ΕΛΛΑΔΑ

Ζερεφός: Με κατέλαβε δέος με το μέγεθος του «Daniel» – Θα αυξηθούν στο μέλλον τα φαινόμενα

Ζερεφός: Με κατέλαβε δέος με το μέγεθος του «Daniel» – Θα αυξηθούν στο μέλλον τα φαινόμενα

Στα ακραία καιρικά φαινόμενα με τις πρόσφατες κακοκαιρίες που έπληξαν τη χώρα μας σε διάστημα 20 ημερών αναφέρθηκε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός.

Ο Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στο ΕΡΤnews, αναφέρθηκε στο μέγεθος της κακοκαιρίας Daniel, ενώ προειδοποίησε πως τόσο σπάνια καιρικά φαινόμενα θα εμφανίζονται όλο και συχνότερα στο μέλλον.

«Με κατέλαβε δέος όταν είδα το μέγεθος της κακοκαιρίας Daniel και όταν είδα πως στήθηκε αυτό το ακραίο σύστημα όπου δύο βαρομετρικά χαμηλά την εμπόδιζαν να μετακινηθεί με αποτέλεσμα να δώσει όλα αυτά τα φαινόμενα.
Δεν περίμενα ότι θα είχαμε επανάληψη αυτού του φαινομένου, ευτυχώς με μικρότερη αλλά σημαντική ένταση, σε μία καταιγίδα που θα μπορούσε να είναι τα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια, η οποία εξελίχθηκε έτσι λόγω της σημαντικότατης αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας παντού» σημείωσε ο καθηγητής.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη φετινή χρονιά, ως «ένα έτος με υπερθερμαινόμενες θάλασσες».

Ολοένα και συχνότερες τέτοιες κακοκαιρίες

Σχετικά με το τι θα μπορούσε να κάνει η πολιτεία για τις κακοκαιρίες Daniel και Elias για να μην σημειώνονταν τόσο μεγάλες καταστροφές, ο Χρήστος Ζερεφός σημείωσε: «Αυτά έπρεπε να γίνουν όχι πυροσβεστικά, έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες, δηλαδή, τα λεγόμενα εγγειοβελτιωτικά έργα μόνο βελτιωτικά δεν ήταν όπως βλέπουμε» σημείωσε ο καθηγητής.

Συνέχισε λέγοντας πως «βέβαια θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι όλα τα έργα, φράγματα, κατασκευή γεφυρών κ.ο.κ., έπρεπε να γίνουν λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φαινόμενα που συμβαίνουν τώρα είναι φαινόμενα που συμβαίνουν πιο σπάνια» επισημαίνοντας όμως ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως τέτοιου είδους φαινόμενα θα γίνονται συχνότερα.

«Επομένως πιστεύω πως μέσα σε αυτές τις 15 ημέρες δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα. Θα πρέπει από την επόμενη της υποχώρησης των υδάτων να αρχίσει ένα τεράστιο, γιγαντιαίο πρόγραμμα ανασυγκρότησης ολόκληρης της χώρας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το έχω πει πάρα πολλές φορές», συμπλήρωσε ο Χρήστος Ζερεφός.

Παράλληλα, ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας επισήμανε πως «όλοι οι κλιματολογικοί υπολογισμοί και όλα τα μοντέλα δείχνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης αλλά και η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων με την πάροδο του χρόνου θα αυξάνουν».

Στο «κόκκινο» η Μεσόγειος

Επιπλέον, η δυσοίωνη πρόβλεψη, όπως σημείωσε, είναι πως «μετά το 2050-2060 δυστυχώς ό,τι και να κάνουμε δεν θα υπάρχει δρόμος επιστροφής. Γι' αυτό φωνάζουμε».

Ο κ. Ζερεφός επισήμανε πως η Μεσόγειος είναι στο «κόκκινο» και όπως τώρα περιοχές όπως η Θεσσαλία υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον σε όλη τη Μεσόγειο. «Δεν είμαστε μόνοι. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και στην Ισπανία, την Τουρκία και τη Λιβύη».