ΕΛΛΑΔΑ

Άγιον Όρος: Η φωτιά καίει σε δασική έκταση με πυκνή βλάστηση

Άγιον Όρος: Η φωτιά καίει σε δασική έκταση με πυκνή βλάστηση

Διάσπαρτες αλλά όχι ανησυχητικές εστίες της πυρκαγιάς η οποία μαίνεται από χθες στο νοτιοδυτικό τμήμα του Αγίου Όρους. 

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης στη θέση Σταυρός της περιοχής Κερασιάς στο νοτιοδυτικό τμήμα του Αγίου Όρους, σημαίνοντας συναγερμό στις αρχές, καθώς πρόκειται για δύσβατο σημείο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα voria.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, νωρίς το πρωί της Παρασκευής οι δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με διάσπαρτες αλλά όχι ανησυχητικές εστίες, ενώ δεν έχουν κινδυνεύσει ζωές ούτε έχουν προκληθεί ζημιές σε μονές. Άλλωστε η φωτιά μαίνεται σε σημείο μέσα δασική έκταση με πυκνή βλάστηση, ενώ υπάρχουν σε σκήτες και κελλιά, αλλά όχι σε κοντινή απόσταση.

Στο σημείο επιχειρούν 36 πυροσβέστες με τρία οχήματα, τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες γίνεται έκκληση στους προσκυνητές που ανεβαίνουν στην κορυφή του Άθωνα να επιστρέψουν στις μονές όπου φιλοξενούνται, ενώ από το πρωί της Παρασκευής η σύσταση των μοναχών είναι να μην επιχειρήσουν την ανάβαση μέχρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά.

Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολλά μονοπάτια που οδηγούν στις πλαγιές και την κορυφή του βουνού, κάποια από τα οποία περνούν από το σημείο της φωτιάς.

Σημειώνεται ότι αύριο, Σάββατο 19 Αυγούστου, είναι το πανηγύρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και γιορτάζει το εκκλησάκι στην κορυφή του Άθωνα, σε υψόμετρο 2.033 μέτρα. Ο μικρός ναός που εγκαινιάστηκε το 1895 συγκεντρώνει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό προσκυνητών, αρκετοί από τους οποίους ανεβαίνουν στην κορυφή από τις προηγούμενες μέρες και κατασκηνώνουν εκεί.

Περίπου 100 προσκυνητές βρίσκονταν το βράδυ της Πέμπτης στο καταφύγιο της Παναγιάς, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων και μετά από συστάσεις παρέμειναν εκεί, όπου και διανυκτέρευσαν.

Πηγή: Voria