ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Στους 15 οι κατηγορούμενοι για τη σιδηροδρομική τραγωδία

Τέμπη: Στους 15 οι κατηγορούμενοι για τη σιδηροδρομική τραγωδία

Διώξεις σε άλλα τέσσερα στελέχη του ΟΣΕ - Αναμένονται διώξεις και σε στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ

Στους 15 έφτασαν πλέον οι κατηγορούμενοι για την τραγωδία των Τεμπών μετά και τις νέες ποινικές διώξεις που άσκησε ο αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας κ. Λάμπρος Τσόγκας την περασμένη Δευτέρα, ύστερα από την ανακοίνωση νέων αξιόποινων πράξεων από τον Εφέτη Ανακριτή που διερευνά την υπόθεση.

Ο ανακριτής, κ. Σωτήρης Μπακαΐμης, μελετώντας το υλικό που έχει στα χέρια του, αποφάσισε τη δίωξη τεσσάρων στελεχών του ΟΣΕ και συγκεκριμένα δύο πρώην προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων του ΟΣΕ - από 2019 μέχρι 2022 - έναν πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και ένα εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ.

Και οι τέσσερις κατηγορούνται για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών δια παραλείψεως και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διώξεις των τεσσάρων στελεχών έχουν να κάνουν με τη μη διασφάλιση συντήρησης των συστημάτων ασφαλείας όπως το ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας GSM-R και το συστήματα σηματοδότησης.

Και για παράβαση καθήκοντος

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΟΣΕ την περίοδο 2020-2022, κατηγορείται και για παράβαση καθήκοντος, καθώς με απόφασή του στις 14 Ιουνίου του 2022, ενέκρινε τη μετάταξη του προφυλακισμένου σήμερα πρώην σταθμάρχη από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων σε κενή Οργανική θέση του Κλάδου Κυκλοφορίας (ειδικότητας ΔΕ Σταθμαρχών) και ενώ δεν τηρούσε το όριο ηλικίας που είχε τεθεί από τον ΟΣΕ στη σχετική προκήρυξη.

Ο πρόεδρος του ΟΣΕ είχε περάσει την πόρτα του ανακριτή για να απολογηθεί στις 29 Μαΐου και αναμένεται να βρεθεί ξανά την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου ενώπιον του ανακριτή, αυτή τη φορά όμως κατηγορούμενος για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα. Μαζί με αυτόν κλήθηκαν να καταθέσουν την Τρίτη και τα άλλα τρία στελέχη του ΟΣΕ στα οποία ασκήθηκε προσφάτως δίωξη.

Πλέον, μετά και τις νέες ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν, ο συνολικός αριθμός των κατηγορουμένων για την τραγωδία των Τεμπών ανέρχεται σε 15.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον 59χρονο σταθμάρχη της βραδινής βάρδιας τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, τους δύο της απογευματινής, τον πρώην Προϊστάμενο του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας του ΟΣΕ, τους δύο πρώην προέδρους του ΟΣΕ από το 2019 μέχρι το 2022, δύο μέλη της επιτροπής μετατάξεων του ΟΣΕ που άναψαν το “πράσινο φως” για την μετάταξη του 59χρονου σταθμάρχη τον Μάιο του 2022, τους δύο γενικούς διευθυντές της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου ( από 21-3-2017 έως και 15-11-2019 ο ένας και από 1-12-2019 έως και 1-6-2020 ο δεύτερος), τους δύο διευθυντές της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Συστημάτων (από 1-4-2017 έως και 30-9-2021 ο πρώτος και από 1-10-2021 έως και σήμερα ο δεύτερος) τον διευθυντή της Διεύθυνσης Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων & Ηλεκτροκίνησης, από 1-10-2021 έως και σήμερα, σε ένα πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και σε ένα εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο 20ήμερο, αναμένεται να ασκηθούν νέες ποινικές διώξεις που θα αφορούν στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ.

Πηγή:LARISSANET