ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στη Χαλκιδική: Επανεμφανίστηκε στον Ταξιάρχη η αρσενική αρκούδα - Σε πανικό οι κάτοικοι

Συναγερμός στη Χαλκιδική: Επανεμφανίστηκε στον Ταξιάρχη η αρσενική αρκούδα - Σε πανικό οι κάτοικοι

Ανησυχία και αναστάτωση έχουν προκαλέσει στους κατοίκους του ορεινού Ταξιάρχη στη Χαλκιδική οι τακτικές εμφανίσεις αρκούδας στην περιοχή

Στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στο ορεινό χωριό του Ταξιάρχη εμφανίστηκε και πάλι η ίδια αρσενική αρκούδα που είχε προκαλέσει πανικό στους κατοίκους.

Αυτή τη φορά, το άγριο ζώο βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια και από μία παιδική χαρά, ενώ στη συνέχεια χάθηκε στη ρεματιά, αφού πρώτα έκανε επιδρομή σε μελίσσια και σε παρακείμενη κτηνοτροφική μονάδα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι κάτοικοι του χωριού αναστατώθηκαν και ενημέρωσαν άμεσα τις αρχές που βρίσκονται σε συναγερμό.

Να σημειωθεί ότι η αρκούδα έχει κάνει πολλές φορές την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι χθες έγινε γνωστό ότι η αρκούδα έκανε μια επιδρομή σε μελίσσια και μια σε παρακείμενη κτηνοτροφική μονάδα, από όπου απέσπασε δύο πρόβατα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης της κτηνοτροφικής μονάδας, Δημήτρης Λάναρης, επισήμανε ότι η αρκούδα μπήκε στη σταβλική εγκατάσταση για πρώτη φορά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και πήρε ένα πρόβατο και στη συνέχεια επέστρεψε δύο νύχτες μετά και απέσπασε άλλο ένα ζώο.

Σε ερώτημα σχετικά με το πώς κατάλαβε ότι ήταν αρκούδα και όχι κάποιο άλλο άγριο ζώο, απάντησε πως ένας λύκος, για παράδειγμα, δεν θα αφαιρούσε μόνο ένα πρόβατο, αλλά θα σκότωνε ακόμα και δεκάδες ταυτόχρονα. Παράλληλα, ένα ίχνος στη λαμαρίνα της περίφραξης μαρτυρά ότι πρόκειται για ένα ζώο μεγάλου όγκου, πολύ μεγαλύτερο από λύκο, ενώ επίσης η αρκούδα εθεάθη να κάνει επιδρομή σε κυψέλες σε απόσταση 100 μέτρων από την κτηνοτροφική μονάδα. «Έβαλα έξτρα περίφραξη για να προστατέψω τα ζώα μου, ενώ αντί να τα βγάζω έξω όπως έκανα, τα κλείνω μέσα, κάτι που σίγουρα έχει αντίκτυπο στην ευζωία τους. Δυστυχώς όμως, δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, δεδομένων των συνθηκών» σημειώνει ο κ. Λάναρης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης, υπενθυμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το ζώο έκανε την πρώτη εμφάνισή του στην περιοχή πριν από μήνες, χτυπώντας κυρίως μελίσσια, και εξέφρασε τον φόβο ότι η αρκούδα δεν είναι μόνο μία αλλά περισσότερες. Μάλιστα, προσθέτει, ο ίδιος απευθύνθηκε στον Εισαγγελέα Πολυγύρου, ζητώντας να διερευνηθεί η υπόθεση, κι ο εισαγγελέας του συνέστησε να απευθύνει σχετικές επιστολές στα αρμόδια δασαρχεία, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, κάτι που έπραξε. Στη συνέχεια, εκλήθη για κατάθεση στην αστυνομία, αλλά προς το παρόν δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη. «Προχθές το βράδυ η αρκούδα έφτασε μέχρι πάνω από το γήπεδο του χωριού, όπου χάλασε τα μελίσσια και πριν από λίγες ημέρες χτύπησε σταβλισμένα ζώα» τόνισε ο κ. Ξάκης, εκφράζοντας την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής.