ΕΛΛΑΔΑ

Λιζέτα Νικολάου: Η ιστορία του «Κάπτεν Νικ» στο «Βαπόρι από την Περσία» που έγραψε ο Τσιτσάνης

Λιζέτα Νικολάου: Η ιστορία του «Κάπτεν Νικ» στο «Βαπόρι από την Περσία» που έγραψε ο Τσιτσάνης
Eurokinissi.gr

Λιζέτα Νικολάου: Το πλοίο «Γκλόρια» φορτωμένο με 11 τόνους κατεργασμένου χασίες αξίας 4 δισ. δραχμών, πιάστηκε στον Ισθμό της Κορίνθου

Άγνωστες ιστορίες που αφορούν στις συνεργασίες της Λιζέτας Νικολάου, που έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 11 Αυγούστου βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η γνωστή τραγουδίστρια συμμετείχε κάνοντας δεύτερη φωνή σε ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, το «Βαπόρι απ' την Περσία» , το οποίο έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, ενώ είχε λογοκριθεί για ένα διάστημα και δέχθηκε απαγορεύσεις στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, λόγω της ιστορίας στην οποία βασίζεται.

Συγκεκριμένα, στις 7 Ιανουαρίου 1977 το πλοίο «Γκλόρια» φορτωμένο με έντεκα τόνους κατεργασμένου χασίς, συνολικής αξίας 4 δισ. δραχμών, ερχομενο από τη Βηρυτό, με προορισμό είτε την Αμβέρσα είτε το Άμστερνταμ πιάστηκε στον Ισθμό της Κορίνθου.

Λίγους μήνες μετά το περιστατικό, ο Βασίλης Τσιτσάνης εμπνεύστηκε το γνωστό τραγούδι.

Η ιστορία για το πλοίο «Γκλόρια» που ενέπνευσε τον Τσιτσάνη

Τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής ανέφεραν ότι το πλοίο «Γκλόρια» ήταν πλευρισμένο στα Ίσθμια περιμένοντας εντολές για την πορεία του, σύμφωνα με τη «Μηχανή του Χρόνου», ενώ επάνω του βρέθηκαν έντεκα τόνοι χασίς σκεπασμένοι με λινάτσες.

Οι αρχές πέρασαν χειροπέδες στον πλοίαρχο και τους ναυτικούς του πλοίου, μεταξύ των οποίων ήταν και δύο Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι είχαν κρύφτεί στις καμπίνες. Οι άντρες του λιμενικού έριξαν καπνογόνα αναγκάζοντάς τους έτσι να ανέβουν στο κατάστρωμα. Στο πλοίο βρέθηκαν επίσης δύο πιστόλια τύπου μπράουνινγκ και πεντακόσιες σφαίρες. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι παραλήπτες του φορτίου ήταν Λιβανέζοι υπήκοοι στην Αμβέρσα ή το Άμστερνταμ.

Ο πλοίαρχος του πλοίου, ο Νίκος Ξανθόπουλος, ο «Κάπτεν Νικ» όπως τον αποκάλουσαν, ήταν άνθρωπος της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών DEA. Ο «Κάπτεν Νικ» με τα καράβια που είχε στην κατοχή του είχε γυρίσει όλες τις θάλασσες του κόσμου και είχε δικτυωθεί σε όλα τα κυκλώματα του εμπορίου ναρκωτικών, από τις χώρες παραγωγής μέχρι κα ιτον τελευταίο χοντρέμπορο.

Οι δύο Τούρκοι που επέβαιναν στο πλοίο οδηγήθηκαν στις φυλακές του Ναυπλίου, ενώ ο «Κάπτεν Νικ» και το πλήρωμα μετά τις υποτιθέμενες συλλήψεις τους, δέχθηκαν τα συγχαρητήρια του αρχηγού του Υ.Ε.Ν. Αλέξανδρου Παπαδόγγονα. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε ως αμοιβή 7,8 εκατ. δραχμές με τον καπετάνιο Νίκο Ξανθόπουλο να λαμβάνει το 1,5 εκατομμύριο, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα μοιράστηκαν μεταξύ των αξιωματικών.