ΕΛΛΑΔΑ

Έδωσαν προαγωγή στον λιμενάρχη του «Blue Horizon»

Έδωσαν προαγωγή στον λιμενάρχη του «Blue Horizon»

Blue Horizon: Εδωσαν προαγωγή στον λιμενάρχη του «Blue Horizon» - Σε υψηλόβαθμη θέση τοποθετήθηκε ο αξιωματικός του Λιμενικού που ελέγχεται για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση θανάτου του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη στον Πειραιά.

Σε υψηλόβαθμη θέση προήχθη ο αξιωματικός του Λιμενικού που ελέγχεται για τις ενέργειές του στην υπόθεση του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο όταν δύο μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon τον πέταξαν στη θάλασσα στις 5/9.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News ο αρχιπλοίαρχος,που ήταν ο λιμενάρχης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, μετατίθεται στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ως βοηθός διευθυντή Κλάδου Ασφάλειας, μετά από επίσημη απόφαση του Αρχηγείου.

Η σχετική απόφαση εκδόθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου,μόλις δύο εβδομάδες μετά το τραγικό περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά.

Μια από τις βασικές ευθύνες του κεντρικού λιμενάρχη είναι η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στο λιμάνι. Γι αυτό και ο συγκεκριμένος αρχιπλοίαρχος ελέγχεται για τον τρόπο με τον οποίο επέβλεψε τη διαδικασία αναχώρησης του Blue Horizon όπου,εκ του τραγικού αποτελέσματος είναι σαφές ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα.

Η θέση του βοηθού Κλάδου Ασφάλισης, στην οποία μετατίθεται, αφορά την εποπτεία για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στα λιμάνια όλης της χώρας. Αυτό όπως επισημαίνουν λιμενικοί κύκλοι, θεωρείται αναβάθμιση.

Ο αρχιπλοίαρχος που ελέγχεται διοικητικά για το αν άσκησε σωστά τα καθήκοντά του βάσει της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, στις 7/9 είχε απομακρυνθεί από τη θέση του με εντολή του τέως υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Γεώργιο Αλεξανδράκη.

To χρονικό της τραγωδίας

Η αρχή των δραματικών γεγονότων καταγράφεται από κάμερα ασφαλείας. O Αντώνης βγαίνει από το πλοίο που είχε μπει λίγο νωρίτερα επειδή πιθανότατα ήθελε να παρακολουθήσει τον τρόπο που έμπαιναν στο γκαράζ τα τελευταία οχήματα. Είναι 21:04 λεπτά και η φόρτωση συνεχίζεται.

Στις 21:09 γίνεται λόγος για ολοκλήρωση της φόρτωσης και επιβίβασης των επιβατών και στις 21:13 γράφεται στο ημερολόγιο της γέφυρας, η λέξη απόδεση. Ένα λεπτό μετά (21:14) ο 36χρονος προσπαθεί να μπει στο Blue Horizon και οδηγείται στον θάνατο.

Ο καπετάνιος, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες, έχει ήδη τα πάντα από τα μόνιτορ που έχει μπροστά του.

Σε αυτό το σημείο βλέπουμε τον κατηγορούμενο ύπαρχο να πιάνει τον ασύρματο και να απευθύνεται στον καπετάνιο. Του αναφέρει πως ο Αντώνης επιπλέει στη θάλασσα και ο πλοίαρχος του Blue Horizon θεωρεί πως ο άτυχος άντρας είναι ακόμα ζωντανός.

Τον εγκαταλείπουν (21:15) χωρίς κανείς να τον βοηθήσει. Θεωρούν πως αυτό που έγινε δεν τους αφορά, πως ο Αντώνης θα βρει ένα τρόπο να γλιτώσει χωρίς την βοήθειά τους. Για 20 λεπτά όμως η σορός του 36χρονου επιπλέει στη θάλασσα του λιμανιού και το Blue Horizon κινείται.

Ώρα 21:24. Ο καπετάνιος φωνάζει στη γέφυρα τον ύπαρχο και αρχίζουν να συζητούν με άλλα μέλη του πληρώματος.

Στις 21:26 και ενώ το Blue Horizon συνεχίζει το ταξίδι του, αρχίζουν τα τηλέφωνα στην πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Ο Αντώνης είναι νεκρός (21:33) και στη γέφυρα οι συζητήσεις για το έγκλημα συνεχίζονται.

Τα πάντα αλλάζουν στις 21:45 τη νύχτα όταν ο πλοίαρχος του Blue Horizon παίρνει εντολή να σταματήσει, απέναντι από το ύψος της Γλυφάδας.

Για 20 λεπτά το πλοίο μένει ακινητοποιημένο και στις 22:05 παίρνει νέα εντολή από το λιμεναρχείο να επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά. Όλοι στη γέφυρα έχουν αρχίσει να σκέφτονται και να φοβούνται πως το έγκλημα θα αποκαλυφθεί.

Το Blue Horizon έχει πάρει το δρόμο της επιστροφής και στις 22:21 το λιμεναρχείο επικοινωνεί εκ νέου με τον κατηγορούμενο πλοίαρχο και ρωτάει ποιοι ήταν στον καταπέλτη, την ώρα που ο Αντώνης βρέθηκε στη θάλασσα.

Στις 22:26 οι κατηγορούμενοι μαζεύονται εκ νέου στη γέφυρα για να συνεννοηθούν και ακολουθεί νέα επικοινωνία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Μέσα σε μία ώρα και 12 λεπτά. Από τη στιγμή που ο Αντώνης οδηγήθηκε στον θάνατο μέχρι αυτές τις σκηνές με τους κατηγορούμενους να συλλαμβάνονται στο λιμάνι του Πειραιά.

Με την ψυχολογία και τη φρασεολογία τους να αλλάζει ανάλογα με τα μηνύματα που έπαιρναν. Ο φρικτός θάνατος του Αντώνη δεν φάνηκε να τους έχει συγκλονίσει. Για εκείνους σημασία είχε να συσκοτιστούν οι δικές τους ευθύνες, να βγουν καθαροί για ένα έγκλημα που ποτέ δεν παραδέχτηκαν εκείνη τη νύχτα.

Για κακή τους τύχη η αλήθεια είχε καταγραφεί σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας του λιμανιού και οι προσπάθειες συγκάλυψης ήταν καταδικασμένες να αποτύχουν.