ΕΛΛΑΔΑ

Ακρίβεια: Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα

Ακρίβεια: Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα
EUROKINISSI.

Η κερδοσκοπία στα τρόφιμα συνεχίζει να επιμένει και να «καίει» τα νοικοκυριά.

Η κερδοσκοπία στα τρόφιμα συνεχίζει να «καίει» τα νοικοκυριά, οι τιμές των οποίων συνεχίζουν να καταγράφουν αυξήσεις, παρά τις μειώσεις έως 78% στο κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών. Μάλιστα, ορισμένα προϊόντα πωλούνται σε υπερδιπλάσια τιμή στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN.

Οι ανατιμήσεις –προς τα πάνω– εξακολουθούν να «τρέχουν» δίχως… φρένα, καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό ανόδου ύψους 12.2% τον Ιούνιο, ενώ, ο γενικός πληθωρισμός ανήλθε στο 1.8%. Αν και τους τελευταίους μήνες παρουσιάζεται αποκλιμάκωση των τιμών σε πρώτες ύλες, καύσιμα και ενέργεια, το κόστος των τροφίμων παραμένει στα… ύψη, όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ του OPEN.

Αν και το διεθνές κόστος των φυτικών ελαίων, των δημητριακών, των γαλακτοκομικών προϊόντων και της ζάχαρης υποχωρούν, στην Ελλάδα εντοπίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων έχουν αυξηθεί. Συγκεκριμένα, τα γαλακτοκομικά κατά 15.3%, η ζάχαρη κατά 10.9%, το ψωμί και τα δημητριακά κατά 9.5% και τα έλαια – λίπη κατά 14.2%.

Για ένα κιλό γιαούρτι, ένας άνθρωπος στην Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει 2.70€, ενώ, στη Γερμανία κοστίζει 1.99€. Παράλληλα, ένα λίτρο αναψυκτικού τιμολογείται στα 2.50€ στη χώρα μας, ενώ, η τιμή του στη Μεγάλη Βρετανία ανέρχεται σε 1.63€.

Σχετικές ειδήσεις