ΕΛΛΑΔΑ

Μάκης Θεοφυλακτόπουλος: Πέθανε ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος

Μάκης Θεοφυλακτόπουλος: Πέθανε ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος
YouTube.

Σε ηλικία 84 ετών, απεβίωσε ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος. Η αξιοσημείωτη πορεία του.

Σε ηλικία 84 ετών, «έφυγε» από τη ζωή ο σημαντικός Έλληνας ζωγράφος, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος. Τις τελευταίες ημέρες, νοσηλευόταν διασωληνωμένος, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1939. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας με τον Γ. Μόραλη (1961 – 1967). Η είσοδός του στην τέχνη γίνεται το 1964, με μία σειρά έργων που θα προκαλέσουν αίσθηση και διθυραμβικά σχόλια. Δείχνουν μοτοσυκλετιστές που φέρουν διακριτικά εξουσίας, αστυνομικούς και τροχονόμους και διαβάζονται, στο πνεύμα της εποχής, ως αντίδραση απέναντι στην πολιτική και κοινωνική κατάσταση.

Από το 1969 έζησε εκτός Ελλάδος, εργαζόμενος κατά διαστήματα στην Ελβετία, τη Γαλλία και τέλος στη Νέα Υόρκη με υποτροφία Ford (1971), ενώ, επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα το 1975.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωγραφικής του, κυριάρχησε η ανθρώπινη μορφή και η σχέση της με τον χώρο. Η επεξεργασία των διαφόρων εκδοχών αυτής της σχέσης άρχισε από το παλιότερο και δημοφιλέστερο θέμα του, τη Φιγούρα του μοτοσυκλετιστή που άλλοτε απειλεί σαν εικόνα της εξουσίας, άλλοτε κινδυνεύει ο ίδιος από τη μέθη της ταχύτητας.

Σχετικές ειδήσεις