ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Στην Καρδίτσα η θαυματουργή εικόνα «Φοβερά Προστασία» από το Άγιο Όρος

Κακοκαιρία Daniel: Στην Καρδίτσα η θαυματουργή εικόνα «Φοβερά Προστασία» από το Άγιο Όρος

Κακοκαιρία Daniel: Τη θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας “Φοβερά Προστασία” από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους υποδέχθηκε η Καρδίτσα και ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου. 

Η υποδοχή της εικόνας έγινε το απόγευμα στην διασταύρωση των οδών Τρικάλων και Αγίου Νικολάου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Τιμόθεο, κληρικούς και πλήθος πιστών σε κλίμα συγκίνησης που επέτειναν τα δραματικά γεγονότα που βιώνει η περιοχή.

Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου η Εικόνα μεταφέρθηκε στο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου τελέστηκε Ιερά Παράκληση και η Δ’ Στάση των Χαιρετισμών προς τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό.

Το πρόγραμμα των Ακολουθιών των επόμενων ημερών
Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στις 7.00 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία, στις 12 το μεσημέρι Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο και στις 7.00 το απόγευμα το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και Ιερά Παράκληση προς τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στις 7.00 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία, στις 12 το μεσημέρι Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο και στις 7.00 το απόγευμα Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας χοροστατατούντος τον Σεβασμιοτάτου Μητροπαλίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου που εορτάζεται η Ύψωσις του Τίμιου Σταυρού, στις 7.00 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος, η τελετή της Υψώσεως και Θεία Λειτουργία για να ακολουθήσει στις 12.00 Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο και στις 7.00 το απόγευμα Μεθεόρτιος Εσπερινός και Ιερά Παράκληση

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 7.00 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος, και πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στις 12 το μεσημέρι Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο και στις 8.00 μ.μ Ιερά Αγρυπνία ιεμουργούντος τον Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη.

Το Σάβατο στις 11.00 το πρωί θα τελεστεί Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο και η Ιεράς Εικόνα θα αναχωρήσει

Όλες τις ημέρες ο Ι. Ν. Αγίου Νικολάου θα παραμένει ανοικτός για προσκήνυμα της Ιεράς Εικόνας καθημερινά από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ.

Η θρησκευτική παράδοση
Σύμφωνα με τη παράδοση, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας “Φοβερά Προστασία” μεταφέρθηκε στο Άγιο Όρος μετά από φοβερή πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ένα μετόχι της Μονής Κουτλουμουσίου στη Κρήτη όταν η Μονή δέχθηκε επίθεση από πειρατές, οι μοναχοί κατέφυγαν στην εικόνα και παρακάλεσαν θερμά τη Θεοτόκο να τους προστατέψει. Με θαυματουργό τρόπο, η Θεοτόκος έκανε το μοναστήρι αόρατο από τους επιδρομείς, με συνέπεια να φύγουν άπραγοι από το Περιβόλι της Παναγίας.

Την Τρίτη της Διακαινησίμου, η εικόνα λιτανεύεται από το μοναστήρι στο Πρωτάτο, ανταποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο την επίσκεψη της εικόνας της Παναγίας, το «Άξιον Εστίν», που γίνεται την προηγούμενη μέρα στο Κουτλουμούσι. Η Σύναξη της Παναγίας “Φοβερά Προστασία” στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους εορτάζεται δύο ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα.

Πηγή: ekklisiaonline