ΕΛΛΑΔΑ

Άουσβιτς: Πέθανε η Βάσω Σταματίου, η τελευταία Ελληνίδα επιζήσασα του κολαστηρίου

Άουσβιτς: Πέθανε η Βάσω Σταματίου, η τελευταία Ελληνίδα επιζήσασα του κολαστηρίου

Ήταν 19 ετών όταν συνελήφθη από τους Γερμανούς  και μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς

Η τελευταία Ελληνίδα, Βάσω Σταματίου, επιζώσα του Άουσβιτς έφυγε από τη ζωή. Υπήρξε φυλακισμένη στις φυλακές του 'Αουσβιτς, κάτι που προκαλεί εντύπωση καθώς υπήρξε από τις λίγες Ελληνίδες φυλακισμένες που δεν ήταν Εβραίες - πόσω μάλλον που επέζησε.

«Είχα χαραγμένο στο χέρι τον αριθμό ''82224''».

Γεννημένη στην Αριδαία της Πέλλας και μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη, στις 28 Μαρτίου 1944, σε ηλικία 19 ετών και όντας φοιτήτρια Νομικής, συνελήφθη από τους Γερμανούς. Την 1η Απρλίου του ίδιου έτους μεταφέρθηκε από τις φυλακές Παύλου Μελά στις φυλακές Μπάνιτσα έξω από το Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας.


Αργότερα, στις 28 Ιουνίου, μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς στην Πολωνία και στις 30 Σεπετεμβρίου στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας. Στις 27 Οκτωβρίου 1944 οι Ναζί την μετέφεραν στο στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ. Ωστόσο, μετά τον πόλεμο η ίδια κατάφερε να γυρίσει στην πατρίδα της, τη Θεσσαλονίκη, στις 14 Σεπτεμβρίου 1945.

Ανακοίνωση, μάλιστα, του ΚΚΕ ανέφερε ότι μετά από την απελευθέρωση τράβηξε το δρόμο προς το Μιλάνο της Ιταλίας όπου σπούδασε ενδυματολογία θεάτρου και κοστούμι μόδας.

Τελειώνοντας τις σπουδές της επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε τη διεύθυνση του βεστιαρίου της Λυρικής Σκηνής. Ακόμα, έλαβε και δίπλωμα σκηνογραφίας από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι πριν λίγους μήνες ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας συνάντησε τη Βάσω Σταματίου στη «Στέγη Γερόντων – Ίδρυμα Πετρή» στη Στυλίδα, - εκεί πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

«Ήταν συγκλονιστικό για μένα, το θεώρησα μεγάλη τιμή, μεγάλη χαρά, η δυνατότητα που μου δόθηκε να μιλήσω και να την συναντήσω. Είναι μια γυναίκα πραγματική αγωνίστρια της ζωής, του κόσμου μας», είχε δηλώσει ο κ. Κουτσούμπας.

Η επικηδειος ακολουθια της Βάσως Σταματίου θα λάβει χώρα στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στη Στυλίδα το Σάββατο, 23 Ιουνίου 2023, στις 12:30 το μεσημέρι.

Σχετικές ειδήσεις