ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλία: «Ο Πηνειός μας πότιζε, ο Πηνειός μας κατάστρεψε» - Το ποτάμι τα ισοπέδωσε όλα

Θεσσαλία: «Ο Πηνειός μας πότιζε, ο Πηνειός μας κατάστρεψε» - Το ποτάμι τα ισοπέδωσε όλα

Μετά την κακοκαιρία Daniel, τα νερά του Πηνειού, έφεραν την απόλυτη καταστροφή στον θεσσαλικό Κάμπο.

Ο Πηνειός ποταμός ήταν για τους χιλιάδες κατοίκους της Θεσσαλίας, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, καθώς τα νερά του τροφοδοτούσαν τις καλλιέργειες του Κάμπου. Μετά τις πλημμύρες, το ποτάμι προκαλεί φόβο και πηγή ανασφάλειας.

Δεκαπέντε μέρες μετά την κακοκαιρία, ο Πηνειός παραμένει φουσκωμένος. «Ποτέ δεν είχε ανέβει η στάθμη τόσο ψηλά. Γιοφύρια έχουν σπάσει» δηλώνει κάτοικος της Λάρισας.

«Ο Πηνειός μας πότιζε, ο Πηνειός μας κατάστρεψε» λέει αγρότης από το Κουλούρι Λάρισας. «Έσπασε το φράγμα και μας έπνιξε ολοκληρωτικά. Όλη τη Θεσσαλία. Μέχρι Κάρδα».

«Κάποτε, ήταν ποτάμι βιοπορισμού. Δηλαδή ποτίζονταν όλα», ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας Τεμπών, για να συμπληρώσει «δεν υπήρχαν εγκαταστάσεις ύδρευσης στα σπίτια. Το νερό χρησιμοποιούνταν για εργασίες, για πλύσιμο στα νοικοκυριά. Και έχει φτάσει ο ίδιος ποταμός να μας καταστρέψει μετά από τόσα χρόνια. Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική».

Τα ορμητικά νερά του Πηνειού κατέστρεψαν πολλές γέφυρες, ενώ σύμφωνα με τους αγρότες, οι καλλιέργειες έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, και θα χρειαστεί να περάσουν ακόμα και χρόνια, για να επανέλθει το έδαφος στην κατάσταση που ήταν πριν τις πλημμύρες.