ΕΛΛΑΔΑ

Φαράγγι Σαμαριάς: Η υπεύθυνη δήλωση της ντροπής – «Σε περίπτωση ατυχήματος δεν φέρω καμιά ευθύνη»

Φαράγγι Σαμαριάς: Η υπεύθυνη δήλωση της ντροπής – «Σε περίπτωση ατυχήματος δεν φέρω καμιά ευθύνη»

«Αναλαμβάνω πλήρη και ατομική ευθύνη για τους κινδύνους κατά την είσοδο, διέλευση παραμονή και έξοδο από τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς»

Πλήρη αποποίηση ευθυνών για τον ΟΦΥΠΕΚΑ και πλήρη ανάληψη ευθυνών από τους επισκέπτες ζητάει ο οργανισμός από όσους θελήσουν να περάσουν το φαράγγι της Σαμαριάς, όπως φαίνεται στην υπεύθυνη δήλωση, το πρότυπο της οποίας βρίσκεται αναρτημένο στο σαιτ του οργανισμού.

Στη δήλωση αυτή, το κείμενο αναφέρει:

«Αναλαμβάνω πλήρη και ατομική ευθύνη για τους κινδύνους κατά την είσοδο, διέλευση παραμονή και έξοδο από τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς και σε περίπτωση ατυχήματος δεν φέρω ουδεμία απαίτηση κατά του ΟΦΥΠΕΚΑ, της ΜΔΠΠ και των εργαζομένων του».

Σε ελεύθερη μετάφραση, αυτό σημαίνει πως για οτιδήποτε συμβεί κατά τη διέλευση από το φαράγγι, υπεύθυνος είναι ο επισκέπτης. Και με τη φράση «Αναλαμβάνω πλήρη και ατομική ευθύνη για τους κινδύνους», πρακτικά δεν έχει καμία εξαίρεση, καθώς κίνδυνος μπορεί να χαρακτηριστεί οτιδήποτε.

Ουσιαστικά, πρόκειται για υποβάθμιση του ίδιου του φαραγγιού και του φορέα διαχείρισής του, καθώς δεν νοείται να περιμένει κανείς επισκέπτες, χωρίς να διασφαλίζει το αυτονόητο: ότι οι επισκέπτες δεν εκτίθεται σε κινδύνους, ή, καθώς στην περίπτωση του φαραγγιού υπάρχουν εγγενείς κίνδυνοι, ότι οι τελευταίοι δεν είναι μεγαλύτεροι από το συνηθισμένο.

Όταν όμως βάζεις τον επισκέπτη να υπογράψει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, είναι σαν να του ανακοινώνεις ευθέως ότι εκεί που πάει, δεν είναι ασφαλής.

Και αυτό είναι κάτι που αφήνει αποτύπωμα, άσχετα από τον σεισμό που έγινε και τους μετασεισμούς που δεν έγιναν.

Πόσο μάλλον που πράγματι, μετασεισμοί δεν έγιναν και αυτό μόνο καθησυχαστικό δεν είναι. Και αν συμβεί νέο ατύχημα, κανείς δεν θα σκεφτεί τις υπεύθυνες δηλώσεις, αλλά το πόσο ακίνδυνο ή επικίνδυνο είναι τελικά εκείνο το φαράγγι…

Οι εισπράξεις μερικών ημερών ή εβδομάδων δεν μπορεί να θεωρούνται σημαντικότερες από τη διαχρονική ελκυστικότητα και αξιοπιστία του προορισμού. Το ένα είναι πρόσκαιρο και ευκαιριακό, το άλλο αφορά τη βιωσιμότητα μιας ολόκληρης περιοχής.

Πηγή: zarpanews.gr