκεπτήρια, αρχίζει ο εφιάλτης…

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων στην Ελλάδα καθώς τα περιστατικά βίας και μπούλινγκ που καταγράφονται μεταξύ των εφήβων τόσο μέσα σε σχολικούς χώρους όσο και έξω από αυτούς αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Ληστείες, εκφοβισμοί και ξυλοδαρμοί μεταξύ ανηλίκων, ναρκωτικά, οπλοχρησία και δολοφονίες είναι κάποιες από τις κατηγορίες που οδηγούν τους ανήλικους σε σωφρονιστικά ιδρύματα κάνοντας τους να περνούν πίσω από τα κάγκελα, τα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής τους.

Δέσποινα Σβουρδάκου στο Newsbomb.gr: «Μόλις κλείσουν οι πόρτες της φυλακής ξεκινά η “ζούγκλα”»

Η Δρ εγκληματολογίας με ειδικότητα ανάλυσης προφίλ δραστών, Δέσποινα Σβουρδάκου, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στις παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων που οδηγούνται σε ειδικά καταστήματα κράτησης ενώ παράλληλα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στις «Φυλακές Νέων Αυλώνας» που επισκέπτεται αρκετά συχνά.

«Τα άτομα που βρίσκονται στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα όταν ήταν έξω έκαναν διάφορες παραβατικές ενέργειες πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει βίαιο έμψυχο υλικό. Όταν συλλαμβάνονται η βία που υπήρχε έξω μεταφέρεται μέσα στις φυλακές», είπε αρχικά η κυρία Σβουρδάκου.

«Την βία όταν την περιορίσεις θα συνεχίσει να υπάρχει, είναι ο τρόπος που έχουν μεγαλώσει και σκέφτονται. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονη μέσα στις φυλακές γιατί είναι πολλοί κρατούμενοι μαζί, είναι κλεισμένοι σε τέσσερις τοίχους όλη μέρα και όλη νύχτα», πρόσθεσε.

«Ότι και να κάνουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, η διοίκηση και η πολιτεία δεν θα πάψει ποτέ αυτό να υφίσταται, η βία μειώνεται αλλά δεν εξαλείφεται. Μόλις κλείσουν οι πόρτες της φυλακής ξεκινά η “ζούγκλα”», συμπλήρωσε η κυρία Σβουρδάκου στο Newsbomb.gr.

despoina-svoyrdakoy.jpg
Η εγκληματολόγος Δέσποινα Σβουρδάκου

Αίτια και παράγοντες υπό τις οποίες οι ανήλικοι οδηγούνται στην παραβατικότητα

Είναι αρκετοί οι παράγοντες που ώθησαν τους έγκλειστους στην παρέκκλιση και στο έγκλημα σύμφωνα με την κυρία Σβουρδάκου, ένας από αυτούς είναι η «χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών».

«"Το ταξίδι χωρίς επιστροφή" όπως έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός για τα ναρκωτικά, και η κατανάλωση αλκοόλ, αποτελούν δύο μεγάλες μάστιγες, ειδικά για τη νεολαία. Μέσα από τις δύο μεγάλες έρευνες που έγιναν τόσο στον Κορυδαλλό, όσο και στον Αυλώνα, και από τις βιοαφηγήσεις των εγκλείστων, επισφραγίστηκε ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες που ωθούν στο έγκλημα είναι η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ. Στους ανήλικους, αποτελεί την αιτία του εγκλήματος, ενώ στους ενήλικες είναι τρόπος ζωής και συμπεριφοράς, αφού για να διαπράξουν αδικήματα κάνουν χρήση κοκαΐνης, σε αντίθεση με τους ανήλικους, οι οποίοι κάνουν χρήση ηρωίνης», ανέφερε.

Ληστείες με ερασιτεχνικό τρόπο, εμπόριο ναρκωτικών χωρίς στρατηγική και ανθρωποκτονίες με «άγαρμπο» τρόπο και για ασήμαντη αφορμή, είναι αποτελέσματα της χρήσης ουσιών και αλκοόλ.

Σύμφωνα με την κυρία Σβουρδάκου το προφίλ των Ανήλικων Δραστών βασίζεται:

  1. Στην Ενδοοικογενειακή βία: Αυτόπτες μάρτυρες κ θύματα σωματικής, ψυχολογικής και λεκτικής βίας.
  2. Στον Αλκοολισμό από την πλευρά των γονέων
  3. Στη Χρήση Ναρκωτικών Ουσιών
  4. Στην Έλλειψη προτύπων προς μίμηση και ειδικά του πατέρα
  5. Στη Φτώχεια
  6. Στο Χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των γονέων
  7. Στις Παρέες
  8. Στην Απουσία του θεσμού του σχολείου: αποτέλεσμα της ενδοοικογενειακής βίας είναι η εγκατάλειψη της οικογένειας και του σχολείου.
  9. Η εγκληματική συμπεριφορά μαθαίνεται από τη συναναστροφή με άλλα πρόσωπα.

Βασικοί Παράγοντες:

  1. Οικογενειακή Αποδιοργάνωση- Έλλειψη Επικοινωνίας σε Οικογένεια
  2. Ενδοοικογενειακή Βία.
  3. Έλλειψη χρημάτων- Φτώχεια
  4. Έλλειψη Παιδείας
  5. Εγκατάλειψη Σχολείου

«Τα Ναρκωτικά και το Αλκοόλ από μόνα τους δεν οδηγούν στο έγκλημα», τονίζει η κυρία Σβουρδάκου και εξηγεί: «Θα πρέπει να ελλοχεύουν στο υποσυνείδητο εγκληματικές τάσεις και άλλοι παράγοντες:

  1. Ψυχολογικοί,
  2. Κληρονομικοί,
  3. Κοινωνικοί,
  4. Οικονομικοί,
  5. Συνδυασμός Παραγόντων οι οποίοι με τη βοήθεια του οινοπνεύματος και των ναρκωτικών ουσιών, εξουδετερώνουν τον έλεγχο του Υπερεγώ και του Εγώ (δεσμεύσεις και κοινωνικοί περιορισμοί) και περνούν στο έγκλημα».

Οι ξυλοδαρμοί και οι βιασμοί δεν απουσιάζουν από τις φυλακών ανηλίκων

Στις αρχές του μήνα μία απίστευτη καταγγελία μέσα από τις φυλακές της Κασσαβέτειας είδε το φως της δημοσιότητας. Ένας 17χρονος από το Ηράκλειο Κρήτης, ο οποίος για περίπου έξι μήνες παρέμεινε έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης νέων, κατήγγειλε άγριους ξυλοδαρμούς και ομαδικούς βιασμούς. Ο εγκλεισμός του είχε κριθεί αναγκαίος περισσότερο για λόγους σωφρονισμού και αναμόρφωσης μετά από σοβαρό ενδοοικογενειακό επεισόδιο με τη μεγαλύτερη αδερφή του.

Ο ίδιος περιγράφοντας τον εφιάλτη που έζησε, τόνισε ότι έπεφτε να κοιμηθεί και δεν ήξερε αν θα ξημερωθεί.

«Με βίαζαν πέντε άτομα σχεδόν κάθε βράδυ για περίπου 15 ημέρες μέχρι που αποφυλακίστηκα. Ο ένας τελείωνε, ο άλλος ξεκινούσε», είχε πει ο 17χρονος στην κάμερα του Cretalive, έχοντας στο πλευρό του τους γονείς του. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι η ομάδα των «5», τους οποίους κατονομάζει έναν προς έναν, είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και άλλο παιδί στο χώρο του μπάνιου.

Η κυρία Δέσποινα Σβουρδάκου μιλώντας στο Newsbomb.gr σχολίασε το περιστατικό λέγοντας: «Στo περιστατικό αυτό δεν ευθύνονται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, είναι το έμψυχο υλικό που ήταν έξω βίαιο και είναι και μέσα βίαιο. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τη βία όταν την περιορίσεις θα συνεχίσει να υπάρχει, είναι ο τρόπος που έχουν μεγαλώσει και σκέφτονται οι κρατούμενοι».

Το καψόνι της υποδοχής

Σύμφωνα με το Cretalive, την πρώτη μέρα που μπήκε στο κέντρο κράτησης, του έκλεψαν τα ρούχα και τον εξανάγκασαν να παίξει ξύλο με συγκρατούμενο του. Ήταν το απαραίτητο «τελετουργικό υποδοχής».

«Αν δεν το έκανα, θα έπεφταν πάνω μου 20 άτομα να με χτυπούν με μπουνιές και κλωτσιές», υποστήριξε.

Απογοητευμένος και τρομαγμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά με συγγενικό του πρόσωπο, όμως το περιεχόμενο της συνομιλίας έγινε αντιληπτό από άλλα παιδιά και έτσι ξυλοκοπήθηκε εκ νέου για… συμμόρφωση.

Ο ανήλικος είπε ότι ζήτησε να μεταφερθεί σε πτέρυγα προστασίας από τη δεύτερη κιόλας ημέρα. «Τέσσερα άτομα με έριξαν στο πάτωμα και άρχισαν να με χτυπούν με κλωτσιές και μπουνιές. Με πατούσαν κάτω». Μάλιστα, χρειάστηκε να μεταφερθεί και στο νοσοκομείο.

Οι γονείς του ενημερώθηκαν για τον βάναυσο ξυλοδαρμό του κατόπιν δικής τους επιμονής καθώς το παιδί είχε να επικοινωνήσει μαζί τους τρεις ημέρες και είχαν αρχίσει να ανησυχούν.

Το πιο σοκαριστικό ήταν οι αποκαλύψεις για τους συνεχείς βιασμούς, που όπως καταγγέλλει, υπέμεινε μέσα στο κελί του από την «κλίκα» των πέντε.

Η μητέρα του 17χρονου ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ατόμων που κακοποίησαν τον γιο της, ενώ εξαπολύει «πυρά» και σε εκείνους που δεν τον προστάτευσαν ως όφειλαν, ηθικά και θεσμικά. Ο ανήλικος από την πλευρά του ζητά να τιμωρηθούν για όσα έκαναν σε εκείνον αλλά και σε άλλα παιδιά.

Οι «άγραφοι νόμοι» της φυλακής

Είναι γνωστό πως, στις φυλακές, υπάρχουν «άγραφοι νόμοι», είναι ο κώδικας τιμής της φυλακής, που προκρίνει τη «δικαιοσύνη» από τους ίδιους τους κρατούµενους.

«Υπάρχουν οι άγραφοι νόμοι της φυλακής, για παράδειγμα όταν μπει ένας νέος μέσα στη φυλακή υπάρχει το λεγόμενο “βάπτισμα” του παίρνουν τα χρυσαφικά, τα ρούχα, οι παλαιότεροι του επιβάλλουν την εξουσία. Ένα άλλο παράδειγμα είναι του “ρουφιάνου” όποιος μιλάει με τους σωφρονιστικούς είναι ο ρουφιάνος και δέχεται τη βία των άλλων κρατούμενων», ανέφερε στο Newsbomb.gr, η Δρ εγκληματολογίας με ειδικότητα ανάλυσης προφίλ δραστών, Δέσποινα Σβουρδάκου.

Σχετικές ειδήσεις

Πετρούπολη: Συνελήφθησαν 6 ανήλικοι για απόπειρα ληστείας σε βάρος άλλων ανηλίκων

Προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ για την επικίνδυνη έξαρση της βίας μεταξύ ανηλίκων

Αιφνιδιαστική έρευνα στις φυλακές Δομοκού – Τι εντόπισαν οι αστυνομικοί

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ