ΕΛΛΑΔΑ

To καρτέλ με τα 67 κιλά κοκαΐνης: O ποδοσφαιριστής, τα εμπορευματοκιβώτια και ο... ψυκτικός

kokaini
Τα ναρκωτικά που κατέσχεσε η Αστυνομία
astynomia.gr

Από το 2022, οι κατηγορούμενοι δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση κοκαΐνης, από τη Λατινική Αμερική στην ευρωπαϊκή αγορά 

Διεθνή εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή με εμπορευματοκιβώτια μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στη χώρα μας εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών (Τμήμα Γενικών Υποθέσεων) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, συνελήφθησαν -3- άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας 41, 31 και 36 χρονών, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Ο 41χρονος συλληφθείς είναι πρώην ποδοσφαιριστής και σύμφωνα με την αστυνομία είχε αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον από το 2022, οι κατηγορούμενοι εντάχθηκαν σε διεθνική εγκληματική οργάνωση η οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης, από τη Λατινική Αμερική στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω θαλάσσης.

Οι ποσότητες αυτές αποθηκεύονταν σε εμπορευματοκιβώτια και συγκεκριμένα μέσα στους καταψυκτικούς μηχανισμούς αυτών και αφού τις εισήγαγαν σε χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είτε ως χώρα προορισμού είτε ως χώρα διαμετακόμισης, τη διακινούσαν με σκοπό να αποκομίσουν υπέρογκα οικονομικά οφέλη.

Οι ρόλοι στο κύκλωμα

Στο πλαίσιο αυτό, διακριβώθηκε και ο ρόλος κάθε μέλους στην εγκληματική οργάνωση, ως εξής:

  • ο 41χρονος, ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των συλληφθέντων ατόμων, αφού είχε αναλάβει τις επαφές με τους εισαγωγείς και διακινητές των ναρκωτικών, το συντονισμό της παραλαβής των ναρκωτικών από τα εμπορευματοκιβώτια και την παράδοση αυτών στους τελικούς διακινητές,
  • ο 31χρονος, ήταν άμεσος συνεργάτης με τον επικεφαλής ως προς την παραλαβή των ναρκωτικών από τους μηχανισμούς ψύξης των εμπορευματοκιβωτίων, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως ψυκτικός,
  • ο 36χρονος, είχε αναλάβει το χειρισμό του συστήματος εντοπισμού και καταγραφής βλάβης των ψυκτικών μηχανισμών των εμπορευματοκιβωτίων, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση στα ανωτέρω μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την παραλαβή – εξαγωγή των ναρκωτικών από το λιμάνι του Πειραιά.

Συνολικά από τις έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • κοκαΐνη βάρους -66- κιλών και -989- γραμμαρίων,
  • -2- αυτοκίνητα (το ένα τύπου VAN) και μοτοσικλέτα,
  • ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
  • συσκευές κινητής τηλεφωνίας, μετρητής χαρτονομισμάτων και λάπτοπ.