ΕΛΛΑΔΑ

Καμπανάκι Κοτζαμάνη για την υπογεννητικότητα: Αν δεν κάνουμε κάτι, το 2050 θα είμαστε 9 εκατομμύρια

Καμπανάκι Κοτζαμάνη για την υπογεννητικότητα: Αν δεν κάνουμε κάτι, το 2050 θα είμαστε 9 εκατομμύρια

Για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής Δημογραφίας Βύρων Κοτζαμάνης

Καμπανάκι για μείωση του πληθυσμού από 1,1 έως 1,4 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα 25-30 χρόνια κρούει ο καθηγητής Δημογραφίας Βύρων Κοτζαμάνης, την οποία αποδίδει στην αύξηση των ηλικιωμένων και των θανάτων.

«Λόγω του παρελθόντος και της αδράνειας που έχουν τα δημογραφικά φαινόμενα στα επόμενα 25-30 χρόνια θα έχουμε μια μείωση του πληθυσμού από 1,1 έως 1,4 εκατομμύρια η οποία θα οφείλεται στο ότι γηράσκουμε και όσο περισσότεροι ηλικιωμένοι είναι τόσο περισσότερους θανάτους θα έχουμε», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Βύρων Κοτζαμάνης, με αφορμή μελέτη που κάνει λόγο για φθίνουσαπ ορεία των γεννήσεων στην Ελλάδα και στην αύξηση των 65 ετών και άνω.

Παράλληλα υπογράμμισε πως «αν δεν κάνουμε κάτι, το 2050 θα είμαστε 9 εκατομμύρια».

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως από τη μία αυτό οφείλεται στους θανάτους, για τους οποίους δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αλλά και στις μειωμένες γεννήσεις, που δεν πιστεύει πως θα αυξηθούν πολύ, εξαιτίας δύο αρνητικών παραμέτρων.

«Από τη μία είναι η μείωση των ζευγαριών που είναι σε ηλικία να κάνουν παιδιά που είναι όλο και λιγότερα τα οποία αυτά ζευγάρια κάνουν με τη δική τους σειρά όλο και λιγότερα παιδιά από τους δικούς τους γονείς».

Σημαντικός παράγοντας σύμφωνα με τον καθηγητή είναι η μετανάστευση, αφού νέοι παραγωγικής ηλικίας, δηλαδή νέοι που παράγουν και μπορούν να κάνουν και παιδιά φεύγουν, γι’ αυτό αν δεν επιστρέψει ένα μέρος των ανθρώπων που έχουν φύγει, η μείωση θα είναι αυτή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως το 2022 γεννήθηκαν 8.800 λιγότερα παιδιά από το 2021, ενώ ένας παράγοντας που μπερδεύει λίγο τον συσχετισμό γεννήσεων – θανάτων των τελευταίων χρόνων είναι η ύπαρξη του κορωνοϊού, αφού μπορεί τις χρονιές 2020 και 2021 να βρισκόμασταν μέσα στην πανδημία, όμως στη συνέχεια υπήρξαν πολλά ζευγάρια που θεώρησαν πως λόγω της πανδημίας οι συγκυρίες δεν είναι οι καταλληλότερες και έτσι καθυστερούν την έλευση ενός παιδιού.

Ο κ. Κοντζαμάνης μίλησε και για τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της ηλικιακής αύξησης που πληθυσμού της χώρας σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «για να μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε μερικώς της αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις θα πρέπει να πάρουμε μέτρα όπως την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των νέων στο εργατικό δυναμικό, θα πρέπει να μειώσουμε την ανεργία, να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία αυτού που παράγουμε».