ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας Κλέων: «Καμίνι» το κέντρο της Αθήνας - Λιποθυμούν οι πολίτες - «Λιώνουν» οι εύζωνες

Καύσωνας Κλέων: «Καμίνι» το κέντρο της Αθήνας - Λιποθυμούν οι πολίτες - «Λιώνουν» οι εύζωνες
Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τους εύζωνες
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σήμερα, Παρασκευή 14 Ιουλίου, κορυφώνεται το κύμα καύσωνα στη χώρα - Η Αττική «βράζει» - Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τους εύζωνες μπροστά από τη Βουλή αλλά και τους πολίτες που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας

Καμίνι θυμίζει η πρωτεύουσα λόγω του καύσωνα «Κλέων» με την κατάσταση να είναι εξαιρετικά δύσκολη. H θερμοκρασία έχει εκτοξευτεί στα ύψη με την ζέστη να είναι αφόρητη και τον υδράργυρο στην Αττική να δείχνει σήμερα 40 βαθμούς Κελσίου.

Το κύμα καύσωνα με την ονομασία «Κλέων» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από χθες, Τετάρτη 14 Ιουλίου.

Το Newsbomb.gr με τον φωτορεπόρτερ Χάρη Γκίκα, βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας και κατέγραψε την αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω καύσωνα. Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών η κατάσταση είναι δραματική ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που λιποθυμούν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Δύσκολες συνθήκες για τους Εύζωνες

Οι εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς παραμένουν στη θέση τους στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη αν και «λιώνουν» από τον καύσωνα. Ο αξιωματικός που βρίσκεται στο πλευρό του συχνά του σκουπίζει τον ιδρώτα, ενώ του δίνει και νερό για να δροσιστεί για να αποφευχθεί έτσι ο κίνδυνος της θερμοπληξίας.

Δείτε εικόνες από το σημείο όπως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Δεν ήταν λίγοι μάλιστα οι τουρίστες που πήγαν και σήμερα παρά τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες μπροστά στη βουλή.

Ο καύσωνας κορυφώνεται στη χώρα με θερμοκρασίες «φωτιά» στην Αττική

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται στη χώρα την Παρασκευή 14/07, με τις μέγιστες να φτάνουν τοπικά τους 42-43 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες. Όπως φαίνεται στο Χάρτη 1, περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C εκ των οποίων 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41 °C. Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Προγνωστικός χάρτης Έκθεσης Πληθυσμού στις υψηλές θερμοκρασίες

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 14/07/2023 και στην Αττική, με το δείκτη κατηγοριοποίησης υψηλών θερμοκρασιών να εκτιμάται στο μέγιστο επίπεδο 3. Χαρακτηριστικός είναι ο Χάρτης 2 Προειδοποίησης Καιρικών Συνθηκών, όπου στους περισσότερους Δήμους της Αττικής η θερμοκρασία τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 14/07 θα φτάσει και τοπικά θα ξεπεράσει τους 40 °C (κόκκινη απόχρωση), ενώ στα ανατολικά και νοτιοδυτικά τμήματα, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 37 °C (πορτοκαλί απόχρωση).

Ο χάρτης αποτελεί προϊόν του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ενημέρωσης και Προειδοποίησης Καιρικών Συνθηκών που αναπτύχθηκε από την ομάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση και προειδοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα (θερμοκρασία, βροχόπτωση, ριπές ανέμου), όπως παρέχονται από τα αποτελέσματα των αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Τα αποτελέσματα τέτοιου είδους συνεργασιών, αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την τοπική αυτοδιοίκηση για το σχεδιασμό ενεργειών, με σκοπό την προστασία του πληθυσμού από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Προγνωστικός Χάρτης Προειδοποίησης Καιρικών Συνθηκών στους Δήμους της Αττικής.

Παράλληλα, οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επηρεάζουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών ικανών να δυσχεράνουν τον έλεγχο δασικών πυρκαγιών που τυχόν εκδηλωθούν. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι έως και το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να είναι κρίσιμα υψηλή.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων, η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων (δείκτης ευφλεκτότητας) αναμένεται να υποχωρήσει σε τιμές κάτω του 10 % σε αρκετές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, παραμένοντας σε αυτά τα επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών. Κάτω από αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, η εξάπλωση της φωτιάς θα ευνοείται ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθιστώντας δύσκολο το έργο της διαχείρισης και καταστολής τυχόν δασικών πυρκαγιών. Στους δύο χάρτες του γραφικού που ακολουθεί συνοψίζονται οι περιοχές με την υψηλή και πολύ υψηλή επικινδυνότητα για σήμερα, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, και αύριο, Σάββατο 14 Ιουλίου 2023.

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ σύμφωνα με το οποίο παραμένει το θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία «Κλέων»

Σημειώνεται ότι από την Κυριακή 16 Ιουλίου έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης. Παράλληλα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια, όπου ο ετησίας άνεμος θα φτάνει τα 6 με 7 μποφόρ.

Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος υπάρχει τάση νέας ανόδου της θερμοκρασίας, φαινόμενο το οποίο παρακολουθείται και θα αξιολογηθεί η εξέλιξή του καλύτερα τις επόμενες ημέρες.

Πιο αναλυτικά:

1. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου
  • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου
  • στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 41 βαθμούς Κελσίου.

2. Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο κυρίως στα βόρεια. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου
  • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου
  • στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς, στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου
  • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στη Στερεά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου
  • στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα (17-7-2023) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα δυτικά ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου
  • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου
  • στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Σάκης Αρναούτογλου: Ξανά 44°C την άλλη εβδομάδα – Η θερμοκρασία έως τις 23 Ιουλίου

Ο Σάκης Αρναούτογλου ενημερώνει με ανάρτησή του στο Facebook για την εξέλιξη της θερμοκρασίας μέχρι και τις 23 Ιουλίου. Και όπως φαίνεται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα δούμε ξανά 43 και 44 βαθμούς Κελσίου.

Όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, «για να υπολογίσετε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ την επεξήγηση στο μετεώγραμμα σας παρακαλώ γιατί όπως είναι φυσικό ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την γειτνίαση στη θάλασσα οι θερμοκρασίες θα διαφέρουν!».

Ο ίδιος εξηγεί στην εικόνα ότι στους κλειστούς κάμπους πρέπει να υπολογίσουμε έως και 1-2 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία, ενώ Κυριακή 16/7 μέχρι και Τετάρτη 19/7 στη δυτική πεδινή Ελλάδα πρέπει να υπολογιστούν έως και 3 βαθμοί υψηλότερη θερμοκρασία. «Στις ορεινότερες περιοχές 4 με 8 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αντίστοιχα, στα παραθαλάσσια αλλά και στα νησιά 3 με 6 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία».

Σε προηγούμενη ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε: «Η ενίσχυση του μελτεμιού στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά από την Κυριακή και μετά θέλει μεγάλη προσοχή!

Oι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ μελτεμιού και καύσωνα θα λάβουν χώρα σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου και γύρω από το πέλαγος από την Κυριακή και κυρίως τη Δευτέρα με εντάσεις στα 6-7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ συμπεριλαμβανομένης κυρίως της Αττικής Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αρκαδίας και Λακωνίας (περιοχές στον χάρτη με τα ανεμούρια)!

Δεν δείχνει να είναι αυτή και η καλύτερη εξέλιξη, δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών που θα συνεχίσουν να επικρατούν παρά τη μικρή υποχώρηση του καύσωνα στην ανατολική Ελλάδα, καθώς θα μεγαλώσει πάρα πολύ ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών!!!».

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας και τι να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε

Νωρίτερα σήμερα, ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» εξήγησε τι είναι η θερμοπληξία, πως προκαλείται και τι να κάνουμε εάν θέλουμε να βοηθήσουμε κάποιον που εμφανίσει τα σχετικά συμπτώματα.

«Υπάρχει παρεξήγηση ότι η θερμοπληξία παρατηρείται μόνο όταν καθίσουμε στον ήλιο. Λάθος. Μπορεί να καθίσουμε σε πολύ καλή σκιά και αν μας βάλουν να καθίσουμε σε 40 – 45 βαθμούς θερμοκρασία, αργά η γρήγορα θα έχουμε διαταραχές και αν είμαστε ευάλωτοι μπορεί να κάνουμε θερμοπληξία και θερμικό κώμα, όπως λέγεται δηλαδή η θερμορύθμιση του σώματός μας δεν θα καταφέρει να κρατήσει τα επίπεδα θερμοκρασίας στα στενά όρια, τα οποία απαιτούνται ώστε να διατηρηθούν οι οργανικές λειτουργίες του σώματός μας σωστά».

Όσο για τις ομάδες κινδύνου, που θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο με τον καύσωνα, ο κ. Τζανάκης είπε: «Οι ομάδες κινδύνου δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως είναι οι άνθρωποι με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πνευμονική ίνωση, βαρύ βρογχικό άσθμα, αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια δηλαδή και άνθρωποι που έχουν και την καρδιά τους, αλλά μπορεί να πάθει θερμοπληξία ένα μωρό, ένα βρέφος το οποίο έχει δεν έχει αναπτύξει τέλεια το θερμό ρυθμιστικό του μηχανισμό. Άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, άτομα καρδιολογικά ή που πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης και βρίσκονται σε διουρητική αγωγή ή σε άλλη φαρμακευτική αγωγή, όπως διουρητικά, όπως κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα».

Τόνισε πως «όλοι οι άνθρωποι που έχουν το αναπνευστικό αλλά πρωτευόντως το καρδιαγγειακό να πάσχει ή παίρνουν φάρμακα που επηρεάζουν αυτά τα δύο συστήματα, είναι επικίνδυνο να κάνουν πολύ γρήγορα θερμοπληξία ή θερμική νόσο, νόσο δηλαδή από θερμότητα, η οποία εκδηλώνεται από την αρχή με μια ελαφρά ζάλη, με έναν πονοκέφαλο, με δίψα, με ναυτία και εμετούς και συνεχεία» τόνισε

Τέλος, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως όποιος βρεθεί κοντά σε έναν άνθρωπο που έχει αυτά τα συμπτώματα και υποψιάζεται θερμοπληξία θα πρέπει πολύ γρήγορα να τον μεταφέρει σε κλιματιζόμενο μέρος. «Εάν δεν υπάρχει, να του κάνει ένα χλιαρό, όχι παγωμένο ντουζ και επίσης να του δώσει να πιει χυμούς. Ένας καλός χυμός θα είναι νεράκι με λίγο αλάτι και ζάχαρη – εφόσον δεν είμαστε διαβητικοί – ή με λίγο αλάτι. Μια πρέζα αλάτι σε ένα νερό έτσι ώστε να τον ενυδατώσει και να του προσφέρει τους χαμένους ηλεκτρολύτες και βεβαίως εάν είναι πιο σοβαρά να πάει στο εφημερεύον νοσοκομείο μας», είπε.

Σχετικές ειδήσεις