ΕΛΛΑΔΑ

Λιμενικό για ναυάγιο κοντά στη Μυτιλήνη: Η τουρκική ακτοφυλακή αγνόησε τους μετανάστες (video)

Λιμενικό για ναυάγιο κοντά στη Μυτιλήνη: Η τουρκική ακτοφυλακή αγνόησε τους μετανάστες (video)
hcg.gr

Σε ανακοίνωση προχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας το Λιμενικό Σώμα, σχετικά με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Μυτιλήνη.

Το ναυάγιο σημειώθηκε το πρωί ανοιχτά του Μανταμάδου στη βορειοανατολική Μυτιλήνη, τρία ναυτικά μίλια εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, όταν οι διακινητές έσκισαν τη βάρκα.

Το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που περιπολούσε στην περιοχή ενημέρωσε τις τουρκικές λιμενικές αρχές, οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν.

Στη συνέχεια ενημέρωσαν το θάλαμο επιχειρήσεων που έδωσε εντολή για τη διάσωση, καθώς ανθρώπινες ζωές βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Στην θέα του πλωτού του ΛΣ έπεσαν στη θάλασσα. Στη διαδικασία έρευνας και διάσωσης που ακολούθησε περισυνελέγησαν 22 άτομα συνολικά 4 εκ αυτών χωρίς τις αισθήσεις τους. Σύμφωνα με το νοσοκομείο που διαπιστώθηκε ο θάνατος τους πρόκειται για ένα αγόρι 7-8 ετών και τρία κορίτσια 14 χρόνων, 8 χρόνων και 11 μηνών.

Οι 18 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης για ιατρικές εξετάσεις και στην συνέχεια για καταγραφή στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στο Μαυροβούνι.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το περιστατικό αναφέρει:

Πρωινές ώρες σήμερα (σ.σ. Δευτέρα 28/8), Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε πνευστή ακυβέρνητη λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Η ανωτέρω λέμβος ανετράπη με αποτέλεσμα όλοι οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα. Κατόπιν εντολής του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, το Π.Α.Θ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έσπευσε στο σημείο, το πλήρωμα του οποίου περισυνέλεξε είκοσι δύο (22) άτομα, τέσσερα (04) εκ των οποίων χωρίς τις αισθήσεις τους. Έγιναν επανειλημμένες κλήσεις μέσω VHF προς τη τούρκικη Ακτοφυλακή για την ύπαρξη ναυαγών σε περιοχή δικαιοδοσίας τους με αρνητικά αποτελέσματα.

Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή εμφανίστηκε σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής και εκτέλεσε κινήσεις πλησίον του ναυαγίου με μεγάλη ταχύτητα, ενώ εξελισσόταν η διαδικασία περισυλλογής των ναυαγών και εν συνεχεία αρνήθηκαν την παραλαβή των διασωθέντων αλλοδαπών. Δέκα οκτώ (18) αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στον λιμένα Μυτιλήνης και δύο (02) εξ΄άυτών διεκομίσθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ», προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ οι υπόλοιποι δέκα έξι (16) μεταφέρθηκαν στο χώρο καραντίνας Κ.Υ.Τ. Καρά Τεπέ “ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ”. Οι τέσσερις (04) σοροί παρελήφθησαν από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Βορείου Αιγαίου.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ενώ η πνευστή λέμβος βυθίστηκε. Οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν αγνοούμενους.»