ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια πρωτοπορία στους Λειψούς: Φυτεύουν υποβρύχιους κήπους Ποσειδωνίας

Παγκόσμια πρωτοπορία στους Λειψούς: Φυτεύουν υποβρύχιους κήπους Ποσειδωνίας

Μία διεθνώς πρωτοποριακή διαδικασία φύτευσης υποβρύχιων κήπων Ποσειδωνίας με τη χρήση σπόρων ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», έπειτα από τρεις μήνες προετοιμασίας.

Δεδομένης της σπανιότητας του φαινομένου της καρποφορίας των θαλάσσιων λιβαδιών, αυτός ο τρόπος φύτευσης λιβαδιών Ποσειδωνίας έχει εφαρμοστεί ελάχιστες φορές παγκοσμίως. Το καινοτόμο εγχείρημα έλαβε χώρα στο νησί των Λειψών, στον κόλπο του υπό δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια καταγράφηκε ανθοφορία των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, ενώ την άνοιξη σε πολλές ακτές του Αιγαίου καθώς και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου υπήρξε μεγάλη συγκέντρωση καρπών και σπόρων. Έχοντας συλλέξει περισσότερους από 12.000 σπόρους, οι ερευνητές του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» προετοίμαζαν επί τρεις μήνες την πειραματική φύτευση.

Η σημασία του εγχειρήματος είναι μεγάλη, καθώς τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας θεωρούνται τα «δάση των θαλασσών», δεν είναι φύκη αλλά αποτελούν ένα ανώτερο είδος φυτού, ανθοφορούν και καρποφορούν, απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα από τα τροπικά δάση και εντοπίζονται μόνο στη Μεσόγειο. Σε αυτά βασίζεται η καθαρότητα, αλλά και η παραγωγικότητα των θαλασσών όπου ζουν περισσότερα από 300 είδη φυκών και πάνω από 1.000 είδη θαλάσσιων ζώων.

Η ιστορική επιτυχία του καινοτόμου αειφόρου εγχειρήματος εναρμονίζεται πλήρως και ενισχύεται από τη βιώσιμη τουριστική προσέγγιση των Λειψών. Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Λειψών, σε συνεννόηση με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, εφαρμόζουν δραστικές μεθόδους ανακύκλωσης, διατηρούν τις παραλίες χωρίς οργανωμένες ξαπλώστρες, ενώ αντικατέστησαν τα πλαστικά μιας χρήσης με ανακυκλώσιμα υλικά πολύ πριν αυτό γίνει υποχρεωτικό.

«Στους Λειψούς δεν μας φτάνει που φυτεύουμε στη στεριά, τώρα φυτεύουμε και στη θάλασσα. Η περιβαλλοντικά βιώσιμη φιλοσοφία ζωής και η "πράσινη" πρόταση διακοπών σε έναν αυθεντικό εξωτικό προορισμό με εξαιρετική ποιότητα υπηρεσιών έχει μεγάλη αποδοχή από το ταξιδιωτικό κοινό. Για το επόμενο διάστημα προβλέπεται μεγάλη επισκεψιμότητα που αναμένεται να διατηρηθεί και τον Σεπτέμβριο με τις κρατήσεις να ακολουθούν πολύ καλό ρυθμό», δήλωσε ο δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος.