ΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΑΒ: Το κυβερνητικό σχέδιο για την αναβάθμιση των ασθενοφόρων

ΕΚΑΒ: Το κυβερνητικό σχέδιο για την αναβάθμιση των ασθενοφόρων

Μετά τις δυσκολίες και του φετινού καλοκαιριού, αλλά και τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμισή του

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ.

Μετά τις δυσκολίες και του φετινού καλοκαιριού, αλλά και τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμισή του.

Με βασικό στόχο την ταχύτερη ανταπόκρισή του στις κλήσεις των πολιτών, από εξειδικευμένα και καλά εκπαιδευμένα πληρώματα ασθενοφόρων, αναδιαμορφώνεται πλήρως το ΕΚΑΒ, κατά τα διεθνή πρότυπα, στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου νέου ΕΣΥ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το σχετικό σχέδιο παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου και έλαβε έγκριση, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο αρμόδιος υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Με την εφαρμογή των σχεδιαζόμενων αλλαγών η Ελλάδα θα καλύψει την απόσταση που διαπιστώνεται στη λειτουργία του ΕΚΑΒ σε σχέση με τον διεθνή μέσο όρο.

Μία από τις σημαντικές τομές που θα επιφέρει ο εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ είναι η διασύνδεσή του με τα νοσοκομεία και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα ανταπόκρισης του ιατρικού προσωπικού στα περιστατικά.

Εξίσου κρίσιμης σημασίας είναι η ταχύτερη απόκριση στην κλήση (από 7 έως 10 λεπτά), όπως επίσης και η μεγάλη πλέον κάλυψη ολόκληρης της χώρας από οχήματα του ΕΚΑΒ (1 ασθενοφόρο ανά 20.000 πολίτες, ενώ τώρα είναι 1 ανά 36.000 πολίτες).

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν 800 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και 111 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στην Αττική.

Επιπλέον, εφαρμογή θα δείχνει το χρόνο αναμονής και άφιξης του ασθενοφόρου.