ΕΛΛΑΔΑ

Πόσες ημέρες άδειας δικαιούται ο εργαζόμενος το καλοκαίρι - Ποιες ημέρες δεν συνυπολογίζονται

Πόσες ημέρες άδειας δικαιούται ο εργαζόμενος το καλοκαίρι - Ποιες ημέρες δεν συνυπολογίζονται

Τι ισχύει για τις μητέρες και τις γονικές άδειες. Τι προβλέπει ο νόμος.

Το καλοκαίρι έχει φτάσει και είναι η περίοδος που οι εργαζόμενοι επιλέγουν να ξοδεύσουν το μεγαλύτερο μέρος της άδειάς τους. Για τον κάθε εργαζόμενο όμως διαφέρει το σύνολο των ημερών της ετήσιας άδειας ανάλογα με τα χρόνια εργασίας του αλλά και τις ημέρες.

Αναλυτικότερα, στο πρώτο έτος ένας εργαζόμενος δικαιούται να πάρει 20 ημέρες άδειας επί 5ήμερης εργασίας ή 24 ημέρες άδειας για 6 ημέρες εργασίας. Το δεύτερο έτος δικαιούται 21 ημέρες άδειας για 5ήμερη εργασία και 25 ημέρες άδειας για 6ήμερη εργασία.

Κατά το τρίτο έτος, η ετήσια άδεια ανεβαίνει στις 22 ημέρες για τον εργαζόμενο 5ήμερης εργασίας και 26 ημέρες για την 6ήμερη εργασία. Μετά το τρίτο έτος και μέχρι να συμπληρωθούν 12 έτη προϋπηρεσίας η ετήσια άδεια «παγώνει» στις 22 και 26 ημέρες αντίστοιχα.

Αφότου ο εργαζόμενος συμπληρώσει 12 έτη εργασίας δικαιούται 25 ημέρες άδειας για 5ήμερη εργασία και 30 ημέρες άδειας για 6ήμερη εργασία. Για τους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει 25 έτη προϋπηρεσίας η ετήσια άδεια αυξάνεται κατά μία ημέρα, δηλαδή πάει στις 26 ημέρες για 5ήμερη εργασία και στις 31 ημέρες για 6ήμερη.

Για τους νέους υπαλλήλους που δεν δικαιούνται ολόκληρη άδεια ισχύει το εξής: 1,66 ημέρες ανά μήνα απασχόλησης επί 5ήμερης εργασίας και 2 ημέρες ανά μήνα απασχόλησης επί 6ήμερης εργασίας.

Το πόσες συνεχόμενες ημέρες άδειας θα πάρει ο κάθε εργαζόμενος είναι πάντα σε συμφωνία με τον εργοδότη.

Ποιες ημέρες άδειας δεν συνυπολογίζονται στην ετήσια

Ο κάθε εργαζόμενος δικαιούται να πάρει την άδειά του όπως επιλέξει εκείνος σε συμφωνία και με τον εργοδότη του. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ημέρες οι οποίες δεν συμψηφίζονται μέσα στην ετήσια άδεια.

Αυτές είναι:

  • Αργίες
  • Κυριακή
  • Ασθένεια
  • Εκλογική άδεια
  • Γονική άδεια

Αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος αρρωστήσει μέσα στην άδειά του, οι ημέρες της άδειας ασθενείας δεν θα συνυπολογιστούν μέσα στην κανονική του άδεια.

Τι ισχύει για τις «οικογενειακές» άδειες

Με τον νέο εργασιακό νόμο έχει ενισχυθεί η προστασία προς την οικογένεια.

Συγκεκριμένα, η άδεια μητρότητας διαρκεί 17 εβδομάδες, 8 εβδομάδες πριν τον τοκετό και 9 εβδομάδες μετά. Οι γυναίκες που γεννούν προστατεύονται επίσης και από απόλυση.

Αντίστοιχα, η άδεια πατρότητας είναι 14 ημέρες μετ' αποδοχών και ισχύει μετά τη γέννηση του παιδιού. Ο πατέρας προστατεύεται επίσης από απόλυση τόσο για εκείνες τις ημέρες όσο και για 6 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.

Οι άδειες αυτές δεν συμψηφίζονται μεταξύ τους για το ζευγάρι.

Σε ό,τι αφορά στη γονική άδεια, αυτή χορηγείται για 4 μήνες και μέχρι τα 8 έτη του παιδιού. Πρόκειται για άδεια ανατροφής του παιδιού και επιδοτείται τους πρώτους δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ, ενώ οι άλλοι δύο μήνες είναι άνευ αποδοχών.

Ισχύει και για την μητέρα και για τον πατέρα. Οι δύο γονείς δεν μπορούν να πάρουν διαδοχικά την άδεια για 8 μήνες, αλλά θα πρέπει να τη μοιράσουν. Όταν αποκτούν δεύτερο ή τρίτο παιδί δικαιούνται επίσης το 4μηνο αλλά δεν μπορεί να είναι συνεχόμενο με το προηγούμενο. Πρέπει, δηλαδή, να επιστρέψουν στην εργασία τους για έναν χρόνο και μετά να λάβουν την άδεια.

Σχετικά με την άδεια φροντίδας τέκνου, ο γονέας μπορεί να τη λάβει με τη μορφή του μειωμένου ωραρίου για 30 μία ώρα ημερησίως ή 15 μήνες 2 ώρες ημερησίως. Μπορούν επίσης να τις λάβουν και ως ημέρες ανάπαυσης.

Σημειώνεται επίσης πως οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται ευέλικτες μορφές απασχόλησης, όπως τηλεργασία, διευθέτηση χρόνου απασχόλησης και μετατροπή της σύμβασης. Αυτό ισχύει για εκείνους που έχουν παιδί έως 12 ετών.

Τέλος, οι γυναίκες δικαιούνται και γυναικολογική άδεια μία ημέρα τον χρόνο. Πρόκειται για άδεια με αποδοχές και αφορούν τις γυναικολογικές εξετάσεις.