ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Πάρνηθα: Ενεργό το μέτωπο στο Φρούριο της Φυλής - Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Φωτιά στην Πάρνηθα: Ενεργό το μέτωπο στο Φρούριο της Φυλής - Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Το μόνο ενεργό μέτωπο πλέον στην Πάρνηθα είναι στο Φρούριο της Φυλής με τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να βρίσκονται στο σημείο αλλά και σε επαγρύπνηση ώστε να μην υπάρξει νέο μέτωπο ξανά.

Σημαντικά βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στη Πάρνηθα, καθώς οι άνεμοι έχουν πέσει με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της Πυροσβεστικής, που πλέον επικεντρώνονται σε ένα μικρό ενεργό μέτωπο νοτιοδυτικά στο Φρούριο της Φυλής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική κατά την διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κάποιες αναζωπυρώσεις, οι οποίες όμως ήταν χαμηλότερης έντασης σε σχέση με αυτές που έγιναν τα ξημερώματα της Πέμπτης, και αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις που συνέχιζαν να επιχειρούν όλο το βράδυ.

Ειδικότερα στην Πάρνηθα συνεχίζουν να επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Την ίδια στιγμή στην Αγία Παρασκευή οι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει να μετρούν τις πληγές τους από το πέρασμα της πυρκαγιάς. Η επόμενη μέρα βρίσκει αποκαϊδια και πολλαπλές υλικές ζημιές, με τους κόπους μιας ζωής να γίνονται σε πολλές περιπτώσεις... στάχτη.

Με νέα απόφαση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που αφορά τις αποζημιώσεις των πληγέντων από φυσικές καταστροφές και πυρκαγιές, θα δοθεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση και για τις δευτερεύουσες κατοικίες, αλλά θα προχωρήσουν και σε απλοποίηση των διαδικασιών.

Σε ποιες περιοχές υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Παρασκευή 25 Αυγούστου για δύο περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Αττικής

Αναζητούνται δύο ύποπτοι για εμπρησμούς

Όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, αναζητούνται δύο άτομα στην Έυβοια ως ύποπτα για εμπρησμό». Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή τόνισε ότι «στη Θήβα, είχαμε 4 και 5 πυρκαγιές εν εξελίξει. Η Βοιωτία είχε περικυκλωθεί κάποια στιγμή από παντού. Αυτή την στιγμή το πιο σοβαρό πρόβλημα αφορά την Υλίκη ενώ καλυτερα πάει η πυρκαγιά στο Στείρι».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτά τα διαφορετικά συμβάντα, σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, κάνουν πιο δύσκολη την αντιμετώπισή τους» επισημαίνοντας πόσο δύσκολη είναι η διαχείρισή τους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει συλλεγεί υλικό και μαρτυρίες για εμπρησμούς σε όλα τα μέτωπα.

Αναφορικά με την εξέλιξη των μετώπων της φωτιάς επισήμανε ότι πλέον σε ένα σημείο της Πάρνηθας, στην περιοχή της Φυλής, επικεντρώνονται τις τελευταίες ώρες οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, καθώς νωρίτερα σημειώθηκε μία νέα αναζωπύρωση. Ωστόσο, βελτιωμένη φαίνεται να είναι η κατάσταση στην περιοχή, ενώ όλη τη νύχτα θα υπάρχουν περιπολίες της αστυνομίας για να εντοπιστεί έγκαιρα όποια πιθανή προσπάθεια εμπρησμού.

«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει μεγάλο ενεργό μέτωπο», δήλωσε για την Πάρνηθα προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται στο μέτωπο που υπάρχει από αναζωπύρωση στη Φυλή. Όπως είπε η κατάσταση στα υπόλοιπα μέτωπα είναι καλύτερη πλην της Δαδιάς, στον Έβρο όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι μόνο χθες έγιναν 4 προσαγωγές, εκ των οποίων η μία μετατράπηκε σε σύλληψη για απόπειρα εμπρησμού σε Μενίδι και Αυλώνα, όπου εκδηλώθηκαν σε λίγες ώρες 9 φωτιές, προκαλώντας την όργισμένη αντίδραση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Ο Υπουργός έκανε αναφορά για «αλητήριους εμπρηστές». «Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα, δεν θα γλιτώσετε. Θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη»