ΕΛΛΑΔΑ

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για την πολύνεκρη τραγωδία στην Πύλο

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για την πολύνεκρη τραγωδία στην Πύλο

Πύλος: Ο μεγάλος θύμος για την ελληνική ανταπόκριση στο πλοίο της τραγωδίας στα διεθνή ΜΜΕ

Το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο με τους 78 νεκρούς και τους εκατοντάδες αγνοούμενους παραμένει στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας.

Μέχρι στιγμής το ερώτημα για το αν τελικά το λιμενικό έδεσε στο αλιευτικό παραμένει αναπάντητο. Την ίδια στιγμή, η απογοήτευση, η οργή αλλά και ο θρήνος για τους εκατοντάδες νεκρούς γεμίζουν με πηχυαία γράμματα τα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εντύπων σε όλο τον κόσμο.

«Οι αξιωματούχοι αρνούνται ότι ο κάβος οδήγησε στην μεταναστευτική τραγωδία», είναι ο ένας τίτλος του BBC, ενώ σε δεύτερο άρθρο του βρετανικού δικτύου ενημέρωσης γράφει ότι «Οι άνθρωποι αγωνιούν για ένα καλό νέο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βρετανικός Guardian, που στη διαδικτυακή του μορφή είχε ως πρώτο θέμα για πολλές ώρες το πολύνεκρο ναυάγιο, ενώ μέσα στο βασικό του άρθρο να επαναλαμβάνει ότι: «Το λιμενικό αρνείται τους ισχυρισμούς των μεταναστών ότι το πλοίο βυθίστηκε αφού δέθηκε ο κάβος». Άλλα δύο άρθρα του φέρουν τους τίτλους «Οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων σβήνουν την τελευταία μέρα των ερευνών» και «Η αγωνία μεγαλώνει μεταξύ των συγγενών των αγνοουμένων μετά το ελληνικό ναυάγιο» αντίστοιχα.

Από την πλευρά τους οι Financial Times σχολιάζουν στο άρθρο τους, «Θυμό για την ελληνική ανταπόκριση στο πλοίο με τους μετανάστες πριν την καταστροφή» ενώ το Reuters αναφέρθηκε στην «Συναισθηματική Επανένωση για δύο αδέλφια καθώς οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων εξανεμίζονται».

Ο τίτλος του Politico ήταν πιο αιχμηρός στον οποίο επαναλαμβάνεται η δήλωση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, «Τους έστειλαν στον Θάνατο», ενώ το Al Jazeera γράφει για τις «Διαδηλώσεις σε όλη τη Ελλάδα καθώς οι ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων του ναυαγίου σβήνουν».

Από την ημέρα που σημειώθηκε το ναυάγιο μέχρι και σήμερα, τα ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν στήσει στον τοίχο την ΕΕ για την αδυναμία της να λύσει το μεταναστευτικό με τη λήψη αποφασιστικών μέτρων, με τα περισσότερα από αυτά να αναφέρουν ότι «το ναυάγιο στην Ελλάδα αποκαλύπτει τη θανάσιμη αποτυχία της Ευρώπης».

Συγκλονιστικό ήταν και το πρωτοσέλιδο της Liberation με την εικόνα της θάλασσας και τίτλο «Το νεκροταφείο τους», με το σχετικό κείμενο να θέτει το σημαντικότερο όλων των ερωτημάτων: «Για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να πνίγονται παιδιά, γυναίκες και άνδρες ενώ προσπαθούν πάση θυσία να ξεφύγουν από την πείνα, τη μιζέρια και τη βία και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη;».

Διαβάστε επίσης:

Πύλος: Ο ρόλος των διακινητών στο μοιραίο δρομολόγιο - Νέο βίντεο ντοκουμέντο πριν το ναυάγιο

Πύλος: «Δεν έγινε ρυμούλκηση» - Η κατάθεση του κυβερνήτη του λιμενικού σκάφους για το σχοινί

Πύλος: «Είχε δώσει 7.000 ευρώ για το ταξίδι» - Τι λέει ο Χουσεΐν που ψάχνει τον αδερφό του