ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Elias: Πώς θα κινηθούν τα έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Φόβοι στη Θεσσαλία

Κακοκαιρία Elias: Πώς θα κινηθούν τα έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Φόβοι στη Θεσσαλία
EUROKINISI

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός λόγω της κακοκαιρίας Elias. Το βλέμμα όλων στην πληγωμένη Θεσσαλία. Μετεωρολόγοι αναλύουν πώς θα κινηθούν τις επόμενες ώρες τα φαινόμενα

Την ώρα που οι πληγέντες κάτοικοι της Θεσσαλίας μετρούν τις πληγές τους από την κακοκαιρία Daniel μια νέα κακοκαιρία με έντονα φαινόμενα έχει φτάσει από το πρωί της Δευτέρας στη χώρα, με τον κρατικό μηχανισμό να είναι σε ετοιμότητα, καθώς μεγάλες ποσότητες νερού αναμένεται να πέσουν στις ήδη πληγείσες περιοχές αλλά και στην υπόλοιπη κεντρική και δυτική Ελλάδα.

Τα περισσότερα φαινόμενα απόψε Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου αναμένονται στην Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και τη Στερεά. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος.

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη κατά τις βραδινές ώρες οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα γίνονται ολοένα και πιο έντονες.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας:

Χαλάζι στην Αχαΐα: Βίντεο από το έντονο φαινόμενο που έπληξε τα Μαζέικα

Η κακοκαιρία Elias έφτασε στην Αχαΐα όπου το απόγευμα της Δευτέρας σημειώθηκε έντονη χαλαζόπτωση αλλά και ισχυρή βροχόπτωση στα Μαζέικα.

Σε βίντεο που αναδημοσίευεσε η σελίδα στο Facebook Weather News Greece φαίνεται η σφοδρότητα του φαινομένου:

Σάκης Αρναούτογλου: Η πορεία των έντονων καιρικων φαινομένων

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, έντονη είναι η καιρική δραστηριότητα με ισχυρές μπόρες και καταιγίδες στις ορεινότερες περιοχές της χώρας τις τελευταίες ώρες (Δορυφορική εικόνα μεσημεριού Δευτέρας)..

Στο βίντεο που ανέβασε δείχνει την πιθανότερη πορεία των πιο έντονων φαινομένων (πορφυρότερα χρώματα) μέχρι και αργά τη νύχτα σήμερα σύμφωνα με την μέθοδο MOS (μια τεχνική πρόγνωσης του που βασίζεται στον προσδιορισμό στατιστικής σχέσης μέτρησης και μεταβλητών πρόγνωσης λαμβάνοντας τον μέσο όρο διάφορων αριθμητικών προγνωστικών μοντέλων καιρού).

Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός - Στη Θεσσαλία ο Κικίλιας

Για τη νέα επιδείνωση των καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ώρες και να επηρεάσουν τις πληγείσες από την κακοκαιρία «Daniel» περιοχές ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Λόγω των επικείμενων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός ενώ στη Θεσσαλία βρίσκεται ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Σημειώνεται πως στην περιοχή επιχειρούν και βρίσκονται σε ετοιμότητα ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων. Σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας «Daniel» επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, λειτουργεί κανονικά, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 25.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις, ενώ έχουν γίνει και 4.889 προσωρινές αιτήσεις. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη καταβολή κρατικής ενίσχυσης προς τους πληγέντες. Παράλληλα προχωρούν και οι αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής με εντατικούς ρυθμούς καθώς μέχρι χθες, 24 Σεπτεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 17.100 αυτοψίες και έλεγχοι (απογραφικοί έλεγχοι και επανέλεγχοι κτιρίων) σε 223 κοινότητες στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν έως και την Τετάρτη μέσω τηλεκπαίδευσης ενώ θα παραμείνουν κλειστές και σχολικές μονάδες στην Φθιώτιδα. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας και για τις άμεσες ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Παράλληλα, συνεχίζουν να συνδράμουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, διαθέτοντας προσωπικό και μέσα.

Αναλυτικότερα, συνδράμουν με 770 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων 361 άτομα των τμημάτων «Ξενοκράτης» στην Θεσσαλία που βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης εντός στρατοπέδων, 170 άτομα ως χειριστές των διατιθέμενων μέσων, 29 άτομα του Ειδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής-Βιολογικής- Χημικής Άμυνας σε 5 ομάδες -οι τρεις στη Λάρισα και από μία σε Τρίκαλα και Βελεστίνο- 19 πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί, ένας αξιωματικός Υγειονομικού-Κτηνιατρικού, 70 άτομα της Ζ' ΜΑΚ στη Λάρισα και 120 άτομα σε δύο λόχους της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο Βόλο.

Από χερσαία μέσα διατίθενται επτά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού, έντεκα οχήματα γενικής χρήσης, τρία ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, τρεις προωθητές γαιών, 17 φορτωτές γαιών, ένας ισοπεδωτής γαιών, δύο εκσκαφείς τάφρων, τρεις φορτωτές/εκσκαφείς τάφρων, 21 ανατρεπόμενα οχήματα, 16 ρυμουλκά οχήματα, τέσσερις φορτωτές μικρού μεγέθους, δύο γέφυρες Bailey σε Καλά Νερά Μαγνησίας και Στουρναραίικα Τρικάλων, δύο γεννήτριες, 46 λέμβοι, επτά λεωφορεία, ένα όχημα περισυλλογής (Leo Standard), τρεις αρματοφορείς, ένα μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος καθώς και τέσσερις φωτιστικοί πύργοι.

Από ιπτάμενα μέσα διατίθενται έξι ελικόπτερα Huey, ένα Chinook στην 110 Πτέρυγα Μάχης, ένα Super Puma στην 111 Πτέρυγα Μάχης και ένα ΑΒ-205 στην 111 Πτέρυγα Μάχης.

Από μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, στο λιμάνι του Βόλου βρίσκεται ένα αρματαγωγό.

Επιπλέον, σε ετοιμότητα διάθεσης έχουν τεθεί τα Κέντρα Αναπλήρωσης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) Πλαταμώνα, Μαλακίου, Λεπτοκαρυάς και το Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας (ΚΕΔΑ) Σκοτίνας για φιλοξενία πληγέντων.

Το σύνολο του διατιθέμενου προσωπικού πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω ως απαιτηθεί και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται 673 άτομα και 14 λέμβοι.

Αναλυτικότερα:

  • 603 άτομα των τμημάτων «Ξενοκράτης» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης εντός στρατοπέδων (384 άτομα στην Αττικοβοιωτία και 219 άτομα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης)
  • 70 άτομα της Ζ' ΜΑΚ με 14 λέμβους
  • Επιπρόσθετα, σε ετοιμότητα από χερσαία μέσα βρίσκονται:
  • 61 Οχήματα γενικής χρήσης
  • 3 Προωθητές γαιών
  • 5 Φορτωτές γαιών
  • 4 Ισοπεδωτές γαιών
  • 4 Εκσκαφείς τάφρων
  • 5 Ανατρεπόμενα Οχήματα
  • 4 Ρυμουλκά Οχήματα
  • 4 Φορτωτές μικρού μεγέθους
  • 11 Γεννήτριες
  • 14 Λεωφορεία
  • 2 Οχήματα Περισυλλογής
  • 6 Πυροσβεστικά
  • 4 Υδροφόρα Οχήματα
  • 4 Οχήματα Μεταφοράς Λυμάτων
  • 2 Συγκροτήματα 'Αντλησης
  • 10 Οχήματα Υγειονομικού

Ακόμη, από ιπτάμενα μέσα σε ετοιμότητα βρίσκονται ένα ελικόπτερο Chinook, ένα ελικόπτερο Super Puma, ενώ από μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, μια φρεγάτα στην Κάρυστο και ένα Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά σήμερα Δευτέρα (25-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και τους νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας της Στερεάς. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Αύριο Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν: στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού ανατρέξτε στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).