ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Αγχίαλος: Απαλλάσσεται των καθηκόντων του ο διοικητής της 111 ΠΜ μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ

Νέα Αγχίαλος: Απαλλάσσεται των καθηκόντων του ο διοικητής της 111 ΠΜ μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ

Νέα Αγχίαλος: Ο διοικητής μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας - Ποια πυρομαχικά καταστράφηκαν

Με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΑ, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση Νέας Αγχιάλου, απαλλάσσεται των καθηκόντων της διοίκησης της μέχρι την ολοκληρωση της κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης, που έχει διαταχθεί για τα αίτια και τις συνθήκες σχετικά με τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών, στην περιοχή Καράμπα του νομού Μαγνησίας.

Επιβεβαιώνεται έτσι το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr ότι επίκειται η καρατόμηση του διοικητή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο διοικητής μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Ποια πυρομαχικά καταστράφηκαν

Το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε στη μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών της 111 ΠΜ ήταν να υπάρξουν αρκετές εκρήξεις πυρομαχικών που φυλάσσονταν σε κτίρια εντός της αποθήκης, αν και ευτυχώς ο κύριος όγκος των πυρομαχικών, που βρίσκεται -όπως συμβαίνει με τέτοιες αποθήκες- κάτω από το έδαφος σε ειδικά διαμορφωμένους και προστατευμένους χώρους, δεν επηρεάστηκε από τη φωτιά.

Ωστόσο για αρκετή ώρα ο κίνδυνος για πολύ μεγαλύτερες καταστροφές και πολύ περισσότερες εκρήξεις ήταν υπαρκτός και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να ελεγχθεί.

Συγκεκριμένα, από την πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα. Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ).

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου, ακούστηκαν εκρήξεις με αποτέλεσμα η Ελληνική Αστυνομία να δημιουργήσει περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου.

Δείτε εικόνες από την αποθήκη:

Τι περιείχε η αποθήκη

Η αποθήκη των πυρομαχικών περιείχε:

  • Βλήματα αέρος
  • Βλήματα εδάφους
  • Συμβατικές βόμβες 500 lb, 1000 lb και 2000 lb.

Την ίδια στιγμή ξεκινούν έλεγχοι σε όλες τις αποθήκες της χώρας και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να ελεγχθούν τα μέτρα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας και όλα τα πυροσβεστικά συστήματα.

Πώς ξέφυγε η φωτιά

Στο σημείο όπου βρίσκεται η αποθήκη με τα πυρομαχικά βρέθηκε η κάμερα του MEGA. Όλο το στρατόπεδο τυλίχτηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να έχει καταστραφεί σχεδόν τα πάντα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Mega, έγινε ένα λάθος με τις ζώνες άμυνας τις οποίες προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως προσπάθησαν να φτιάξουν τη γραμμή ώστε να μην περάσει η φωτιά σε πολύ κοντινή απόσταση από το στρατόπεδο.

Όταν πλέον, πέρασε η φωτιά ήταν ανέφικτο να τη σταματήσουν από τις αποθήκες οπλισμού.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega

Ακούστε την εκτίμηση του Αντιπτέραρχου ε.α. Παναγιώτη Δημητριάδη:

Με εντολή Δένδια ξεκινούν ασκήσεις πυρασφάλειας και έλεγχοι σε όλα τα στρατόπεδα

Νωρίτερα την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, θα πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας, σε Σχηματισμούς και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αρμόδιος συντονιστής για τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας ορίσθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ως επικεφαλής Κλιμακίου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων από την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 και επί τρεις συνεχείς ημέρες.

Επιτόπιοι έλεγχοι και διεξαγωγή ασκήσεων πυρασφάλειας

Αντικείμενο των επισκέψεων είναι οι επιτόπιοι έλεγχοι, η διεξαγωγή ασκήσεων πυρασφάλειας και η εξέταση όλων των ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια προσωπικού και μέσων, όπως και η εφαρμογη των σχεδίων ασφαλείας σε όλες τις Μονάδες της χώρας.

Σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ

Για τα ζητήματα πυρασφάλειας πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό τον Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά, με τη συμμετοχή του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αντιναυάρχου Φραγκίσκου Λελούδα και των αρμοδίων των Γενικών Επιτελείων.

ΕΔΕ για την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών

Έκτακτη δήλωση έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με αφορμή την έκρηξη χθες στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο.

«Ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Ήδη εκδόθηκε η απόφαση διενέργειάς της από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν. Στο ακέραιο» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Δένδια για την πυρκαγιά σε τμήμα στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο

«Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό, της πυρκαγιάς στη Νέα Αγχίαλο, σε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, στην περιοχή Καράμπα της Μαγνησίας, έχω λάβει αναλυτική έγγραφη ενημέρωση, από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Ήδη εκδόθηκε η απόφαση διενέργειάς της από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν. Στο ακέραιο.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης.

Στο ευρύ πλαίσιο: Ζήτησα τον έλεγχο των Συστημάτων Πυρασφάλειας όλων των σχηματισμών, όλων των στρατοπέδων, όπως και των πάσης φύσεως στρατιωτικών εγκαταστάσεων της πατρίδας μας.

Ζήτησα τον επανέλεγχο των Σχεδίων Πυρασφάλειας, όλων των Στρατοπέδων, όλων των Μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω: Η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων, του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί απόλυτη διαχρονική προτεραιότητα της κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την παρούσα κυβέρνηση. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για όλους».

Σχετικές ειδήσεις