ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΣτΕ προσφεύγει ο Αυστραλός που συνελήφθη στη Μύκονο - Ζητάει να μην εκδοθεί

Στο ΣτΕ προσφεύγει ο Αυστραλός που συνελήφθη στη Μύκονο - Ζητάει να μην εκδοθεί

Η σύλληψη του είχε πραγματοποιηθεί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας και της Αμερικανικής DEA, στο αεροδρόμιο του νησιού των Ανέμων

Στο «μικροσκόπιο» του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει η υπόθεση έκδοσης του 41χρονος Αυστραλού που είχε συλληφθεί στη Μύκονο τον Ιούλιο του 2021 μετά από ερυθρά αναγγελία της Interpol των HΠΑ, ως μέλος διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών, εμπλεκόμενος σε υποθέσεις εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η σύλληψη του είχε πραγματοποιηθεί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας και της Αμερικανικής DEA, στο αεροδρόμιο του νησιού των Ανέμων, προκειμένου να εκδοθεί στις ΗΠΑ ενώ πλέον βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο 41χρονος, σύμφωνα με τις Αρχές των ΗΠΑ, φέρεται να συμμετείχε από τον Μάιο του 2019 έως το Μάιο του 2021 σε κύκλωμα για τη νομιμοποίηση εσόδων από διακίνηση ναρκωτικών στην περιφέρεια της Φλόριντα και για διανομή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κολομβία, μέσω της Καλιφόρνιας, προς την Αυστραλία.

Το αίτημα των Αμερικανικών Αρχών για την έκδοσή του έγινε αποδεκτό τόσο από τα Ελληνικά δικαστήρια όσο και τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης. Όμως, ο 41χρονος Αυστραλός προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - ΕΔΔΑ (διαδικασία προσωρινών μέτρων) προκειμένου να ανασταλεί η έκδοσή του, μέχρι να ζητήσει η Ελληνική Κυβέρνηση διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ, σχετικά με επιχειρήματα-αντιρρήσεις που είχε προβάλλει ο ίδιος και αφορούν στις ποινές που θα του επιβληθούν στις ΗΠΑ σε περίπτωση που εκδοθεί, αφού αντιμετωπίζει ακόμη και ισόβια.Ο ίδιος κάνει αναφορά και στις συνθήκες κράτησης του στις ΗΠΑ καθώς αντιμετωπίζει θέματα υγείας, όπως υποστηρίζει.

Αρχικά, αναβλήθηκε η έκδοσή του από το ΕΔΔΑ και ζητήθηκαν διευκρινίσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση, οι οποίες απαντήθηκαν. Στην συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης (11.3.2023) γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσής του με αποτέλεσμα ο 41χρονος να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση που τον οδηγεί στις Η.Π.Α.

Στην προσφυγή του υποστηρίζει ότι η σε βάρος του ποινική διαδικασία στις ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα υπέρβασης της επιτρεπόμενης αστυνομικής κεκαλυμμένης δραστηριότητας για την αποκάλυψη αξιοποίνων πράξεων και ότι ο ίδιος υπήρξε θύμα αστυνομικής παγίδευσης, ισχυρισμός ο οποίος ουδέποτε εξετάστηκε από τις δικαστικές αρχές, κάτι που παραβιάζει το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη. Επιπλέον, σημειώνει ότι αν εκδοθεί άμεσα στις ΗΠΑ θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη η υγεία του λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Και αυτό γιατί ενώ ήταν κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού έγινε εμφύτευση βηματοδότης και υπάρχουν επιπλοκές, ενώ αντιμετώπιζε παράλληλα αι άλλα προβλήματα υγείας.