ΕΛΛΑΔΑ

Οι μούμιες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στον τομογράφο

μούμιες
Aντίστοιχα προγράμματα έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες χώρες με συλλογές αιγυπτιακών αρχαιοτήτων
Ιατρικό Αθηνών

Η δεύτερη φάση του ερευνητικού προγράμματος Τρισδιάστατης Απεικονιστικής Εξέτασης μουμιών της Αιγυπτιακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, πραγματοποιήθηκε στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. 

Τέσσερις Πτολεμαϊκές μούμιες της συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) εξετάστηκαν στο Tμήμα του Αξονικού/Μαγνητικού Τομογράφου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη του Διευθυντή του Τμήματος Δρ. Νικόλαου Μποντόζογλου με την επιστημονική του ομάδα, το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023.

Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία φάση του ερευνητικού προγράμματος Τρισδιάστατης Απεικονιστικής Εξέτασης μουμιών της Αιγυπτιακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το πρώτο στάδιο της έρευνας έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2016 και αφορούσε σε πέντε Πτολεμαϊκές μούμιες της Συλλογής του ΕΑΜ.

Το μοναδικό, καινοτόμο και πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας. Ο Διευθυντής του τμήματος του Αξονικού/Μαγνητικού Τομογράφου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Δρ. Νικόλαος Μποντόζογλου πραγματοποίησε μαζί με την επιστημονική του ομάδα την εξέταση των τεσσάρων Πτολεμαϊκών μουμιών της Αιγυπτιακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ).

Τα συνολικά πορίσματα της έρευνας θα παρουσιασθούν σε ημερίδα, καθώς και σε δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις της διεπιστημονικής ομάδας μελέτης.

Aντίστοιχα προγράμματα έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες χώρες με συλλογές αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, μεταξύ άλλων και στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, όπου η απεικονιστική εξέταση έγινε σε γνωστά πανεπιστημιακά νοσοκομεία με τη συνεργασία των εκεί Μουσείων.

Τη δαπάνη και την κατασκευή των κατάλληλων ειδικών κιβωτίων στις οποίες τοποθετήθηκαν οι μούμιες ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου η εταιρεία Ορφέας Βεϊνόγλου Α.Ε., η οποία μερίμνησε επίσης για την ασφαλή μεταφορά τους, ενώ την επιχείρηση συνέδραμε και η Ελληνική Αστυνομία.