ΕΛΛΑΔΑ

Κτηματολόγιο: «Ταρίφα» για αποφυγή ταλαιπωρίας - «Αλωνίζουν» οι διεκπεραιωτές

Κτηματολόγιο: «Ταρίφα» για αποφυγή ταλαιπωρίας - «Αλωνίζουν» οι διεκπεραιωτές

Συνεχίζονται οι ουρές της ντροπής στο Κτηματολόγιο Αθηνών - «Ανθίζει» ξανά ένα παλιό «επάγγελμα», αυτό του διεκπεραιωτή

Όλες τις υποθέσεις τις λύνω γρήγορα και επιτόπου αναφέρει διεκπεραιωτής υποθέσεων στα κτηματικά γραφεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Με το αζημίωτο βέβαια... Το ποσό που ζητούν ως αμοιβή είναι ανάλογο με το πόση ώρα θα χρειαστεί να περιμένουν στην ουρά.

Την ώρα όμως που τα τηλεοπτικά συνεργεία κατέγραψαν ουρές με πολίτες να στήνονται και να περιμένουν με υπομονή να κάνουν τη δουλειά τους λίγα μέτρα πιο πέρα όμως μία άλλη πόρτ αανοίγει και κλείνει. Μάλλον για εκείνους που γνωρίζουν τα κατατόπια..

Όση ώρα ο υπάλληλος του υποθηκοφυλακείο φωνάζει τους πολίτες που περίμεναν επί ώρες στην ουρά οι διεκπειραιωτές μπαίνουν στο κτήριο από τη διπλανή είσοδο και μάλιστα εξυπηρετούν 5 πολίτες!

«Το κάνω αρκετό καιρό και έχω πάει σε αρκτές δημόσιες υπηρεσίες στην Αθήνα και σχεδόν παντού επικρατεί η ίδια κατάσταση», Αναφέρει στην κάμερα του Alpha διεκπεραιωτής.

Οι διεκπεραιωτές στήνονται έξω από το κτηματολόγιο για να κάνουν την αγγαρεία, όπως λένε οι ίδιοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα στήνονται από το προηγούμενο βράδυ και συντάσσουν και χειρόγραφη λίστα αναμονής και το πρωί μόλις ανοίξει η υπηρεσία θα πάρουν τα νούμερα και να τα πουλήσουν σε πολίτες που δεν θέλουν να περιμένουν στη σειρά

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha

Τέλος στους διεκπεραιωτές διαμηνύει ο Κυρανάκης

Στο μεταξύ, Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Κυρανάκης πραγματοποίησε την Παρασκευή επίσκεψη στο κτηματολόγιο Αθηνών. «Ηρθαμε στο πρόβλημα για να το λύσουμε» τόνισε ο κ. Κυρανάκης αναφορικά με τις ουρές πυο παρατηρούνται.

Υπενθύμισε πως από τις 25 Ιουλίου υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής συμβολαίων από τους ίδιους τους πολίτες, μέσω του ktimatologio.gov.gr.

Σημείωσε πως 7 στους 10 πολίτες στις ουρές έχουν έρθει να κάνουν κατάθεση συμβολαίων, προσθέτοντας πως αυτό δεν χρειάζεται να το κάνουν περιμένοντας στην ουρά. Μπορούν να το κάνουν ψηφιακά από το σπίτι τους, επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πράξεις και για όσους πρέπει να εξυπηρετηθούν διά ζώσης, υπογράμμισε πως από 28 Αυγούστου θα λειτουργεί πλατφόρμα που θα δίνει ψηφιακά αριθμό προτεραιότητας. «Άρα, το χάος με τα χαρτάκια και τις χειρόγραφες λίστες καταργείται και δεν θα είναι σε ισχύ» διαμήνυσε ο υφυπουργός.

Επισήμανε πως άνω του 70% των πράξεων καταχώρισης αφορούν σε συμβόλαια, με τη σωστή συνεργασία των Δικηγορικών και Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, η διευκόλυνση για πολίτες και επαγγελματίες, θα είναι πολύ σημαντική.

«Εδώ και ένα μήνα, από την πρώτη μέρα που πήγαμε στο υπουργείο μαζί με τον Δημήτρη Παπαστεργίου, το πρόβλημα των μεγάλων ουρών στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών ήταν ορατό με τάση να διογκώνεται» αναφέρει σε ανάρτησή στο Facebook σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης σχετικά με το Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι:

«Ξεκινήσαμε άμεσα ενέργειες για να λυθεί το πρόβλημα:

1) Στις 25 Ιουλίου ανακοινώσαμε την πλατφόρμα ψηφιακής υποβολής συμβολαίων από το https://ktimatologio.gov.gr/ την οποία παρουσιάσαμε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και στην Ένωση Συμβολαιογράφων, οι εκπρόσωποι των οποίων συμφώνησαν να βοηθήσουν στην διευρυμένη χρήση του νέου εργαλείου ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες.

2) Βρισκόμαστε ήδη σε στάδιο τελικών δοκιμών για την ψηφιακή εφαρμογή αριθμού προτεραιότητας για όσους επιθυμούν να εξυπηρετηθούν δια ζώσης. Οι πολίτες, από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου σε Αθήνα και Πειραιά (στη συνέχεια και αλλού) θα μπορούν να λαμβάνουν αριθμό προτεραιότητας ψηφιακά και να παρακολουθούν την εξέλιξη ζωντανά στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά.

3) Μετά από θεσμικές συναντήσεις και τεκμηριωμένη ενημέρωση που λάβαμε από τους εργαζόμενους των υπηρεσιών του Κτηματολογίου που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση αφού τη βιώνουν καθημερινά, εκκινήσαμε τις διαδικασίες για στοχευμένη ενίσχυση του προσωπικού και των δικηγόρων που κάνουν νομικό έλεγχο ώστε να μηδενιστούν οι εκκρεμότητες των αιτήσεων».

Ο κ. Κυρανάκης καταλήγει ότι «δεν θα μείνουμε σε αυτά, έχουμε πέσει πάνω από το πρόβλημα και εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για να το λύσουμε οριστικά και ψηφιακά. Δεν ξεκινήσαμε από το μηδέν, η ψηφιοποίηση στο Κτηματολόγιο από Κυριάκο Πιερρακάκη και Θοδωρή Λιβάνιο είχε προχωρήσει πάρα πολύ, και εμείς συνεχίζουμε στο ίδιο πνεύμα και με την ίδια αποφασιστικότητα. Η δέσμευση του πρωθυπουργού είναι ότι θα έχει ολοκληρωθεί και ψηφιοποιηθεί το Κτηματολόγιο εως το 2025, και αυτό θα γίνει πράξη».