ΕΛΛΑΔΑ

Σαντορίνη: Φορτηγό προσέκρουσε σε καταπέλτη πλοίου

Σαντορίνη: Φορτηγό προσέκρουσε σε καταπέλτη πλοίου

Η πρόσκρουση προκάλεσε θαλάσσια ρύπανση

Διαρροή ποσότητας καυσίμων (κηροζίνης) εντός του χώρου στάθμευσης φορτηγού – οχηματαγωγού πλοίου προκλήθηκε την Τετάρτη στην Σαντορίνη, όταν κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης στο λιμάνι του Αθηνιού, ένα φορτηγό όχημα προσέκρουσε στο προστατευτικό πέδιλο του καταπέλτη του πλοίου, με αποτέλεσμα την πρόκληση ρήγματος στο κέλυφος της δεξαμενής του οχήματος, όπως μεταδίδει cyclades24.gr.

Άμεσα μέλη του πληρώματος του ανωτέρω πλοίου, το οποίο είχε καταπλεύσει από το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, τοποθέτησαν απορροφητικά υλικά εξοπλισμού αντιρρύπανσης, ενώ ο οδηγός του φορτηγού προέβη σε μετάγγιση των καυσίμων από το διαμέρισμα του βυτίου που είχε προκληθεί ζημιά σε στεγανά διαμερίσματα του ίδιου βυτίου.

Παράλληλα, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Λιμενικής Αρχής Θήρας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας (Δ.Λ.Τ.Θ) και στην περιοχή έσπευσε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ τοποθετήθηκαν περιμετρικά του καταπέλτη του πλοίου απορροφητικό φράγμα και ρολό.

Από τα στελέχη του Λιμενικού, εντοπίστηκε αυτοδιαλυόμενη κηλίδα ιριδίζουσας μορφής, έκτασης 100 τ.μ. περίπου στη θάλασσα, η οποία αντιμετωπίστηκε με τη χρήση απορροφητικών υλικών.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού του χώρου στάθμευσης του εν λόγω πλοίου συνεχίστηκε η εκφόρτωση των οχημάτων του, ενώ το φορτηγό όχημα απομακρύνθηκε και οδηγήθηκε σε ασφαλή σημείο του λιμανιού.

Από το Λιμεναρχείο Θήρας που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 58χρονος οδηγός του φορτηγού οχήματος για παράβαση του Π.Δ. 55/1998 (πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης), ενώ το πλοίο απέπλευσε με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.