ΕΛΛΑΔΑ

Στρεπτόκοκκος - Σπύρος Μαζάνης: «Δεν χρειάζεται πανικός» - Συμπτώματα και μετάδοση

Στρεπτόκοκκος - Σπύρος Μαζάνης: «Δεν χρειάζεται πανικός» - Συμπτώματα και μετάδοση
Pexels

Ο Σπύρος Μαζάνης, παιδίατρος, μίλησε σχετικά με τον στρεπτόκοκκο.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, το πρωί της Τετάρτης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και μίλησε σχετικά με τον στρεπτόκοκκο.

Στην Ελλάδα έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους έξι παιδιά από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ενώ θετικά στη λοίμωξη έχουν βρεθεί ακόμα έξι παιδιά από το περιβάλλον του 7χρονου που έχασε τη ζωή του την Κυριακή από στρεπτόκοκκο.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Ο Σπύρος Μαζάνης, παιδίατρος, ήταν καλεσμένος της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» και μίλησε σχετικά με τον στρεπτόκοκκο.

Ο παιδίατρος ξεκαθάρισε σχετικά με τον στρεπτόκοκκο: «Είναι σίγουρο ότι δεν χρειάζεται πανικός. Είναι ένα στέλεχος που είναι ήδη γνωστό, ο κόσμος το ξέρει ως οστρακιά. Καθημερινά τα παιδιά αρρωσταίνουν από στρεπτόκοκκο».

Συμπτώματα και μετάδοση

Ο στρεπτόκοκκός μπορεί να κάνει αμυγδαλίτιδα και ωτίτιδα. Επίσης, μπορεί να κάνει

πνευμονία και μπορεί να κάνει και δερματικές παθήσεις. Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται με το σάλιο και την αναπνοή.

Συνήθως το μικρόβιο το έχουν οι ενήλικες ως φορείς και το μεταδίδουν στα παιδιά.

Πρόκειται για ένα «ύπουλο» μικρόβιο, όπως ανέφερε ο παιδίατρος, γιατί ξεκινάει με συμπτώματα μία απλής ίωσης, αλλά είναι κεραυνοβόλο μικρόβιο και σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνει διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη, δηλαδή να μπει μέσα στο αίμα και να φθάσει σε όργανα που δεν πρέπει να είναι.

«Υπάρχει μία αύξηση στα κρούσματα στρεπτόκοκκου από τον Σεπτέμβριο του 2022»

Το μήνυμα που θέλησε να μεταδώσει ο κ. Μαζάνης είναι ότι το εν λόγω μικρόβιο αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με αντιβίωση και σημείωσε ότι υπάρχει μία έξαρση στα κρούσματα στρεπτόκοκκου από τον Σεπτέμβριο του 2022.

«Οι γονείς να ξέρουν όταν ένα παιδί παρουσιάζει συμπτώματα, όπως πυρετό και πόνο στο λαιμό, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν σε παιδίατρο», υπογράμμισε ο Σπύρος Μαζάνης.

Οι έγκυες και τα μωρά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για λοίμωξη από στρεπτόκοκκο.

Σχετικές ειδήσεις

Στρεπτόκοκκος: Eπτά παιδιά με συμπτώματα στη Νάουσα - Στο νοσοκομείο ένας 9χρονος

Λάμπρος Κωνσταντάρας: Θετικός στον στρεπτόκοκκο

Στρεπτόκοκκος: Τι είναι, τα συμπτώματα και η θεραπεία - Ερωτήσεις και απαντήσεις από τον ΕΟΔΥ